Αγκινάρες με λούτσο α λα πολίτα

Ένα πεντανόστιμο και άπαχο ψάρι συνδυάζεται μοναδικά με το δημοφιλές λαδερό φαγητό.

Προετοιμασία 30′, Μαγείρεμα περίπου 30′

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

2 λεμόνια

8 αγκινάρες

2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

12 κοκκάρια (μικρά κρεμμύδια για στιφάδο)

4 καρότα, σε ροδέλες

4 μεγάλες πατάτες, σε ροδέλες

1 λίτρο σπιτικός ζωμός λαχανικών ή φτιαγμένος με βιολογικό κύβο

1 κιλό λούτσος, καθαρισμένος και φιλεταρισμένος, σε χοντρά κομμάτια (ζητούμε από τον ιχθυοπώλη να το φιλετάρει)

½ ματσάκι (½ φλ.) άνηθος, ψιλοκομμένος

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Στύβουμε τα λεμόνια, κρατάμε τον χυμό τους, αλλά δεν πετάμε τις λεμονόκουπες. Καθαρίζουμε καλά τις αγκινάρες και τις τρίβουμε με τις λεμονόκουπες. Βάζουμε τις καρδιές σε ένα μπολ με παγωμένο νερό.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα κοκκάρια, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, εκτός από τις αγκινάρες και τον άνηθο. Ρίχνουμε τον μισό ζωμό και βράζουμε για 12-14 λεπτά. Προσθέτουμε τις αγκινάρες, τον υπόλοιπο ζωμό και βράζουμε για 12 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε τα φιλέτα του ψαριού και αλατοπίπερο (κατά βούληση). Βράζουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τον χυμό από τα λεμόνια και τον ψιλοκομμένο άνηθο.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και περιχύνουμε με μπόλικο ζουμί από την κατσαρόλα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.