Το 21ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου, με την ομιλία του γενικού γραμματέα της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ θα ακολουθήσει διεθνιστικό μουσικό πολυθέαμα.
Σημειώνεται ότι οι εργασίες του συνεδρίου θα φιλοξενηθούν στην ανακαινισμένη και αναβαθμισμένη έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, από την Παρασκευή 25 Ιουνίου το πρωί.
«Με αυτή τη μεγάλη εκδήλωση ξεκινά και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή αυτή η κορυφαία διαδικασία, που για το κόμμα μας, είναι το συνέδριό του», δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, χαιρετίζοντας τα 100 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο, που έστειλαν μηνύματα στο συνέδριο.
Ο γραμματέας του ΚΚΕ απηύθυνε ιδιαίτερο χαιρετισμό στο λαό της Κούβας, «που παλεύει για να σταματήσει το εξοντωτικό εμπάργκο», αλλά και τον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του.
Ο κ. Κουτσούμπας, μάλιστα, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, με βάση την ομόφωνη απόφαση της Βουλής του 2015.
Απευθύνοντας χαιρετισμό στο λαό της Κύπρου, ο γραμματέας του ΚΚΕ ευχήθηκε να δυναμώσει η πάλη «για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του».
Και τόνισε πως το ΚΚΕ είναι στο πλευρό όλων των λαών της Ευρώπης, της περιοχής των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής της Μέσης Ανατολής και «ιδιαίτερα των Τούρκων εργαζομένων, που υποφέρουν κάτω από τον αυταρχισμό του καθεστώτος Ερντογάν, που δέχονται πολιτικές διακρίσεις και καταπίεση».
Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε πως, για άλλη μια φορά, το ΚΚΕ κατάφερε, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, σε συνθήκες απαγορεύσεων και περιορισμών και τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα, να πραγματοποιήσει για πέντε ολόκληρους μήνες μία ζωντανή, πλούσια συζήτηση μέσα στις οργανώσεις του κόμματος και της ΚΝΕ.
«Καταφέραμε με ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα οι θέσεις μας να φτάσουν χέρι με χέρι σε πολλές χιλιάδες εργαζόμενους, ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων, νέους και νέες», τόνισε.
«Ο αντεργατικός νόμος να μείνει στα χαρτιά»
Στις πρόσθετες δυσκολίες που δημιουργούν «οι απαγορεύσεις, τα μεγάλα εμπόδια που θέλουν να βάλουν στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα, όπως φάνηκε με το αντεργατικό τερατούργημα που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ», αναφέρθηκε ο γραμματέας του ΚΚΕ.
Ασκώντας κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι αυτόν «τον αντεργατικό νόμο, τον νομιμοποίησε και ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζοντας 55 άρθρα του, παραβλέποντας ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει, αφού οι κατ’ όνομα θετικές διατάξεις της, ακυρώνονται από άλλα άρθρα του ίδιου νόμου – εκτρώματος».
Προσέθεσε ότι ο μεγαλύτερος φόβος «της άρχουσας τάξης και των κομμάτων της» είναι η εργατική συλλογική οργάνωση και κινητοποίηση, την οποία «προσπαθούν να ανακόψουν».
«Μάταιος κόπος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας, διευκρινίζοντας πως αν κάτι μπορεί να εδραιώσει αυτός ο νόμος, είναι η πεποίθηση στους εργάτες και τις εργάτριες ότι τώρα «επιβάλλεται ο μαζικός ταξικός οργανωμένος ανυποχώρητος αγώνας της εργατικής τάξης και των κοινωνικών συμμάχων της».
Και κατέληξε πως «μόνον έτσι αδρανοποιούνται οι αντιδραστικοί νόμοι, μόνον έτσι αχρηστεύονται οι αντιδραστικές διατάξεις».
«Στην Αν. Μεσόγειο γίνεται ένα μεγάλο ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι»
Τις θέσεις του κόμματός του ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου γίνεται ένα «μεγάλο ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι, για το ποιος θα αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο από τη μοιρασιά για τον πλούτο της περιοχής», διατύπωσε ο γραμματέας του ΚΚΕ.
Και ανέφερε πως «η ελληνική αστική τάξη, μπλεγμένη μέχρι το λαιμό σ’ αυτό το παζάρι, διεκδικεί αναβαθμισμένη συμμετοχή στη λεία, με περισσότερες απαιτήσεις, ακόμα και σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».
Ο κ. Κουτσούμπας ένα λόγο για «επιθετική στάση (σ.σ. της Ελλάδας) που πλέον βγάζει μάτι», αναφέροντας ενδεικτικά τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά και την αποστολή ενόπλων δυνάμεων σε αποστολές εκτός συνόρων, με τη συμμετοχή σε ασκήσεις στα Βαλκάνια και στη Μαύρη Θάλασσα, «τη συμμετοχή σε πολεμικές περιπολίες στον Περσικό, την αποστολή συστοιχίας Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία, τη νέα στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ, τη συνεργασία με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, την αποστολή δυνάμεων στο Μάλι της Αφρικής».
«Τέτοιες επιθετικές βλέψεις έχει και η αστική τάξη της Τουρκίας», προσέθεσε, τονίζοντας πως η γειτονική χώρα δεν είναι «ούτε απομονωμένη, ούτε αποδυναμωμένη», αφού πρόκειται για ένα κράτος-μέλος του G20, με στρατό κατοχής σε Κύπρο, Συρία, Ιράκ, με στρατιωτικές, πολεμικές βάσεις και δυνάμεις σε Κατάρ, Αλβανία, Σουδάν, Λιβύη, Αζερμπαϊτζάν.
