Δεν ήταν καθόλου τυχαία η επιλογή του freedom Pass για τους 940.000 νέους ηλικίας 18-25 ετών. Και τούτο γιατί: Πρώτον ήταν αφενός η θέληση της κυβέρνησης και των ειδικών να χτίσουν το ταχύτερο μέσα στο καλοκαίρι το «τείχος ανοσίας», ενόψει ενός δύσκολου φθινοπώρου με τον μεταλλαγμένο ιό και αφετέρου ήταν η απροθυμία πολλών νέων να εμβολιαστούν. Ο λόγος; Επειδή σε αυτή την ηλικία τα κρούσματα βρίσκονταν σε μικρά ποσοστά. Ίσως ακόμα επειδή γνώριζαν ότι οι γονείς και οι παππούδες τους είχαν ήδη εμβολιαστεί και έτσι αισθάνονταν κάπως ασφαλείς έναντι αυτών. Πράγμα όμως που δεν ισχύει.

Η κάρτα των 150 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών, μπορεί να προκάλεσε στο Twitter σκωπτικά σχόλια από την αντιπολίτευση, επελέγη όμως από την κυβέρνηση ως το πρώτο στοχευμένο μέτρο προκειμένου να πειστούν οι πολίτες αυτής της ηλικίας να εμβολιαστούν το συντομότερο: «Ήρθε η ώρα να επιβραβευθεί μια ομάδα πολιτών, αναφέρομαι στους 940.000 νέους από 18-25 ετών, είναι τα παιδιά που είδαν τις σπουδές τους να αναστατώνονται, τα ταξίδια και τη διασκέδαση να χάνονται», ανέφερε ο πρωθυπουργός, κατά την παρουσίαση των μέτρων ενθάρρυνσης των εμβολιασμών στο Μέγαρο Μαξίμου, ανακοινώνοντας, όπως είπε: Ένα «παράθυρο ελευθερίας» για τους νέους, με την πρώτη δόση εμβολίου μια προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ. Freedom pass, δηλαδή ένα voucher ύψους 150 ευρώ σε εμβολιασμένους ηλικίας 18-25 ετών το οποίο θα καλύπτει ταξίδια, ή επισκέψεις σε μουσεία και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η διαδικασία, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, «θα είναι εξαιρετικά απλή και θα δημιουργείται με το ΑΜΚΑ κάθε πολίτη».

Άλλωστε η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που χορηγεί κίνητρα ενθάρρυνσης των εμβολιασμών και μάλιστα σε αυτήν την ηλικία και σε αυτήν την εποχή που η μετάλλαξη «Δέλτα» καραδοκεί.. Στη Γαλλία, για παράδειγμα ήδη εφαρμόζεται το Health pass, ένα μέτρο το οποίο έλαβαν σοβαρά υπόψη οι εδώ ειδικοί. Υπάρχουν ωστόσο και άλλα κίνητρα μη στοχευμένα, όπως αυτά που δόθηκαν στη Μόσχα, που η κυβέρνηση προσέφερε ένα αυτοκίνητο (μετά από κλήρωση) για όσους εμβολιασθούν ή ακόμα στο Οχάιο όπου οι Αμερικανοί πρόσφεραν ένα εκατ. δολάρια (κατόπιν κληρώσεως) σε όσους εμβολιαστούν.

***

Πληρότητα έως 100% εμβολιασμένων στις επιχειρήσεις εστίασης

Επίσης αναμένεται να ανακοινωθούν και «προνόμια» (ας μην τα λέμε έτσι, καλύτερα να τα λέμε «ανάκληση περιορισμών») στις επιχειρήσεις εστίασης. Για παράδειγμα θα μπορούν οι επιχειρήσεις εστίασης που δέχονται εμβολιασμένους να έχουν μεγαλύτερη πληρότητα πελατών (που μπορεί να φθάσει και στο 100%) από άλλες επιχειρήσεις που θα δέχονται και μη εμβολιασμένους και για τις οποίες ισχύει η απόφαση για περιοριστικά μέτρα. Όπως αναμένεται ότι θα υπάρξει ανάκληση περιορισμών για τους εμβολιασμένους σε μετακινήσεις, σε ταξίδια, σε κινηματογράφους, θέατρα, γήπεδα κτλ.

***

Ο αυθεντικός διάλογος Μητσοτάκη- Τατάρ

Τυχαία ήταν η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Έγινε στο ισόγειο του ξενοδοχείου «The Hotel» των Βρυξελλών, στην αίθουσα όπου σερβίρεται το breakfast, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Μόλις ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε τον κ. Τατάρ του είπε χωρίς περιστροφές: «Για μας είναι απαράδεκτο η λύση των δύο κρατών. Δεν είναι αποδεκτή λύση ούτε από εμάς ούτε από την Ευρώπη, ούτε από τα Ηνωμένα Έθνη. Χάνεις τον καιρό σου με αυτά που λες». Ο κ. Τατάρ εμφανώς σαστισμένος που είδε ξαφνικά μπροστά του τον Έλληνα πρωθυπουργό να του λέει πόσο απαράδεκτο είναι το τουρκικό σχέδιο για λύση στο Κυπριακό άρχισε να ψελλίζει διάφορα του τύπου ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, πλην όμως ο κ. Μητσοτάκης του είπε ότι «αυτά τα λέγατε και στη Γενεύη…» και η «συζήτηση» σταμάτησε εκεί.

