Τα… μαθηματικά της «παραλλαγής Δέλτα» της COVID-19 και του σταθερά υψηλού ποσοστού ανεμβολίαστου πληθυσμού προβληματίζουν την κυβέρνηση, ενώ έκδηλη είναι η προσδοκία ότι το φθινόπωρο θα προσφέρει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ευχέρεια πολιτικών σχεδιασμών και κινήσεων. Η εξάπλωση της τελευταίας μετάλλαξης του κορωνοϊού απασχολεί έντονα το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν ήταν τυχαίες οι σχετικές αναφορές του Πρωθυπουργού την Πέμπτη, στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπου σημείωσε μεταξύ των άλλων: «Ξέρουμε από τις προηγούμενες μεταλλάξεις με πόσο μεγάλη ταχύτητα αυτές τελικά επικρατούν. Και θα ήταν πραγματικά πολύ δυσάρεστο, πολύ άδικο, για τη μεγάλη προσπάθεια που έχουμε καταβάλει συνολικά ως χώρα εάν έχουμε οποιαδήποτε έξαρση της πανδημίας η οποία θα μας οδηγήσει πάλι σε κάποιο πισωγύρισμα».
Οι δύο όψεις του νομίσματος
Θέλοντας δε να δείξει πώς ιεραρχούνται οι προτεραιότητες αυτή την περίοδο από την κυβέρνηση, ανέφερε τα εξής ως προς τις περιορισμένες τουριστικές αφίξεις από τη Μεγάλη Βρετανία, όπου παρατηρείται και πάλι μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας: «Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με την ταχύτητα μετάδοσης της λεγόμενης μετάλλαξης Δέλτα, η οποία αυτή τη στιγμή έχει κυριαρχήσει στη Μεγάλη Βρετανία. Κατά συνέπεια, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Μπορεί αυτή τη στιγμή να στερούμαστε επισκέπτες από τη Μεγάλη Βρετανία, από την άλλη είμαστε και πιο προστατευμένοι, διότι η μετάλλαξη αυτή δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε μεγάλη έκταση, ή αν έρθει θα καθυστερήσει να έρθει».
Τα στοιχεία από την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, τα οποία επικαλέστηκε και ο Πρωθυπουργός στην ίδια ομιλία του, δείχνουν ότι εντός των προσεχών εβδομάδων θα έχει επιτευχθεί ένα ποσοστό 50% έως και 55% εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι σήμερα ένα ποσοστό υψηλότερο του 30% των ενηλίκων Ελλήνων. Με βάση αυτά τα στοιχεία ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα εξακολουθεί να λείπει ένα 20% για την επίτευξη του 70% των εμβολιασμένων πολιτών, ποσοστό που θεωρείται ασφαλές για τη δημιουργία του τείχους ανόσιας.
Η μεγαλύτερη ανησυχία της κυβέρνησης προκύπτει από τον συνδυασμό κάποιων στοιχείων, τα οποία προξενούν έντονο προβληματισμό για την προσεχή περίοδο. Αυτά δείχνουν ότι στις ηλικίες άνω των 60 ετών παραμένει ένα ποσοστό της τάξεως του 30% ανεμβολίαστο, ενώ οι προβολές των στατιστικών μοντέλων φανερώνουν ότι περίπου 25% του πληθυσμού που εμφανίζονται ως δύσπιστοι, αρνητές ή αδιάφοροι, πολύ δύσκολα θα μεταπειστεί.
Δύσκολη ζωή για τους ανεμβολίαστους
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχει σχεδιαστεί η επίσπευση των διαδικασιών για τη διασφάλιση διευκολύνσεων στους εμβολιασμένους πολίτες, σε συνδυασμό με μία νέα καμπάνια. Ενδεικτικά, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι όροι για την παρουσία (εμβολιασμένων) σε γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους, συναυλίες, ενδεχομένως εστιατόρια κ.λπ. Παράλληλα, έχει ήδη ζητηθεί η κινητοποίηση δημαρχιακών και περιφερειακών αρχών προκειμένου να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί σε νησιωτικές και τουριστικές περιοχές. Οπως λέγεται χαρακτηριστικά από κυβερνητικά στελέχη, «η ζωή θα γίνει πιο δύσκολη για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και επειδή θα απειλούνται από τον ιό και επειδή δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες».
Υπό αυτό το πρίσμα εξετάζεται και η επίσπευση των διαδικασιών για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο ιατρικό και κυρίως στο νοσηλευτικό προσωπικό, όπου το ποσοστό των αρνητών παραμένει υψηλό και πλησιάζει το 40%. Πάντως, από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύεται ότι νέο, καθολικό απαγορευτικό δεν πρόκειται να επιβληθεί, εκτός βεβαίως συγκλονιστικών απροόπτων στο πεδίο των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.
Πολιτικός σχεδιασμός… COVID-free
Πέραν της ανησυχίας για τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου προσβλέπουν σε μία ανάσχεση ενός νέου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο, προκειμένου να αποκτήσουν και την ευχέρεια πολιτικών κινήσεων και σχεδιασμού. Παρά το γεγονός ότι σε συνομιλίες του ο Πρωθυπουργός απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αλλαγών στην κυβέρνηση ή άλλων αποφάσεων κατά την παρούσα φάση, καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι θα ήθελε να έχει ελεύθερο πεδίο για τον πολιτικό προγραμματισμό του επόμενου διαστήματος, απαλλαγμένος από τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας. Είτε αυτά περιλαμβάνουν έναν ανασχηματισμό σε «νεκρό» χρόνο το φθινόπωρο είτε τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για προσφυγή στις κάλπες το 2022, τίποτε δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει σε συνθήκες πανδημικής έξαρσης.
Προτεραιότητα έργα και μεταρρυθμίσεις
Προτεραιότητα ωστόσο παραμένει η προώθηση του κυβερνητικού έργου και των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ούτως ή άλλως προμηνύουν ένα θερμό φθινόπωρο, ειδικώς με αφορμή τα νομοσχέδια για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τις αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις. Παράλληλα, ήδη δρομολογούνται τα μεγάλα έργα όπως η Γραμμή 4 του μετρό, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, το Ελληνικό, ενώ μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι η επίτευξη μεγάλων ταχυτήτων στην αξιοποίηση των πρώτων 7,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία αναμένονται εντός του έτους.
Παραμένει ισχυρή η ομάδα του Μαξίμου
Παρά την όποια φημολογία διακινείται από παρα-κυβερνητικά κέντρα, ισχυρή παραμένει η ομάδα ελέγχου του επιτελικού κράτους στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά πληροφορίες, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει διαμορφωμένη άποψη για την αποδοτικότητα του σχήματος και ως εκ τούτου δεν αναμένονται αλλαγές σε ορατό χρονικό ορίζοντα, αλλά ούτε και διεύρυνση του σχήματος ή ενίσχυσή του με επιπλέον στελέχη. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα εξακολουθήσει να είναι επιφορτισμένος με το πολιτικό σκέλος της διαχείρισης, ο Ακης Σκέρτσος με την τεχνοκρατική παρακολούθηση, ο Θοδωρής Λιβάνιος με τα επικοινωνιακά και ο Γρηγόρης Δημητριάδης με τις αρμοδιότητές του που απορρέουν από τη θέση του ως επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού.