Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά μπορεί ακόμη να αργεί. Τα περιθώρια, ωστόσο, ολοένα και στενεύουν για την ασφαλή επαναλειτουργία κολεγίων και πανεπιστημίων στις ΗΠΑ, από το φθινόπωρο, αυτή τη φορά -εκτός πανδημικού απροόπτου φυσικά- με μαθήματα διά ζώσης.
Οι προκλήσεις, υγειονομικές και μη, είναι ήδη ορατές για διοίκηση, καθηγητές και φοιτητές. Και όσο ο χρόνος κυλά -και οι ρυθμοί εμβολιασμού επιβραδύνονται- γίνονται ακόμη πιο μεγάλες.
Ανάλογα και της κείμενης πολιτειακής νομοθεσίας, οι πολιτικές που ακολουθούν ποικίλουν.
Τουλάχιστον 540 αμερικανικά κολέγια και πανεπιστήμια έχουν ήδη ανακοινώσει ή σκοπεύουν να καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό.
Άλλα για όλους ανεξαιρέτως τους εγγεγραμμένους φοιτητές που θα παρίστανται κανονικά στα μαθήματα, άλλα μόνο για τους όσους θα μείνουν στις εστίες.
Περίπου τα μισά αποφεύγουν, πάντως, να επιβάλουν το μέτρο στο διδακτικό και υπόλοιπο προσωπικό τους, αναμένοντας την χορήγηση από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές πλήρους άδειας χρήσης στα (μέχρι σήμερα για έκτακτη χρήση) εγκεκριμένα εμβόλια στις ΗΠΑ.
Αρκετά, συνιστούν τον εμβολιασμό μετ’ επιτάσεως. Ορισμένα, παρέχουν πρόσθετα κίνητρα.
Στο Πανεπιστήμιο Πάρντιου της Ιντιάνα, για παράδειγμα, οι φοιτητές που θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως τους μέχρι τις 15 Ιουλίου θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε κλήρωση, με χρηματικό έπαθλο ύψους 9.992 δολαρίων, όσα και τα ετήσια δίδακτρα.
Στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο εξετάζουν το ενδεχόμενο κληρώσεων για δωρεάν εισιτήρια σε αγώνες αμερικανικού ποδοσφαίρου.
Δωρεάν αφεψήματα από γνωστή αλυσίδα καφέ προσφέρει το Πανεπιστήμιο Βόρειας Καρολίνας στο Γκρίνσμπορο σε όσους φοιτητές προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Κατά τα λοιπά, τα περισσότερα ιδρύματα υπόσχονται στους ανοσοποιημένους μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στις εγκαταστάσεις τους και εξαίρεση από τα συχνά διαγνωστικά τεστ.
Στο Κολέγιο Rhodes του Τενεσί, η διοίκηση πήγε ακόμη ένα βήμα παραπέρα, προειδοποιώντας τους ανεμβολίαστους φοιτητές ότι όχι μόνο θα υποχρεώνονται σε τακτικά τεστ για κοροναϊό, αλλά και θα χρεώνονται 1.500 δολάρια το εξάμηνο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Μπλόκο από Ρεπουμπλικανούς
Αποτυπώνοντας τον διχασμό της αμερικανικής επικράτειας και σε αυτό το θέμα, η πλειονότητα των κολεγίων και πανεπιστημίων που καθιστούν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό εντοπίζονται σε πολιτείες, που στις προεδρικές εκλογές του 2020 ψήφισαν υπέρ του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν.
Πηγή: chronicle.com
Στον αντίποδα, ο ένας μετά τον άλλο, Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες -από το Τέξας και την Τζόρτζια, έως την Αριζόνα και τη Φλόριντα- εκδίδουν διατάγματα, απαγορεύοντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε κρατικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των πολιτειακών πανεπιστημίων.
Οι πρώτες μηνύσεις
Μεταξύ των πανεπιστημίων που έλαβαν ήδη το σχετικό μέτρο είναι και αυτό της Ιντιάνα.
Η απόφαση αφορά περισσότερους από 100.000 φοιτητές και εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις του.
Τη Δευτέρα, οκτώ φοιτητές -ορισμένοι της Νομικής Σχολής και κάποιοι πρωτοετείς- υπέβαλαν μήνυση κατά του πανεπιστημίου για παραβίαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους, καθώς και της πολιτειακής νομοθεσίας, που απαγορεύει τη χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού.