***

Δύο εβδομάδες άδεια στους υπουργούς

Χαράς ευαγγέλια για τους υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς. Ο Πρωθυπουργός θα τους χορηγήσει δύο εβδομάδες καλοκαιρινή άδεια για ξεκούραση και για να γεμίσουν τις μπαταρίες τους, όπως μου είπε υπουργός ένοικος Μαξίμου. Βεβαίως δεν θα λείψουν όλοι από το υπουργείο, αλλά θα υπάρξουν βάρδιες ασφαλείας. Δηλαδή θα συνεννοούνται μεταξύ τους οι υπουργοί πότε θα απουσιάσουν. Αλλά και η Βουλή θα κλείσει για το καλοκαίρι. Και μάλιστα από τις 5 Αυγούστου. Το θέμα είναι πότε θα ξανανοίξει; Υπάρχει ένα σενάριο, χωρίς ακόμα να επιβεβαιωθεί, ότι η Βουλή να ανοίξει στο τέλος Αυγούστου. Ίδωμεν.

***

Επέμβαση μηνίσκου για τη Μαρέβα

Σε επιτυχή επέμβαση μηνίσκου υπεβλήθη το πρωί της Δευτέρας στο νοσοκομείο Υγεία η Μαρέβα Μητσοτάκη. Στο πλευρό της βρέθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο γιος της Κωνσταντίνος και η μητέρα της. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ταλαιπωρούταν από κάκωση στο γόνατο, λόγω της έντονης δουλειάς και της υπερκινητικότητας του προηγούμενου διαστήματος. Αυτός ήταν ο λόγος που είχε εμφανιστεί με μπαστούνι.

***

Η υιοθεσία αντικαθίσταται με την παιδοθεσία

Παραδίδεται σήμερα (εκτός απροόπτου) στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η έκθεση της Επιτροπής για την εθνική στρατηγική ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ. Εκείνο που μαθαίνω είναι ότι έκθεση έχει βασιστεί στη δομή της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Στρατηγικής 2020-2025. Το επόμενο βήμα ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση. Λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστές, πέραν του ότι καταργείται η λέξη υιοθεσία και αντικαθίσταται με τη λέξη «παιδοθεσία». Ακόμα υπάρχουν προτάσεις για γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, προτάσεις για την εργασία, τον περιορισμό της ανεργίας και πολλά άλλα.

***

Οι Αμερικανοί και τα γιοτ

Ειδικά για τον τουρισμό και τους Αμερικανούς, έχω μάθει και τούτα: Πρώτον μπορεί τούτη την εποχή (Ιούνιο, Ιούλιο ) να μην έχουμε το επιθυμητό αριθμό τουριστών από τις ΗΠΑ, αλλά τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο τον Σεπτέμβριο. Όπως μου λέει η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη υπάρχει μεγάλη κινητικότητα τον Σεπτέμβριο στις ενοικιάσεις γιοτ από τους Αμερικανούς και Γάλλους. Είναι τόσο μεγάλη αυτή η κινητικότητα που ξεπερνά αυτή του 2019. Με την προϋπόθεση βεβαίως να μην έχουμε κάποια έξαρση του κορωνοϊού.

***

Ο οινοτουρισμός

«Χαίρε και πίει ευ» έλεγαν οι πρόγονοί μας (στα αγγλικά «drink and be merry») απολαμβάνοντας το σπουδαίο κρασί που παράγει η χώρα μας. Ξακουστό από αρχαιοτάτων χρόνων, το ελληνικό κρασί μπαίνει στο πρόγραμμα του υπουργείου Τουρισμού με στόχο να προσελκύσει τουρίστες στις περιοχές όπου παράγεται. Έτσι γεννιέται ο οινοτουρισμός. Μαθαίνω λοιπόν ότι το Υπουργείο Τουρισμού, με μέριμνα της αρμόδιας υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη, οργανώνει διήμερο για τον ελληνικό οινοτουρισμό στη Σαντορίνη στις 5 και 6 Ιουλίου, με τη συνεργασία του ΕΟΤ, του Δήμου Θήρας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Στο event, που περιλαμβάνει επίσκεψη σε 3 τοπικά οινοποιεία και ημερίδα, θα συμμετέχει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, θεσμικοί παράγοντες του οινοτουρισμού σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, πρέσβεις ξένων χωρών, καθώς και Έλληνες παραγωγοί και ειδήμονες, με στόχο την ανάδειξη των πολλών και μοναδικών επίλογων που προσφέρει ο ελληνικός οινοτουρισμός πανελλαδικά, και την παρουσίαση των σχετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου (δημιουργία ψηφιακού portal για επισκέψιμα οινοποιεία, βελτίωση σήματος επισκέψιμου οινοποιείου, εθνικό συμβούλιο οινοτουρισμού, επενδύσεις σε υποδομές μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης κ.α). Μαθαίνω δε ότι διερευνάται η πιθανότητα συμμετοχής της χώρας μας στον πρόσφατα ιδρυθέντα Παγκόσμιο Οργανισμό Οινοτουρισμού και ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει και επόμενο προορισμό την Μακεδονία!

