Η Ρίτα Αντωνοπούλου, από τις πλέον χαρισματικές φωνές της γενιάς της, εμφανίζεται τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού, στην πρεμιέρα των καλοκαιρινών εμφανίσεων της. Με εφόδιο της τη φωνή της αλλά και το ρεπερτόριό της, στήνει μια βραδιά – ψυχοθεραπείας, όπως σημειώνει μεταξύ άλλων στη συνέντευξή της, στο vima.gr.

 

 

Ποιο θα είναι το πρόγραμμά σας στο Ανοιχτο Θέατρο Κολωνού;

«Θα είναι ένα πρόγραμμα εφ’ όλης της ύλης, δηλαδή θα περιέχει όσα περιμένουν να ακούσουν όλοι αυτοί που θα με τιμήσουν με την παρουσία τους εκεί τη Δευτέρα, αλλά και καινούρια τραγούδια που δεν έχουν ακουστεί ακόμη πουθενά. Είναι μια παράσταση που δημιουργήθηκε μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία που περάσαμε όλοι και που συνεχίζουμε να περνάμε. Πάντα μου αρέσει και επιδιώκω να σχολιάζω με τις παραστάσεις που καταθέτω κι όχι απλά να βάζω κάποια τραγούδια στη σειρά και να τα λέω.»

Πώς διαχειριστήκατε την πανδημία τόσο ώς πολίτης όσο και ως καλλιτέχνης; Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν αλλαγές;

«Αλλαγές τεράστιες έχουν ήδη γίνει και σίγουρα θα υπάρξουν κι άλλες. Τη διαχειρίστηκα με ψυχραιμία ως επί το πλείστον και με διάθεση να εκμεταλλευτώ την αναγκαστική αυτή παύση δημιουργικά. Υπήρξαν στιγμές που με πήρε πολύ από κάτω γιατί η σχέση αυτή με τον κόσμο και το μοίρασμα του τραγουδιού που αγαπώ είναι για μένα ζωτικής σημασίας, για την ψυχή μου δηλαδή. Όμως έκανα άλλα πράγματα που τα είχα επίσης ανάγκη και τα είχα αφήσει στην άκρη…π χ ξεκίνησα να μαθαίνω πιάνο κάτι το οποίο ήθελα από μικρή και δεν το έκανα ποτέ μέχρι σήμερα. Είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό. Τώρα τι άλλο μας περιμένει, πραγματικά αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Δε νομίζω ότι θα τελειώσει όλο αυτό έτσι απλά κι όποιος παρατηρεί πιστεύω ότι σίγουρα θα συμφωνεί μαζί μου.»

Στις συνεργασίες τι είναι αυτό που επιδιώκετε να πάρετε;

«Ένωση…να ενωθούμε…να ενώσουμε ψυχές και διάθεση για δημιουργία και να γεννήσουμε κάτι καινούριο. Για αυτό και δε μπορώ τις τυπικές συνεργασίες τύπου έλα να κλείσουμε μια μουσική σκηνή και να βγούμε μαζί το χειμώνα…τι θα κάνουμε; Θα πει ο καθένας τα δικά του και κάποια μαζί. Ε αυτό δε με αφορά καθόλου για αυτό εδώ και χρόνια είμαι συνήθως μόνη μου στις παραστάσεις μου εκτός φυσικά κι αν πρόκειται για κάποιο αφιέρωμα όπου εκεί συνεργαζόμαστε πολλοί συνάδελφοι μαζί. Εγώ θέλω να υπάρχει λόγος πίσω από το καθετί.»

 

Πώς βλέπετε το μέλλον του τραγουδιού; Υπάρχει ικανό κοινό σήμερα πού θα μπορούσε να επικοινωνήσει με έργα σαν το Αξιον Εστί ή τον Σταυρό του Νότου;

«Έχει πλάκα που το ρωτάτε αυτό γιατί είναι κάτι που λέω συχνά σε συζητήσεις όταν με ευκολία κάποιοι βγάζουν το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν σήμερα δημιουργοί άξιοι και δε γράφονται τραγούδια. Τους λέω λοιπόν ότι τη σήμερον ημέρα δε θα μπορούσε κανείς ποτέ να μάθει το ‘’Άξιον Εστί’’ ή τον ‘’Σταυρό του Νότου’’. Πολύ απλά γιατί δε θα έφτανε ποτέ στα αυτιά μας από κανένα ραδιόφωνο ή άλλο μέσο. Δε θα έβρισκαν δρόμο προς το φως αυτοί οι μεγάλοι δημιουργοί του τόπου μας…Οπότε σίγουρα υπάρχουν νέοι άνθρωποι πολύ αξιόλογοι που δημιουργούν σημαντικό έργο, τους οποίους δυστυχώς δε θα μάθουμε ποτέ πιθανότατα γιατί όλο το σύστημα είναι εναντίον τους. Κοινό υπάρχει ναι… απλά σίγουρα είναι μειοψηφία.»

Πώς άρχισε η επαφή σας με τη μουσική και κυρίως με το τραγούδι;

«Δε θυμάμαι. Ήμουν πάντα με ένα τραγούδι στα χείλη σε κάθε φάση της ζωής μου από τότε που με θυμάμαι. Ήταν ζωτικής σημασίας για μένα να τραγουδάω κάθε μέρα…ήταν σα φάρμακο. Μια ανάγκη που έπρεπε να ικανοποιηθεί. Οπότε κλεινόμουν μέσα σε ένα δωμάτιο και τραγουδούσα μέχρι να νιώσω ότι ικανοποιήθηκε η δίψα μου. αυτή η δίψα υπάρχει μέχρι σήμερα αμείωτη κι αυτό είναι που με έχει φέρει στο να μιλάμε σήμερα εδώ.»

