Στην Αθήνα βρέθηκε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, Ματίας Κόρμαν, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και υπουργούς.
Μετά την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο γ.γ. του ΟΟΣΑ εξήρε στις δηλώσεις του την «πολύ καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι τα στελέχη του Οργανισμού είναι εντυπωσιασμένα με τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας:
«Πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολύ καλή δουλειά όσον αφορά την αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιούργησε η πανδημία -και η κρίση που προκάλεσε η πανδημία- προκειμένου να προωθήσει έναν βαθύ, θετικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, οικοδομώντας μία μοντέρνα, ψηφιακή, πράσινη οικονομία που δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες προόδου για τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα, τα χρόνια που έρχονται» είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, Πρέσβης Γεώργιος Πρεβελάκης
Κατώτατος φορολογικός συντελεστής
Ο κ. Κόρμαν αναφέρθηκε επίσης και στην χθεσινή απόφαση για τη διεθνή φορολογική μεταρρύθμιση, τονίζοντας ιδιαίτερα τον ρόλο της Ελλάδος
«Η χθεσινή μέρα ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την προώθηση της διεθνούς φορολογικής μεταρρύθμισης (…) Και ευχαριστώ την Ελλάδα για την ακλόνητη υποστήριξή της σε αυτή την προσπάθεια»
«Από την κλιματική αλλαγή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, μέχρι το σημείο που θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε πώς το διεθνές πιστωτικό σύστημα, το οποίο βασίζεται σε κανόνες, θα λειτουργεί σωστά, υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία προσβλέπουμε να συνεργαστούμε μαζί σας», κατέληξε.
Συνάντηση με την υπουργό Παιδείας
Ο κ. Κόρμαν συναντήθηκε επίσης με την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.
Η υπουργός και ο γενικός γραμματέας συζήτησαν για τους πέντε βασικούς άξονες μεταρρυθμίσεων του ΥΠΑΙΘ, καθώς και «για την εξαιρετική συνεργασία ΥΠΑΙΘ και ΟΟΣΑ ως προς την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την υποστήριξη του μεταρρυθμιστικού έργου του υπουργείου», αναφέρει η ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου για:
1. την αναβάθμιση των ήπιων και των ψηφιακών δεξιοτήτων του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας, ήδη από το νηπιαγωγείο,
2. την ενίσχυση της αυτονομίας των εκπαιδευτικών δομών, σε ένα πλαίσιο ενισχυμένης διαφάνειας και λογοδοσίας,
3. τη βελτίωση της διασύνδεσης του εκπαιδευτικού προγράμματος με τις ανάγκες της κοινωνίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ουσιαστική αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αλλά και την ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ πανεπιστημίων και ιδιωτικού τομέα,
4. τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών, παρέχοντας πολλές και ποιοτικές εναλλακτικές διαδρομές ανέλιξης σε κάθε παιδί, και
5. τη διεθνοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών ΑΕΙ.
Ο κ. Κόρμαν, δήλωσε μεταξύ άλλων μετά τη συνάντηση, ότι «η επίδοση της Ελλάδας στον τομέα της διαχείρισης των συνεπειών της πανδημίας στην εκπαίδευση αναγνωρίζεται ως εξαιρετική».
Επίσης, ο γενικός γραμματέας και η υπουργός συμφώνησαν ότι «η βιωματική εξοικείωση της εκπαιδευτικής κοινότητας με τις νέες τεχνολογίες, η οποία αποτελεί κεκτημένο της τηλεκπαίδευσης, στο οποίο συνέβαλαν καθοριστικά οι εκπαιδευτικοί, τα στελέχη εκπαίδευσης, οι μαθητές και οι γονείς τους, δημιουργεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τον περαιτέρω εμπλουτισμό της δια ζώσης διδασκαλίας με ψηφιακά εργαλεία μάθησης, που η χώρα μας θα συνεχίσει να αξιοποιεί».
Συνάντηση Κ. Χατζηδάκη με τον γγ του ΟΟΣΑ
Με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ συναντήθηκε και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, παρουσία του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον Οργανισμό, καθηγητή Γεώργιο Πρεβελάκη.
Κατά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε στον κ. Κόρμαν την ατζέντα των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί το υπουργείο.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε:
– Στον πρόσφατο νόμο για την Προστασία της Εργασίας που αποσκοπεί στην εξεύρεση ισορροπίας ανάμεσα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προστασία των εργαζομένων.
– Στη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης που δίνει περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερο έλεγχο στους νέους ασφαλισμένους για το ύψος της επικουρικής σύνταξής τους.
– Και στο νομοσχέδιο που θα έρθει στο μέλλον για την προώθηση της κατάρτισης, με πιστοποίηση τόσο των παρόχων όσο και των καταρτιζομένων, για να επιτευχθεί καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.
Στο υπουργείο Εργασίας
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι κ.κ. Χατζηδάκης και Κόρμαν συζήτησαν επίσης το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του ΟΟΣΑ, με την εκπόνηση νέων μελετών εκ μέρους του Οργανισμού για θέματα που θα επιλεγούν από κοινού.
Συνάντηση Αδ. Γεωργιάδη με τον γγ του ΟΟΣΑ
«Το πρόγραμμα ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις μεταρρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας» συζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν (Mathias Cormann), παρουσία του Αθ. Κυριαζή, γενικού γραμματέα Έρευνας και του καθηγητή Γ. Πρεβελάκη, μόνιμου αντιπροσώπους της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ.