Η ανανέωση της πράσινης ταξιδιωτικής λίστας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ικανοποίησε τους εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας και των αεροπορικών εταιρειών.
Την ίδια στιγμή, γενικευμένος είναι προβληματισμός για τις επιπτώσεις στην οικονομία συνολικά και στον τουριστικό κλάδο ειδικότερα από την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και τα μέτρα για τον περιορισμό της.
Χθες η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναθεωρημένη λίστα περιλαμβάνοντας τα νησιά των Βαλεαρίδων –Μαγιόρκα, Ίμπιζα και Μενόρκα- μαζί με τη Μαδέρα, τη Γρενάδα, τα Μπαρμπέιντος και τις Βερμούδες. Η Ελλάδα δεν εντάχθηκε τελικά πράσινη λίστα της Βρετανίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Ιούλιος χάνεται, μεταθέτοντας στον Αύγουστο τις ελπίδες ότι αυτός θα είναι ο «ανοιχτός» μήνας για διακοπές, δεδομένου ότι η αναθεώρηση της λίστας γίνεται κάθε τρεις εβδομάδες.
Η προσδοκία αυτή ενισχύεται επιπλέον από τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Μεταφορών, σύμφωνα με τις οποίες οι περιορισμοί της πορτοκαλί λίστας για τους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς θα αρθούν στο προσεχές διάστημα, με σχετική ανακοίνωση που αναμένεται τον επόμενο μήνα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός για κατάργηση της καραντίνας στους πλήρως εμβολιασμένους που φτάνουν από χώρες της πορτοκαλί λίστας προβλέπει ότι αυτό θα ξεκινήσει από κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η λίστα
Οι προορισμοί που προστέθηκαν στην πράσινη λίστα από τις 04:00 το πρωί της 30ης Ιουνίου είναι:
· Ευρώπη: Οι Βαλεαρίδες Νήσοι (που περιλαμβάνουν Ίμπιζα, Μενόρκα, Μαγιόρκα και Φορμεντέρα), Μάλτα και Μαδέρα
· Καραϊβική: Ανγκουίλα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαρμπάντος, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νησιά Καϊμάν, Ντομίνικα, Γρενάδα, Μοντσερράτ και Νήσοι Τερκς και Κάικος
· Άλλα Βρετανικά Υπερπόντια Εδάφη: Βερμούδες, Βρετανική Ανταρκτική Επικράτεια, Βρετανικός Ινδικός Ωκεανός και Πίτκερν
Έξι προορισμοί θα προστεθούν, επίσης, στην κόκκινη λίστα της κυβέρνησης στις 30 Ιουνίου. Είναι η Δομινικανή Δημοκρατία, η Ερυθραία, η Αϊτή, η Μογγολία, η Τυνησία και η Ουγκάντα.
Αντιδράσεις από τη βιομηχανία
Αυτή είναι η μεγαλύτερη από την πράσινη λίστα από τότε που κυκλοφόρησε το σύστημα φωτεινού σηματοδότη φέτος.
Η προσθήκη νησιών διακοπών της Ισπανίας και της Καραϊβικής είναι χρήσιμη για τον ταξιδιωτικό κλάδο, αλλά εξακολουθεί να αφήνει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης στο πορτοκαλί.
Η πλειονότητα των προορισμών έχει επίσης τοποθετηθεί στη πράσινη λίστα παρακολούθησης – ένα σημάδι ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να «πέσουν» στην πορτοκαλί. «Αυτό θα αποτρέψει τους πιθανούς ταξιδιώτες να κάνουν κρατήσεις σε αυτούς τους προορισμούς;» σημειώνει το BBC.
Από την EasyJet σχολιάστηκε είπε ότι το χρονοδιάγραμμα «δεν είναι αρκετά φιλόδοξο». Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «η ανακοίνωση, η οποία ήταν αποτέλεσμα πίεσης από τον ταξιδιωτικό κλάδο, δεν εξασφαλίζει το ασφαλές και βιώσιμο άνοιγμα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση».
Και η British Airways προειδοποίησε ότι ο κλάδος των αερομεταφορών δεν μπορεί να αντέξει «άλλο ένα χαμένο καλοκαίρι». Αντιδρώντας στα νέα, ο Σον Ντόιλ, διευθύνων σύμβουλος της British Airways, δήλωσε ότι η ανακοίνωση δεν ήταν αρκετή για να βοηθήσει τον τομέα να ανακάμψει από την πανδημία. «Δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο ένα χαμένο καλοκαίρι. Διακυβεύονται θέσεις εργασίας, οι Βρετανοί διαχωρίζονται από τα μέλη της οικογένειας και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαθεί η επιτυχία του προγράμματος εμβολίων μας», είπε. Πρόσθεσε ότι τα σχέδια που επιτρέπουν στους εμβολιασμένους πολίτες να ταξιδεύουν πιο ελεύθερα αυτό το καλοκαίρι ήταν «κρίσιμα».
Ο επικεφαλής της Virgin Atlantic, δήλωσε ότι ο διευρυμένος πράσινος κατάλογος «απέτυχε να πάει αρκετά παρακάτω» και ότι έπρεπε να έχουν προστεθεί οι ΗΠΑ.
Και ο οργανισμός του κλάδου, Abta, δήλωσε ότι η ανακοίνωση «δεν θα προσφέρει από μόνη της την ουσιαστική επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών που η βιομηχανία χρειάζεται απεγνωσμένα».