Ρωσία: πολίτες δύο «κατηγοριών», λόγω εμβολιασμού

Στη Μόσχα, περιορίζουν τις δραστηριότητες των ανεμβολίαστων, εν μέσω νέας έξαρσης της πανδημίας στη Ρωσία. Ζητούμενο των αρχών είναι να αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Στη μαύρη αγορά, ωστόσο, «ανθεί» η πώληση ψεύτικων πιστοποιητικών

Ήταν η πρώτη χώρα που ενέκρινε εμβόλιο κατά του κορων0ϊού -εν προκειμένω το εγχώριας παρασκευής Sputnik V, που πήρε το «πράσινο φως» τον περασμένο Αύγουστο, με αναφερόμενη αποτελεσματικότητα 91,6%.

Στο μεσοδιάστημα, έχει κάνει εξαγωγές και δωρεές δόσεων σε περισσότερες από 60 χώρες.

Έχει αναπτύξει και εγκρίνει άλλα τρία εγχώριας παρασκευής εμβόλια. Και έχει αρχίσει από νωρίς το πρόγραμμα δωρεάν εμβολιασμού του πληθυσμού της.

Παρ’ όλα αυτά, η Ρωσία βρίσκεται και πάλι στη δίνη της πανδημίας.

Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού -στη συντριπτική πλειονότητά τους από το εξαιρετικά μεταδοτικό και επικίνδυνο παραλλαγμένο στελέχος Δέλτα- ξεπερνούν πια κατά μέσα όρο τα 20.000 σε ημερήσια βάση.

Πηγή: worldometers.info

Πρόκειται για τις περισσότερες νέες μολύνσεις ημερησίως από τον Δεκέμβριο και για αύξηση 66% συγκριτικά με την 1η Ιουνίου.

Εκατοντάδες είναι καθημερινά οι νεκροί.

Την κατάσταση επιτείνει ο εξαιρετικά αργός ρυθμός εμβολιασμού…

Δυσπιστία και απροθυμία

Αν και το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού έχει αρχίσει από τον περασμένο Δεκέμβριο στη Ρωσία, μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 11,5% του πληθυσμού της, ενώ μετά βίας το 15% έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Είναι μακράν από τα χαμηλότερα ποσοστά στη Γηραιά Ήπειρο -για την ακρίβεια, το δεύτερο μικρότερο μετά τη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World Data.


Η βασική αιτία, πάντως, δεν είναι η άρνηση του κορωνοϊού.

Κατά κύριο λόγο, αφορά σε μία μαζική δυσπιστία -στο 62% σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις– απέναντι στα εγχώρια εμβόλια.

Δευτερευόντως, έχει να κάνει με τον εφησυχασμό από την προ μηνών, προσωρινή όπως αποδεικνύεται υποχώρηση της πανδημίας.  Ενδεικτικά, από την αρχή του έτους έως και τον Μάιο, το 56% των ερωτηθέντων Ρώσων δήλωνε σταθερά ότι δεν φοβάται τυχόν μόλυνση από τον κοροναϊό.

Τις τάσεις αυτές εκτιμάται ότι ενίσχυσαν η άρνηση του Κρεμλίνου να δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τον εμβολιασμό του Ρώσου προέδρου και το γεγονός ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει εμφανιστει ποτέ δημοσίως με μάσκα προστασίας.

Όπως και να έχει, ο αρχικός φιλόδοξος στόχος για 30 εκατομμύρια εμβολιασμένους Ρώσους μέχρι τα τέλη Ιουνίου δεν πρόκειται να επιτευχθεί.

Με τα διαθέσιμα στοιχεία, σήμερα υπολείπεται το λιγότερο κατά το ένα τρίτο.

«Μαστίγιο και καρότο»

Αντιμέτωπες με τα νέα δεδομένα, οι ρωσικές αρχές λαμβάνουν πλέον άλλα μέτρα.

Στη Μόσχα -όπου το 90% των νέων κρουσμάτων είναι από την παραλλαγή Δέλτα- εφαρμόζονται από τη Δευτέρα τα πλέον αυστηρά.

Σε μπαρ και εστιατόρια μπορούν εφεξής να εξυπηρετούνται μόνο οι πιστοποιημένα ανοσοποιημένοι και όσοι έχουν αρνητικό μοριακό τεστ τριών ημερών. Η δε εξακρίβωση των στοιχείων βαρύνει τους ιδιοκτήτες, με τη χρήση ενός συστήματος κώδικα QR και υπό την απειλή προστίμων.

Οι εργαζόμενοι σε τομείς υπηρεσιών -από την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη, έως το λιανεμπόριο και τις μεταφορές- υποχρεούνται σε εμβολιασμό. Σε διαφορετική περίπτωση και κατά προειδοποίηση του Κρεμλίνου, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.

Σε δημόσιους φορείς και εταιρείες έχει δοθεί τελεσίγραφο να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 60% των εργαζομένων τους μέχρι τις 15 Ιουλίου, διαφορετικά θα πληγούν από βαριά πρόστιμα.

Οι αρχές στη ρωσική πρωτεύουσα έχουν, παράλληλα, προειδοποιήσει ότι τα νοσοκομεία δεν θα δέχονται πλέον ανεμβολίαστους ασθενείς για νοσηλεία, εκτός περιπτώσεων έκτακτων χειρουργείων.

Στα δημοφιλή τουριστικά θέρετρα στη Μαύρη Θάλασσα, εν τω μεταξύ, συμπεριλαμβανομένου του Σότσι -όπου η πληρότητα αγγίζει το 90%- κατέστη υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα, ενώ ανακοινώθηκε ότι από την 1η Αυγούστου δεν θα δέχονται ανεμβολίαστους τουρίστες.

Δεν αποκλείονται μάλιστα περαιτέρω περιοριστικά μέτρα, καθώς οι ρωσικές αρχές αλλάζουν τακτική και, από την πειθώ, περνούν στον εξαναγκασμό για να χτιστεί στη χώρα τείχος ανοσίας.

Η επιτάχυνση στους ρυθμούς εμβολιασμού των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν πράγματι μια αλλαγή τάσης.

Ειδικά στη Μόσχα, οι αρχές – που προσφέρουν ως δέλεαρ ακόμη και κληρώσεις για δωρεάν αυτοκίνητα, μέχρι και διαμερίσματα- μιλούν για δεκαπλασιασμό των ραντεβού.

«Ανθεί» η παρανομία των πλαστών πιστοποιητικών

Αύξηση, ωστόσο, καταγράφεται και στη ζήτηση για πλαστά πιστοποιητικά στο «σκοτεινό διαδίκτυο».

Οι σχετικές ιστοσελίδες ξεφυτρώνουν τον τελευταίο καιρό σαν τα μανιτάρια στη Ρωσία -στα μέσα Ιουνίου ήταν πάνω από 500, σύμφωνα με τo Forbes– και η ζήτηση για τις παράνομες υπηρεσίες τους έχει εκτιναχθεί τις τελευταίες ημέρες.

Προς επίρρωση, ένας μπάρμαν έδειξε στην ανταποκρίτρια της Washington Post στη Μόσχα μηνύματα που αντήλαξε για την χορήγηση σχετικού εγγράφου, με κόστος μόλις 25 δολάρια.

Έναντι υψηλότερου τιμήματος, μάλιστα -και με τη συνέργεια υγειονομικών, όπως προκύπτει- μπορεί να γίνει καταχώρηση και στο ηλεκτρονικό μητρώο των ρωσικών αρχών, για πλήρη νομική κάλυψη.

Μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στο πρακτορείο AFP, ένας από τους πωλητές πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ανέφερε ότι πλέον έχει τουλάχιστον 20-30 παραγγελίες την ημέρα.

Στην πελατεία του, κόμπασε, έχει μέχρι και ολόκληρες εταιρείες.

Το κοστολόγιό του κυμαίνεται από 2.000 ρούβλια (περίπου 23 ευρώ) για το απλό πιστοποιητικό, έως τα 30.000 ρούβλια (350 ευρώ) για την ηλεκτρονική καταχώρηση του εκάστοτε ανεμβολίαστου πελάτη του ως εμβολιασμένου.

Οι ρωσικές αρχές έχουν εξαπολύσει επιχείρηση εξάρθρωσης αυτών των κυκλωμάτων. Η κατάσταση, όμως, θυμίζει Λερναία Ύδρα…

Τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσαν το κλείσιμο 150 σχετικών ιστοσελίδων και λογαριασμών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και την έναρξη 24 ερευνών κατά υπόπτων για έκδοση πλαστών πιστοποιητικών.

Η «ρίζα» του προβλήματος, ωστόσο, παραμένει, καθώς μεγάλο ποσοστό Ρώσων παραμένει επιφυλακό απέναντι στον εμβολιασμό.

Δεν είμαστε αρνητές του κοροναϊού, λέει στο AFP ο Αλεξέι, ένας 47χρονος προγραμματιστής, που προ ημερών αγόραρε ένα πλαστό πιστοποιητικό για έναν φίλο του, που δουλεύει στον τομέα υπηρεσιών, στη Μόσχα.

«Θα ήθελα», λέει, «να εμβολιαστώ, αλλά με σκεύασμα από το εξωτερικό».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.