Θυμάστε ποιο είναι το πρώτο τραγούδι που ερμηνεύσατε «επαγγελματικά»; Ή έστω  κάποιο από τα πρώτα;

«Δεν ξέρω ποιο να μετρήσω ως πρώτο και ποια μπορώ να θεωρήσω επαγγελματική εμφάνιση. Θυμάμαι όμως ότι πάντα έλεγα την ‘’Πιρόγα’’…τυχαίο;»

 

Και αυτό πού σας καθόρισε

«Νομίζω στην ακρόαση του Θάνου Μικρούτσικου που μου ζήτησε να μην πω δικό του τραγούδι και είπα το ‘’Αυτή η νύχτα’’ μένει του Κραουνάκη. Εκεί ήταν που μου είπε εντάξει κορίτσι μου θα συνεργαστούμε και ξεκίνησαν όλα…το τραγούδι αυτό μέχρι σήμερα μου το ζητάνε σχεδόν πάντα στις συναυλίες.»

Γιατί αποφασίσατε να γίνετε τραγουδίστρια;

«Δεν το αποφάσισα…απλά έγινε. Έπιασα δουλειά χωρίς να το ξέρω… Είχαμε βγει με φίλους σε ένα μαγαζί με ζωντανή μουσική και με ανέβασαν να πω ένα τραγούδι από την παρέα μου…ε μετά είπα και δεύτερο και τρίτο και στο τέλος ήρθε στην πόρτα όταν έφευγα η ιδιοκτήτρια με ένα φάκελο με χρήματα και μου είπε ότι με ήθελα εκεί και την επόμενη μέρα. Ήμουν 18 χρονών κι απάντησα ότι δεν ξέρω αν μπορώ κι ότι πρέπει να ρωτήσω τον μπαμπά μου…κι από ό,τι καταλάβατε με άφησε.»

Η πορεία που έχετε διανύσει είναι αυτή που είχατε στο μυαλό σας;

«Αν σκεφτεί κανείς ότι δεν είχα καμία συγκεκριμένη πορεία στο μυαλό μου, θα πω ότι τα έχω πάει αρκετά καλά. Θέλω να πω ότι πάντα ενεργώ στο τραγούδι με την καρδιά μου και την αλήθεια μου. Δεν ασχολούμαι με άλλα πράγματα όπως αν θα κάνω επιτυχία, αν θα το παίξουν τα ραδιόφωνα, αν θα βγάλω λεφτά, αν θα με μάθει όλος ο κόσμος, αν θα πάω σε πρεμιέρες να κάνω δημόσιες σχέσεις, αν, αν, αν…εγώ θέλω να νιώθω καλά και περήφανη για ό,τι παρουσιάζω και μέσα μου στον απολογισμό να μου πω μπράβο για την πορεία και τη στάση μου και να κουβαλάω ηρεμία και χαρά. Όλα τα άλλα δεν έχουν σημασία.»

 

Υποχωρήσεις έχετε κάνει;

«Ναι κάποιες φορές, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις είχε να κάνει με το να μη δημιουργήσω πρόβλημα σε άλλους.»

Θάνος Μικρούτσικος…

«Η μουσική μου οικογένεια…ο πατέρας μου. θα τον αγαπώ μέχρι το τέλος και θα τον ευγνωμονώ. Ο σπουδαιότερος άνθρωπος που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. Από τις λίγες περιπτώσεις δημιουργών που το μεγαλείο του έργου τους ήταν σε πλήρη αρμονία με το μεγαλείο της ψυχής τους.»

Τι θα θέλατε να πάρει το κοινό από τη βραδιά στον Κολωνό;

«Ψυχοθεραπεία. Να φύγουν πιο γεμάτοι και ταυτόχρονα πιο ανάλαφροι και πιο δυνατοί.»

 

Η τελευταία σας σκέψη πριν κοιμηθείτε;

«Ευχαριστώ για όλα όσα έχω.»

Τα επόμενά σας σχέδια;

«Περιοδεία και μέσα στις επόμενες μέρες καινούριο τραγούδι, που είναι για μένα πολύ σημαντικό…Εύχομαι έτσι να το εκλάβει και ο κόσμος που θα το ακούσει. »

 

 

 

 

Για την παράσταση

 

Συντελεστές:

Μανόλης Ανδρουλιδάκης: Κλασική κιθάρα, ενορχηστρώσεις

Σταύρος Καβαλιεράτος: Μπάσο 

Μιχάλης Ατσάλης: Ακουστική κιθάρα 

Παραγωγή: Melodica Art Productions – https://www.facebook.com/melodica.artproductions

LINK ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:

https://www.ticketservices.gr/event/rita-antonopoulou-kalokairi-2021/?lang=el

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

12 € γενική είσοδος

(παιδιά έως 6 ετών δωρεάν)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

TICKET SERVICES

– τηλεφωνικά: 2107234567

– online: www.ticketservices.gr

* Οι τηλεφωνικές και οι online αγορές περιλαμβάνουν χρέωση υπηρεσίας +0,5€ ανά εισιτήριο.

Πληροφορίες: melodicagr@gmail.com