Τη σημασία του εμβολιασμού απέναντι στην επιθετική εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κοροναϊού ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Δίνοντας αναλυτικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη, αλλά και την κατάσταση της μετάλλαξης Δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε ειδικότερα στην αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.
«Η αποτελεσματικότητα των ολοκληρωμένων εμβολιασμών έναντι των μεταλλάξεων παραμένει εξαιρετικά υψηλή. Πιο συγκεκριμένα, από τα δεδομένα που δίνουν οι υγειονομικές αρχές στη Βρετανία, σε άτομα με στέλεχος Δέλτα, ηλικία άνω των 50 ετών, προκύπτει 10 φορές χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου σε εμβολιασμένους έναντι μη εμβολιασμένων», είπε ο καθηγητής.
Σύμφωνα με έρευνα του «Public Health England» σε 53 χιλιάδες καταγεγραμμένες διαγνώσεις, η οποία έδειξε ότι εμβολιασμένοι άνω των 50 έχουν 10 φορές χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, σε άτομα κάτω των 50 ετών που έχουν εμβολιαστεί δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος, έναντι 6 θανάτων σε μη εμβολιασμένους σε 53.000 περίπου καταγεγραμμένες διαγνώσεις με το στέλεχος Δέλτα.
Επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας
O συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε τάσεις μικρής αύξησης, η πίεση ωστόσο στο ΕΣΥ αποκλιμακώνεται σταθερά.
Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε κατά 28% επί του συνόλου των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ.
Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο υποχωρεί σε λιγότερες από 50 ανά μέρα, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μικρότερο της μονάδας.
Καταγράφηκαν 5% περισσότερες διαγνώσεις απ’ ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα, ανεβαίνοντας σε περίπου 420 διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Ο αριθμός των πολιτών που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκε κατά 13%, σε περίπου 15 ανά ημέρα. Τα στοιχεία έδωσε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 31 εκατομμύρια συσκευές self-test σε περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες.
Σχεδόν 26 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας είναι σχεδόν 37.000.
Επιδείνωση κατά 27% της επιδημίας στην Ευρώπη
Η επιδημία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο σε αρκετές χώρες, καθώς τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης πλησιάζουν το 50%, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
«Η επιδημία στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα έδειξε επιδείνωση της τάξης του 27% στις διαγνώσεις και 8% αύξηση στους θανάτους μεσοσταθμικά», σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τακτική ενημέρωση για την εξάπλωση του κοροναϊού.
«Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων διαγνώσεων ενισχύθηκε στο επίπεδο των 52.000 ανά ημέρα, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περίπου 870 ανά ημέρα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης, προσθέτοντας ότι «από τις 47 χώρες, οι 25 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης».
«Σημαντική επιδείνωση ωστόσο βλέπουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Ρωσία», ανέφερε ο καθηγητής Επιδημιολογίας.