Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής συζήτησης που πραγματοποιείται για το μέλλον της Ευρώπης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας ανέπτυξε τέσσερις καθοριστικούς πυλώνες, πάνω στους οποίους θα χτιστεί μία πιο ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την τοποθέτησή του στην ειδική εκδήλωση του Delphi Economic Forum, που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών.
Ο πρώτος πυλώνας, επισήμανε ο κ. Πέτσας, αφορά σε μία πραγματική τραπεζική ένωση, η οποία, όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, «ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί».
Το δεύτερο βήμα είναι ένας μεγάλος κοινοτικός προϋπολογισμός, ο οποίος θα μπορεί να απορροφά όλες τις πολλαπλές κρίσεις, όπως αυτές που κλήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαχειριστεί τα τελευταία χρόνια: από την κρίση χρέους, μέχρι τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές των προηγούμενων ετών και την υγειονομική κρίση της πανδημίας. «Το απολύτως απαραίτητο στοιχείο, εδώ, είναι βεβαίως η μονιμοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.
Το τρίτο βήμα αφορά σε μία νέα βιομηχανική πολιτική και ο τέταρτος πυλώνας στη δημιουργία μίας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.
«Το δικό μου χαρτοφυλάκιο -το χαρτοφυλάκιο της Αυτοδιοίκησης- είναι ένα μικρό χαρτοφυλάκιο μέσα σε ένα γραφείο. Το γραφείο είναι η Ελλάδα, αλλά το γραφείο είναι μέσα σε ένα σπίτι και το σπίτι είναι η Ευρώπη. Έχει έρθει η στιγμή να κάνουμε ένα άλμα μπροστά, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πείσουμε ξανά τους πολίτες -ιδίως τις νεότερες γενιές– και να κάνουμε την Ευρώπη πιο ελκυστική, προκειμένου τα νέα παιδιά να συνεχίσουν να απολαμβάνουν την ειρήνη και την ευημερία, δύο έννοιες που για τις προηγούμενες γενιές δεν ήταν, πάντοτε, αυτονόητες. Τα όπλα μας είναι ο πλουραλισμός, η δημοκρατία, η οικονομική ανάπτυξη και η δυνατότητα να συνθέτουμε απόψεις», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.
Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και τη σημασία για έναν μεγαλύτερο κοινοτικό προϋπολογισμό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στο παράδειγμα του δήμου Μαρωνείας-Σαπών, στη Ροδόπη, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.
«Στην περιοχή ζουν Έλληνες χριστιανοί, Έλληνες μουσουλμάνοι, αρκετοί πολίτες ποντιακής καταγωγής, παλιννοστούντες που επέστρεψαν από σοβιετικές δημοκρατίες και εγκαταστάθηκαν εκεί τη δεκαετία του ’90, καθώς και οικισμοί ρομά. Όλοι τους είναι Ευρωπαίοι πολίτες. Και, όμως, εάν κάποιος δει τις υποδομές, για παράδειγμα το οδικό δίκτυο της περιοχής, θα απογοητευτεί. Φανταστείτε τι γίνεται σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Το ελάχιστο που πρέπει να κάνει ένας μόνιμος μηχανισμός του Ταμείου Ανάκαμψης είναι να παρέχει τις απαραίτητες υποδομές: έργα οδικής οδοποιίας, έργα διαχείρισης απορριμμάτων, έργα αστικών αναπλάσεων, ενεργειακής αναβάθμισης και ψηφιακού μετασχηματισμού. Η πρόκληση είναι χειροπιαστή και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε τώρα, ώστε κάθε πολίτης να καταλαβαίνει ότι η Ευρώπη είναι δίπλα του, ακόμα και σε μία ακριτική περιοχή, όπως αυτή στην άκρη των συνόρων της Ευρώπης», τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Πέτσας.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι το κλειδί είναι η εμπιστοσύνη και στάθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει πλέον στα χέρια της η Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να σχεδιάζει αναπτυξιακά προγράμματα, μαζί και με ευρωπαϊκούς πόρους. «Είτε μιλάμε για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, είτε για το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε για το νέο ΕΣΠΑ, είναι χρήματα, τα οποία μοχλεύονται με πόρους της Ευρώπης και τα οποία έχουμε ενταγμένα στον σχεδιασμό μας, από την πρώτη ημέρα, καθώς αφορούν στην καθημερινότητά μας», δήλωσε ο κ. Πέτσας.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών έκανε ξεχωριστή μνεία και στο ηχηρό μήνυμα που έστειλε η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον περασμένο Μάρτιο από τον Έβρο, μετά τις παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Όπως υπογράμμισε ο κ. Πέτσας: «Είμαι υπερήφανος που ήμουν σε αυτό το ελικόπτερο, όταν οι ηγέτες της Ευρώπης επισκέφθηκαν τον Έβρο, αποδεχόμενοι την πρόσκληση του Έλληνα Πρωθυπουργού, προκειμένου να δουν την κατάσταση και προσγειώθηκαν σε ένα χωριό τις Καστανιές, όπου απλοί, καθημερινοί άνθρωποι είδαν τους επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών να στέκονται μαζί σαν μία γροθιά, διατρανώνοντας ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στο σχέδιο της Κυβέρνησης, με αφορμή την πρόσφατη συμπλήρωση σαράντα ετών από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι σαφές: ο ρόλος της Ελλάδας στην Ευρώπη να μεγαλώσει», τόνισε ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας: «Το πετύχαμε στον Έβρο. Το πετύχαμε με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Το πετύχαμε μέσα από την πανδημία, με δύο βασικούς άξονες: τη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης που αρχίζει πλέον να παίρνει σάρκα και οστά και την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το «πράσινο» πιστοποιητικό εμβολιασμού. Τέτοιου είδους ενέργειες και πολιτικές είναι που μεγαλώνουν, στην πράξη, το αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη. Και πάνω σε αυτό θα συνεχίσουμε να χτίζουμε», κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.
Τη συζήτηση στο Delphi Economic Forum με βασικό θέμα τη «Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης» συντόνισε ο δημοσιογράφος, Αντώνης Παπαγιαννίδης. Συμμετείχαν, επίσης, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και η Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη.