Eνα βήμα προτού ζητήσει επισήμως εκλογές βρίσκεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας. «Εχουμε μπροστά μας ένα θερμό πολιτικό καλοκαίρι» είπε κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και υπογράμμισε ότι «πρέπει να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα προγραμματικής ετοιμότητας, ανατροπής και νίκης».

Ο πρώην πρωθυπουργός πηγαίνει βήμα-βήμα και χτίζει καθημερινά, με όσα λέει δημόσια, την επιχειρηματολογία περί της αναγκαιότητας των πρόωρων εκλογών. Η απόφαση να ζητήσει εκλογές δεν είναι εύκολη και ακόμα και σήμερα υπάρχουν αντικρουόμενες εισηγήσεις στις τάξεις του Πολιτικού Συμβουλίου, αν και στην Προεδρική Ομάδα κυριαρχεί η άποψη περί της αναγκαιότητας να στηθούν κάλπες.

«Προγραμματική» η Εθνική Συνδιάσκεψη

Με τη φράση του κ. Τσίπρα ότι «ξεπαγώνει ο πολιτικός χρόνος και ανοίγει η πολιτική αντιπαράθεση» διαμορφώνεται το πολιτικό πλαίσιο για την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα. Και όπως σημειώνει και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε συνομιλητές του, «τώρα και την επόμενη περίοδο», με τα δεδομένα της ακολουθούμενης πολιτικής από την κυβέρνηση με την προσωπική σφραγίδα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και η οποία είναι ποτισμένη με «μελάνι νεοφιλελευθερισμού», όπως λένε στην ηγετική ομάδα, θα κριθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί της επόμενης κάλπης.

Πάντως όλες οι κινήσεις του κ. Τσίπρα δείχνουν ετοιμασίες διά παν ενδεχόμενο και δεν είναι τυχαίο ότι έχει θέσει το κόμμα σε «εκλογικό συναγερμό». Ακόμα και η Εθνική Συνδιάσκεψη που θα γίνει σε λίγες ημέρες (2-3-4 Ιουλίου) και θα έχει προγραμματικό χαρακτήρα αποτελεί σημαντικό σταθμό στην εκλογική στρατηγική.

Ο κ. Τσίπρας δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προγραμματική επεξεργασία (το βάρος του προγράμματος σήκωσε ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης με μια ομάδα νέων στελεχών με υψηλή τεχνοκρατική αντίληψη και πολιτική ωριμότητα). Δεν είναι τυχαίο ότι επιμένει πως μέσα από την Εθνική Συνδιάσκεψη το κόμμα θα εκπέμψει ένα ισχυρό μήνυμα προγραμματικής ετοιμότητας, αποφασιστικότητας και μάχης για την «ανατροπή της αντιλαϊκής και αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης της Δεξιάς και νίκης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση».

Στόχος η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής εντάσσεται και μια σειρά εξορμήσεων με ομιλίες κεντρικών στελεχών, με στόχο να υπάρξει η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση, και τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, όπως λένε στην Κουμουνδούρου. Μάλιστα τονίζουν χαρακτηριστικά την προ ημερών ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση με παρουσία πολλών πολιτών για την εποχή με ομιλητή τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο στη Νίκαια.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για κάθε κίνηση του κ. Μητσοτάκη. Δεν θα αιφνιδιαστούμε» λένε ανώτερα κομματικά στελέχη που σημειώνουν και το κάλεσμα του κ. Τσίπρα στα στελέχη του κόμματος: «Η παρουσία μας θα πρέπει να είναι διαρκής και συνεχής, σε κάθε κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο, μέσα στην κοινωνία και δίπλα στους πολίτες που ασφυκτιούν».

Στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας επισημαίνουν ότι υπάρχει πλέον καύσιμη πολιτική ύλη για να δημιουργηθούν συνθήκες κοινωνικής αναταραχής που θα πλήξει την κυβέρνηση και τονίζουν ότι ο Πρωθυπουργός τώρα ξεδιπλώνει την πραγματική του ατζέντα, με εργασιακό που φέρνει μειώσεις μισθών, απλήρωτη εργασία και απολύσεις, ασφαλιστικό με ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, πτωχευτικό χωρίς προστασία πρώτης κατοικίας και παράλληλα ταξική Παιδεία με φραγμούς και κόφτες στην είσοδο μαθητών στα πανεπιστήμια.

Οι επαφές με τους Ευρωσοσιαλιστές

Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη όμως δεν είναι ελληνικό, αλλά αποτελεί το «ιδεολογικό ευαγγέλιο» της ευρωπαϊκής Δεξιάς, κατά την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, και προς αυτή την κατεύθυνση παράλληλα ο κ. Τσίπρας ενισχύει και το προφίλ του στο εξωτερικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι στο περιθώριο της προπαρασκευαστικής Συνόδου του PES. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία φιλοδοξεί να διαδραματίσει τον ρόλο του «γεφυροποιού» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνω

Ο ίδιος μεθοδικά τις τελευταίες εβδομάδες φιλοτεχνεί ένα διαφορετικό προφίλ συνομιλώντας με τους Ευρωσοσιαλιστές. Πριν από την προ ημερών παρουσία του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) είχε φροντίσει να βάλει το πλαίσιο.

«Πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν γύρω από ένα νέο συμβόλαιο για μια πιο κοινωνική, βιώσιμη και δημοκρατική Ευρώπη που προωθεί την ειρήνη» είχε πει πριν από λίγες ημέρες μιλώντας σε ημερίδα για το Μέλλον της Ευρώπης που συνδιοργάνωσαν το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Δημοκρατικό Κόμμα Ιταλίας.

Τσίπρας σε ρόλο  «γεφυροποιού»

Ο ίδιος φιλοδοξεί να διαδραματίσει τον ρόλο του «γεφυροποιού» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων. Το ίδιο έκανε στη συγκεκριμένη ημερίδα, όπου συμμετείχαν ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραντς Τίμερμανς, ο επίτροπος Οικονομικών και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς και ο πρόεδρος του PES Σεργκέι Στάνισεφ, η επικεφαλής των S&D Ιράτσε Γκαρθία Πέρεζ και ο νέος γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα.

Πιο εμφανές όμως έγινε προ ημερών κατά την Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES στις Βρυξέλλες, αλλά και στο Βερολίνο, όπου ο κ. Τσίπρας ήταν καλεσμένος, παρά το «απαγορευτικό» του ΚΙΝΑΛ. Η συμμετοχή του ως παρατηρητή δεν σημαίνει και ένταξη, είτε τώρα είτε μελλοντικά, στο PES, αλλά μια σαφή ένδειξη ότι οι τρεις χώροι, Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινοι, πρέπει να έχουν κοινή γραμμή πλεύσης.