Σε ασταθές έδαφος κινούνται ξανά οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς οι λεκτικές και πολιτικές ακροβασίες της ηγεσίας της γειτονικής χώρας σε σχέση με ευαίσθητες πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά επίσης η εκ δεξιών πίεση που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση λόγω και των δύσκολων εσωκομματικών ισορροπιών στη ΝΔ, έχουν δηλητηριάσει την ατμόσφαιρα.
Το «φυτίλι» άναψε την περασμένη Δευτέρα 21 Ιουνίου με μια ανάρτησή του στο Twitter ο Ζόραν Ζάεφ. Παρακολουθώντας διά ζώσης την αναμέτρηση της Βόρειας Μακεδονίας με την Ολλανδία στο Euro 2020, o πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας δήλωσε «οπαδός της «μακεδονικής» εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου». Η κίνηση Ζάεφ ενόχλησε την Αθήνα, η οποία «είδε» ακόμη μια παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αλλωστε, δεν είχαν περάσει πολλές ημέρες από την αντιπαράθεση για τη συμμετοχή της εθνικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου με φανέλες οι οποίες έφεραν το παλαιό ακρωνύμιο της εθνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας με τον όρο «Μακεδονία» και χωρίς το επίθετο «Βόρεια».
Πάγος σε τρία μνημόνια συνεργασίας
Μετά τον αρχικό σάλο, ο Ζάεφ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι θα λυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Αυτή τη φορά η Αθήνα αντέδρασε πιο δυναμικά, ανακοινώνοντας ουσιαστικά μέσω διαρροών ότι «παγώνει» (άγνωστο για πόσο) η κύρωση τριών μνημονίων διμερούς συνεργασίας που αφορούν την οικονομική συνεργασία, την παροχή τεχνογνωσίας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της βαλκανικής χώρας από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη. Είναι σαφές πάντως, σημείωναν ψύχραιμες φωνές, ότι τα μνημόνια αυτά ενισχύουν τον ρόλο της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία και η καθυστέρηση της κύρωσης μάλλον ανοίγει παράθυρο σε άλλους επίδοξους μνηστήρες άσκησης επιρροής, όπως η Τουρκία.
Αναδίπλωση Ζάεφ και αποκάλυψη
Η δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς οδήγησε τον κ. Ζάεφ σε αναδίπλωση. «Είμαι ο πρώτος που σέβεται και εφαρμόζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ομως, κάποιες φορές γίνονται και λάθη. Είμαι 47 ετών και είναι φυσιολογικό κάτι που επαναλαμβάνεις τόσα χρόνια να σου… ξεφύγει και στο γράψιμο» υποστήριξε, ενδεχομένως όχι και τόσο πειστικά, μιλώντας στο πρόσφατο Οικονομικό Φόρουμ των Σκοπίων. «Είναι αλήθεια ότι έχουμε μακεδόνες παίκτες, αλβανούς παίκτες ή βόσνιους παίκτες. Εχουμε Μακεδόνες ως παίκτες, αλλά η εθνική ομάδα είναι της Βόρειας Μακεδονίας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, εκτιμώντας ότι η ανάρτησή του δεν είναι λόγος για να καθυστερήσει η κύρωση των μνημονίων.
Εν τούτοις, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις «μεταμέλειας», ο κ. Ζάεφ παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Telma όπου αποκάλυψε ότι η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας του πρέπει να αλλάξει το όνομά της, ώστε να ανταποκρίνεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς έλαβε χρηματοδότηση από τον κρατικό Οργανισμό Νεολαίας και Αθλητισμού. «Συνεπώς πρέπει να σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας και να αλλάζει το όνομα» τόνισε ο κ. Ζάεφ. Πηγές από τα Σκόπια υπογράμμιζαν στο «Βήμα» ότι η Εθνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποτελεί «βραχνά» για την κυβέρνηση, καθώς είναι εθνικιστικό προπύργιο του VMRO – DPMNE.
Η κρίση στις σχέσεις Αθήνας – Σκοπίων έρχεται να προστεθεί στην άσκηση νέου βέτο από τη Βουλγαρία στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ. Πλέον, ο κ. Ζάεφ βρίσκεται σε ακόμα πιο δύσκολη θέση στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς το όνειρο της ευρωπαϊκής προοπτικής απομακρύνεται.