***

Το τετράπτυχο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία

Το τετράπτυχο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τις εργασιακές σχέσεις συνοψίζεται ως εξής: Ασφάλεια στους εργαζόμενους, καταπολέμηση της ανεργίας, αξιοπρεπείς μισθοί και συνθήκες εργασίας. Η καθιέρωση του 35ωρου (με πιλοτική εφαρμογή σε ορισμένους κλάδους, σε πρώτη φάση), η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η μείωση του νόμιμου ορίου των υπερωριών με ταυτόχρονη αύξηση της προσαύξησης του ωρομισθίου τους και η επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης, είναι μερικά ενδεικτικά στοιχεία των προτάσεων που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

***

Από το Υπερταμείο στην Motor Oil

Μόνον τους μη γνωρίζοντες εξέπληξε η τοποθέτηση της Ουρανίας (Ράνιας) Αικατερινάρη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Motor Oil. Η Ράνια, λίγους μήνες μετά από την αποχώρησή της από το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τοποθετήθηκε μη εκτελεστικό ανεξάρτητο μέλος στο ΔΣ της Motor Oil. Μάλιστα, απ΄ότι μαθαίνω τοποθετήθηκε και μέλος σε δύο επιτροπές: Στην Επιτροπή Αποδοχών και Υποψηφιοτήτων και στην Επιτροπή Βιώσιμης Ανάπτυξης. Αντικείμενο της δεύτερης επιτροπής θα είναι να επιβλέπει, να παρακολουθεί και να εγκρίνει τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου Motor Oil, να ορίζει στόχους ESG και να αποφασίζει διορθωτικές ενέργειες. Μπορεί η Ράνια Αικατερινάρη να έγινε γνωστή ως η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, ήτοι του Υπερταμείου, αλλά πριν από αυτή τη θέση είχε σημαντική σταδιοδρομία στον ενεργειακό κλάδο. Πριναπό την ανάληψη των καθηκόντων της στο Υπερταμείο, ήταν Partner στη διεθνή συμβουλευτική εταιρεία Ernst & Young στο τμήμα χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών και επίσης είχε την εποπτεία του κλάδου ενέργειας στην ΝΑ Ευρώπη. Την περίοδο 2010-2015, διετέλεσε Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος στη ΔΕΗ.

***

Ο οξύθυμος πολιτικός στην οδό Αμερικής

Θα σας πάω τώρα (με τις υψηλές θερμοκρασίες) στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην οδό Αμερικής, όταν ένα επεισόδιο απειλεί να ταράξει την ησυχία που επικρατεί. Τι είχε συμβεί; Πρώην υπουργός, του ΣΥΡΙΖΑ, από τα νέα στελέχη και γνωστός για τον… οξύθυμο χαρακτήρα του, ανεβαίνει με το αυτοκίνητό του την Αμερικής και θέλει να παρκάρει πάνω σε αυτόν τον στενό δρόμο. Στην συγκεκριμένη οδό δεν επιτρέπεται το παρκάρισμα και για λόγους ασφαλείας καθώς υπάρχουν αρκετοί πολιτικοί που διαμένουν ή πίνουν τον καφέ τους στην περιοχή. Κάποιος, λοιπόν, αστυνομικός με πολιτικά σπεύδει να πει στον πρώην υπουργό: «Μην παρκάρετε σας παρακαλώ, δεν επιτρέπεται για λόγους ασφαλείας».

Και ο οξύθυμος… φέρελπις νέος πολιτικός βγαίνει με ύφος χιλίων καρδιναλίων από το αυτοκίνητο και του απαντά: «Και ποιος είσαι εσύ ρε που θα μου πεις πού θα παρκάρω;» Ευτυχώς επικράτησε ψυχραιμία και το επεισόδιο δεν πήρε διαστάσεις ανέδειξε, όμως, για άλλη μια φορά το ύφος και το ήθος της εξουσίας που αλλάζει ακόμη και… λαϊκά παιδιά.

***

Πτυχίο στις φυλακές

Την μία πλευρά των φυλακών την βλέπουμε με τους σκληρούς εγκληματίες πίσω από τα κάγκελα. Υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά. Αυτή των φυλακισμένων που ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους και παλεύουν καθημερινά γι’ αυτό. Για παράδειγμα, με πληροφόρησαν ότι πρώην κρατούμενος στον Κορυδαλλό και τώρα στις φυλακές Κέρκυρας πήρε το πτυχίο του στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών» στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο όπου είχε επιλεγεί με υποτροφία. Το όνομά του, Βασίλειος – Τζουλιάνο Λούλης ο οποίος έστειλε ευχαριστήρια επιστολή σε όσους τον βοήθησαν, από το υπουργείο Δικαιοσύνης και τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής μέχρι τους συγκρατούμενούς του και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που του έδειξαν εμπιστοσύνη και τον στήριξαν.