SOS έχει σημάνει στην Ευρώπη για τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία φαίνεται ότι απειλεί το καλοκαίρι, δημιουργώντας πρόσθετες ανησυχίες στους επαγγελματίες του τουριστικού και ταξιδιωτικού κλάδου.
Αφού πρώτα έπληξε με σφοδρότητα την Ινδία και τις γειτονικές χώρες, τώρα η νέα μετάλλαξη αρχίζει να εξαπλώνεται και στη Γηραιά Ήπειρο.
Προσφάτως, εντοπίστηκε και στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο οδήγησε τους επιστήμονες στη διεξαγωγή έκτακτης σύσκεψης, με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.
Επί τάπητος τέθηκε μια σειρά προληπτικών δράσεων για την αντιμετώπιση μιας πιθανής έξαρσης εν μέσω θέρους.
Η μετάλλαξη Δέλτα στη Σύνοδο Κορυφής
Στα συμπεράσματά τους για την αντιμετώπιση της Covid-19, οι 27 ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής επισήμαναν την ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, αλλά και η επαγρύπνηση σχετικά με την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την ικανοποιητική πρόοδο στον εμβολιασμό και τη συνολική βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών εμβολιασμού και επαγρύπνησης και συντονισμού όσον αφορά τις εξελίξεις, ιδίως την εμφάνιση και τη διάδοση παραλλαγών», αναφέρουν οι 27.
Εξάλλου, τονίζουν ότι «οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ και για την αναθεώρηση των δύο συστάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τα ταξίδια εντός της ΕΕ και για τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ θα διευκολύνουν τις ασφαλείς διασυνοριακές μετακινήσεις. Τα κράτη μέλη θα τα εφαρμόσουν με τρόπο που θα διασφαλίζει την πλήρη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της δημόσιας υγείας».
Η Γερμανία, με την στήριξη της Γαλλίας, προειδοποίησαν ευθέως τα κράτη – μέλη της ΕΕ που δέχονται χωρίς ελέγχους Βρετανούς πολίτες και πολίτες άλλων τρίτων χωρών όπου εντοπίζεται η μεταλλαγή «Δέλτα», ότι μπορεί να επιβάλουν υποχρεωτικές περιόδους καραντίνας στους δικούς τους πολίτες κατά την επιστροφή στη χώρα τους. Δηλαδή, τα μεσογειακά κράτη θα έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε Βρετανούς ή σε Γερμανούς και Γάλλους τουρίστες.
Οι 27 ηγέτες αποφάσισαν την ενεργοποίηση περιορισμών στις μετακινήσεις για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δύο περιπτώσεις: σε περίπτωση αύξησης των λοιμώξεων και σε περίπτωση εμφάνισης επικίνδυνων μεταλλάξεων της COVID-19, η ΕΕ θα δύναται να αποφασίζει το κλείσιμο των συνόρων σε ταξιδιώτες που θα έρχονται από τρίτες χώρες. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως σημειώνεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου για την COVID-19, «θα διευκολύνουν τις ασφαλείς μετακινήσεις ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.
Τι θα γίνει με τους Βρετανούς – Ανησυχία στην Ελλάδα
Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα «απελευθερώσει» τα ταξίδια στο εξωτερικό μόνο για όσους Βρετανούς είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Βέβαια, μέχρι τότε, το σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη» θα παραμείνει σε ισχύ, θέτοντας σε υποχρεωτική καραντίνα όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από την Ελλάδα και άλλους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Σημειώνεται ότι χθες η Ελλάδα δεν εντάχθηκε τελικά πράσινη λίστα της Βρετανίας, στην τελευταία αναθεώρηση που ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.
Με δεδομένο ότι η αναθεώρηση της λίστας γίνεται κάθε τρεις εβδομάδες, αυτό σημαίνει ότι ο Ιούλιος χάνεται, αφήνοντας τον Αύγουστο τον μοναδικό καλοκαιρινό μήνα «ανοικτό» για διακοπές.
Όλα τα παραπάνω, έχουν προκαλέσει τεράστια σύγχυση αλλά και ανησυχία στους επαγγελματίες του τουρισμού, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η ταξιδιωτική ζήτηση θα παραμείνει καθηλωμένη σε χαμηλά επίπεδα, όπως ακριβώς έγινε και το 2020.
Η Ελλάδα, σε κάθε περίπτωση, εξακολουθεί να στοχεύει σε σημαντική αύξηση των τουριστικών ροών (στο 45% των επιπέδων του 2019), προσδοκώντας ότι κρατήσεις θα ανεβούν κατακόρυφα τον Ιούλιο και κυρίως τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Αρκεί βέβαια, να μην υπάρξει νέα έξαρση του κορωνοϊού.
Πηγή: ΟΤ