Χαρακτηρίζουν επίσης εξαιρετικά περιορισμένες τις προβλεπόμενες εξαιρέσεις από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό -για λόγους υγείας, θρησκείας και για όσους συνεχίσουν τις σπουδές τους αποκλειστικά μέσω τηλεκπαίδευσης.
Επικαλούμενος τη γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα, εκπρόσωπος του πανεπιστημίου διευκρίνισε ότι δεν θα απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού εμβολιασμού.
Ωστόσο, υπογράμμισε, «στη γνωμοδότηση επιβεβαιώνεται το δικαίωμά μας να απαιτήσουμε τον εμβολιασμό».
Τώρα, το πανεπιστήμιο προειδοποιεί με σοβαρές συνέπειες όσους δεν συμμορφωθούν με την απόφασή του και οι περιπτώσεις τους δεν συγκαταλέγονται στις προβλεπόμενες εξαιρέσεις.
Μεταξύ των πιθανών κυρώσεων, ανέφερε η διοίκηση, εξετάζεται ο περιορισμός των δραστηριοτήτων εντός της πανεπιστημιούπολης, έως ακύρωση της φοιτητικής ταυτότητας και της εγγραφής.
Εναλλακτικά, προσέθεσε, θα παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου.
Μέτρο, που σχεδιάζουν να εφαρμόσουν πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ.
Επιστροφή μετ’ εμποδίων
Για πολλούς Αμερικανούς φοιτητές -κυρίως Αφροαμερικανούς και μέλη άλλων μειονοτήτων, που δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε εμβόλια ή παραμένουν ακόμη διστακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό-, η παρεχόμενη αυτή υπηρεσία μπορεί να συνιστά λύση.
Για χιλιάδες φοιτητές από το εξωτερικό, ωστόσο, που έχουν ήδη σπεύσει να εμβολιαστούν στις χώρες τους, με σκευάσματα που δεν έχουν λάβει έγκριση στις ΗΠΑ ή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου -π.χ. με το ινδικό Covaxin ή το ρωσικό Sputnik V-, η κατάσταση παραμένει δαιδαλώδης.
Ειδικά δε για τους Ινδούς φοιτητές, που προ πανδημίας ξεπερνούσαν σε σύνολο τους 200.000, απαρίζοντας την δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα αλλοδαπών φοιτητών σε αμερικανικά κολέγια και πανεπιστήμια, μετά τους Κινέζους.
«Σε ορισμένα μέρη της Ινδίας» -όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 3,8% του πληθυσμού- «φοιτητές που σκοπεύουν να φοιτήσουν στις ΗΠΑ στράφηκαν στη μαύρη αγορά, πληρώνοντας εκατοντάδες δολάρια για μία δόση», γράφουν οι New York Times.
«Άλλοι», προσθέτει, «προσέλαβαν ανθρώπους για να παρακολουθούν σε 12ωρες βάρδιες τη σχετική ιστοσελίδα στη χώρα τους, ώστε να μπορέσουν να κλείσουν έγκαιρα ραντεβού για εμβολιασμό».
Ωστόσο, στους περισσότερους χορηγήθηκαν σκευάσματα που δεν είναι εγκεκριμένα στις ΗΠΑ (AstraZeneca) ή ακόμη και από τον ΠΟΥ (Covaxin).
Αρκετά αμερικανικά κολέγια και πανεπιστήμια βρίσκονται ώρα σε αγωνιώδη αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα, προκειμένου να μην χάσουν ξένους φοιτητές, που προ κοροναϊού κατέβαλαν συνολικά περίπου 39 δισεκατομμύρια δολάρια σε δίδακτρα ετησίως.
Πηγή: nafsa.org
Πολλά ιδρύματα προτείνουν τώρα σε αυτήν την κατηγορία φοιτητών να εμβολιαστούν εκ νέου, εν προκειμένω με εγκεκριμένα στις ΗΠΑ σκευάσματα (ήτοι των Pfizer-BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson), αναφέρουν οι NYT.
«Κάτι», επισημαίνουν, «που, από ιατρικής και υλικοτεχνικής πλευράς, συνιστά ακόμη αίνιγμα»…