Πολύς λόγος έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες για τα λεγόμενα «προνόμια» των εμβολιασμένων. Πρόκειται για δραστηριότητες ή χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας που θα είναι ανοιχτοί μόνο για εμβολιασμένους, ενώ από τις 15 Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή ο διαχωρισμός των χώρων εστίασης σε αμιγείς, αποκλειστικά για εμβολιασμένους και σε μεικτούς.
Ωστόσο, απ’ ότι φαίνεται η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται μόνο στο να «δίνει» πράγματα σε όσους έχουν εμβολιαστεί, αλλά σχεδιάζει να… στερεί διάφορες παροχές από ανεμβολίαστους. Οι πρώτες τέτοιες ανακοινώσεις ήρθαν σήμερα, με την κυβέρνηση να βάζει «μπλόκο» στις μετακινήσεις των μη εμβολιασμένων με τα πλοία στα νησιά.
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν δεν θα μείνουν εκεί. Πληροφορίες θέλουν να έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να κοπεί η οικονομική στήριξη στους ανεμβολίαστους, σε περίπτωση που η χώρα χρειαστεί να προχωρήσει στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων και ενός ακόμα lockdown.
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. «Να ξεκαθαρίσουμε ότι οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη» είπε χαρακτηριστικά.
Kλείνει η κάνουλα της χρηματοδότησης για τους ανεμβολίαστους
Η ζωή των ανεμβολίαστων πάντως αλλάζει, καθώς η κυβέρνηση διαμηνύει πως θα κλείσει την «κάνουλα» της χρηματοδότησης σε όσους δεν επιθυμούν να συμβάλλουν στην καθολική ανοσία.
Δηλαδή, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το STAR, δε θα παίρνουν ούτε επιστρεπτέα προκαταβολή, ούτε αποζημίωση για αναστολή εργασίας, ούτε μειωμένα ενοίκια, καθώς και φορολογικές διευκολύνσεις.
Επιπλέον, αν χρειαστεί νέα καραντίνα το φθινόπωρο, θα είναι αποκλειστικά για τους ανεμβολίαστους. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας να είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, να αφορούν μόνο όσους δεν εμβολιάστηκαν και δε θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη.
Σφίγγει ο κλοιός και για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους
«Μαύρα τα μαντάτα» και για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
«Μπορεί να αλλάξει καθήκοντα στον εργαζόμενο, να τον τοποθετήσει σε διαφορετικό χώρο εργασίας, να του διακόψει την επαφή με το κοινό ή και του περιορίσει ακόμη και τις ώρες εργασίας» δηλώνει στο Star o εργατολόγος Διονύσης Ρίζος για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, ενώ εάν υπάρξει και η «δαμόκλειος σπάθη» των προστίμων, στην περίπτωση που επιχειρήσεις δεν εφαρμόζουν μαζικούς εμβολιασμούς, θα είναι δυνατή η καταγγελία της σύμβασής του.
«Έρχονται» κι άλλα μέτρα για τους ανεμβολίαστους
Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σφίξει ακόμα περισσότερο τον κλοιό για την προστασία της δημόσιας υγείας. Έτσι, αυτά που αναφέρονται παραπάνω ίσως να μην είναι τα μόνα μέτρα που θα ανακοινωθούν…
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός ξεκινάει από τώρα και πάει μέχρι το φθινόπωρο. Μια από τις σκέψεις που υπάρχει είναι η διενέργεια rapid test για την επιστροφή με πλοίο τις επόμενες εβδομάδες. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης με τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τις 5 Ιουλίου, για την επιστροφή των ανεμβολίαστων από τα νησιά χρειάζεται μόνο self test.
Ακόμα, στην κυβέρνηση, υπάρχουν σκέψεις ώστε τον χειμώνα οι ανεμβολίαστος να μην μπορούν να χρησιμοποιεί τα μέσα μεταφοράς.
Πώς θα ταξιδεύουμε στα νησιά από τις 5 Ιουλίου
Από Δευτέρα 5 Ιουλίου για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται:
- Για τους ενήλικες:
- α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,
- β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες,
- γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.
Ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.
Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.
Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, καθώς και:
- α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.
- Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.
Επίσης, για τις χερσαίες μετακινήσεις αξιολογούνται από την Κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.