Όπως περιγράφουν τα μέλη του πληρώματος στα κυπριακά ΜΜΕ:
Συνολικά οκτώ ένοπλοι Τούρκοι αστυνομικοί επιβιβάστηκαν στο αλιευτικό γύρω στις 16:00 και αφού συγκέντρωσαν το πλήρωμα στην πρύμνη, έλεγξαν τα σχετικά έγγραφα και άρχισαν να θέτουν ερωτήματα, όπως γιατί ονομάζεται έτσι το σκάφος, γιατί φέρει ελληνική σημαία και γιατί διαθέτει τόσες πολλές κεραίες.
«Τους ανέφερα ότι το σκάφος είναι κυπριακό, είναι κοινοτικό και είμαστε σε διεθνή ύδατα και δικαιούμαστε να αλιεύουμε. Δεν απαντούσαν. Τότε άρχισαν και έκαναν έρευνες σε ολόκληρο το σκάφος, κάτω στα αμπάρια, στα ψυγεία και παντού», είπε ο κ.Αριστείδου.
Οι Τούρκοι αστυνομικοί παρέμειναν στο σκάφος για περίπου τέσσερις ώρες, ζήτησαν από το πλήρωμα να τους φτιάξει καφέ, ενώ στην παρουσία του καπετάνιου και του ιδιοκτήτη άρχισαν να αφαιρούν βύσματα από τα ηλεκτρονικά συστήματα και να πραγματοποιούν ελέγχους.
Αφού εγκατέλειψαν το αλιευτικό, λίγο μετά τις 8 χθες βράδυ, αυτό συνέχισε το ταξίδι της επιστροφής, συνοδευόμενο από τις δυο ακταιωρούς, μέχρι που σε κάποιο σημείο επιβιβάστηκαν εκ νέου τέσσερις Τούρκοι αστυνομικοί. Σύμφωνα με τον κ. Αριστείδου, χάραξαν μια γραμμή στην οθόνη του ηλεκτρονικού χάρτη της Κύπρου, περίπου τέσσερα ναυτικά μίλια από τη Δερύνεια, λέγοντας ότι απαγορεύεται από εκεί η παρουσία του αλιευτικού. Σε παρατήρηση ότι εκεί είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφεραν ότι πρόκειται για τουρκικά ύδατα και τουρκική ΑΟΖ και δεν θα πρέπει να εισέλθει ξανά το αλιευτικό.
Στην επιστροφή διαπιστώθηκε ότι η παρέμβαση στα ηλεκτρονικά του αλιευτικού προκάλεσε ζημιές σε τρία από τα εννέα συστήματα του, αξίας πέραν των 50 χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Αριστείδου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται τέτοιες προκλητικές κινήσεις από πλευράς Τουρκίας προς τα αλιευτικά της εταιρείας, αφού όπως υπενθύμισε ο ιδιοκτήτης της, το 2014 σκάφος δέχθηκε πυροβολισμούς, έγιναν αρκετές παρενοχλήσεις τα επόμενα χρόνια, με αποκορύφωμα τη σύλληψη πλοίου και πληρώματος, πριν τρία χρόνια, για την επιστροφή των οποίων η εταιρεία κατέβαλε χρηματικό ποσό 132,000 ευρώ.
Ο Άριστος Αριστείδου ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα από τα διάφορα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν αναμένει ούτε αυτή τη φορά να συνετιστεί η Τουρκία.
«Παίρνουν τα κονδύλια από την ΕΕ για θέματα αλιείας, τα ψάρια τους έρχονται υπό το καθεστώς της Πράσινης Γραμμής και μοσχοπουλιούνται στις ελεύθερες περιοχές ενώ τα περισσότερα είναι τουρκικά και βαφτίζονται τουρκοκυπριακά», είπε.
Κάλεσε δε το Υπουργείο Γεωργίας, τα κόμματα και τους βουλευτές να «αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να εξετάσουν το ενδεχόμενο βέτο στα περί αλιείας κονδύλια, να εξετάσουν το καθεστώς της Πράσινης Γραμμής σε θέματα αλιείας», ώστε να υπάρξει κόστος για την Τουρκία.