«Η Τουρκία διεκδικεί εδάφη από άλλες χώρες», δήλωσε ο γραμματέας του ΚΚΕ, «ανάμεσά τους και η Ελλάδα, όπως νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, επιχειρεί προκλητικές ενέργειες κατά κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συνόρων στην περιοχή, αξιοποιεί μειονοτικά ζητήματα με όχημα το θρησκευτικό δόγμα του Ισλάμ, ενταγμένο στη στρατηγική του νέο-οθωμανισμού».
Και κατέληξε πως όλα αυτά καθορίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τον ανταγωνισμό μεταξύ τους, «στην προσπάθεια που κάνει η κάθε μια αστική τάξη να αναβαθμιστεί στην περιοχή», αναφέροντας μάλιστα πως έτσι εξηγείται και το «πότε κρύο – πότε ζέστη» στις σχέσεις των δύο χωρών.
Το ΚΚΕ, παίρνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην περιοχή, ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας, καλεί την εργατική τάξη, τις λαϊκές δυνάμεις, τους νέους και τις νέες, «να δυναμώσουν την πάλη τους πολύμορφα και να μη δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στις διάφορες αστικές κυβερνήσεις που εναλλάσσονται στην εξουσία, να καταδικάσουν μαζικά την επικίνδυνη πολιτική τους, που εμπλέκουν το λαό σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους».
«ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο όψεις του Ιανού»
Η αλλαγή της κυβερνητικής σκυτάλης από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, το καλοκαίρι του 2019, «αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι τα φιλελεύθερα και τα σοσιαλδημοκρατικά, οπορτουνιστικά, κόμματα αποτελούν τις δύο όψεις του Ιανού του αστικού πολιτικού συστήματος», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέροντας πως «ό,τι δεν μπορεί να υλοποιήσει το ένα, έρχεται να το κάνει το άλλο».
Και ανέφερε ως παράδειγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως η ΝΔ, «η οποία συσπείρωσε διαφόρων ειδών δυνάμεις, από κεντρώες αστικές, μέχρι ακραία εθνικιστικές, δεν μπόρεσε να προχωρήσει στη ΝΑΤΟϊκή συμφωνία των Πρεσπών, πράγμα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον αέρα του κοσμοπολιτισμού του».
Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, προσέθεσε ο γραμματέας του ΚΚΕ, «συνέβαλε να υλοποιηθούν, με λιγότερες αντιδράσεις, μια σειρά περιοριστικές οικονομικές επιλογές στο πλαίσιο των μνημονίων. Αξιοποίησε ως προίκα τις ‘αριστερές’ του καταβολές, τη θητεία του στο κίνημα».
Ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ο κ. Κουτσούμπας, που «έστρωσε το έδαφος στη ΝΔ για να επιβάλει τη 10ωρη και 12ωρη δουλειά, με τη ‘διευθέτηση’ του εργάσιμου χρόνου, να δώσει το συντριπτικό χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας και στη συνδικαλιστική οργάνωση».
«Ό,τι δεν ήταν σε θέση να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε, «το πραγματοποίησε στη συνέχεια η ΝΔ».
Μιλώντας για το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας, ο γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε πως «ΣΥΡΙΖΑ και ΜΕΡΑ25, σήμερα, επιδιώκουν να βάλουν εμπόδια στην εργατική – λαϊκή ριζοσπαστικοποίηση, στην αντικαπιταλιστική κατεύθυνση του αγώνα, να παραπλανούν, να καλλιεργούν τη μοιρολατρία, τις αυταπάτες, να συντηρητικοποιούν με τη διάδοση κοσμοπολίτικων, ουτοπικών αντιλήψεων».
Παράλληλα, όπως είπε, «η ΝΔ και η Ελληνική Λύση επιδίδονται κυρίως στη διάδοση του αντικομμουνισμού, εθνικιστικών, ρατσιστικών, οπισθοδρομικών απόψεων, παρότι η ΝΔ, ενίοτε, κάνει και προσπάθειες να εμφανισθεί ως πιο μετριοπαθής, κεντρώα δύναμη».
Και κατέληξε πως «αυτός είναι αντικειμενικά ο πολιτικός καταμερισμός καθηκόντων μεταξύ τους, με το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ να παραπαίει ανάμεσα σε αυτές τις δύο τάσεις».
«Καθήκον του ΚΚΕ να προσεγγίσει τις λαϊκές δυνάμεις»
Την ανάγκη να προσεγγίσει το ΚΚΕ τις λαϊκές δυνάμεις, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους της πόλης, αγρότες, επιστήμονες, διανοούμενους και καλλιτέχνες, «που προβληματίζονται όλο και περισσότερο για την πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, που δοκίμασαν τις νέες εμπειρίες μιας βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, αλλά δοκίμασαν επίσης και τις εμπειρίες της λεγόμενης ‘αριστερής διακυβέρνησης’ του ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.
Όπως σημείωσε, οι δυνάμεις αυτές, γνωρίζουν και εκτιμούν το ρόλο του ΚΚΕ στον αγώνα, «χωρίς να είναι ίσως έτοιμοι ακόμα να υιοθετήσουν ή να συμφωνήσουν μαζί μας σε βασικές προγραμματικές μας θέσεις».
Και κατέληξε, λέγοντας πως «μπορούμε και πρέπει να προσεγγίσουμε όλες αυτές τις δυνάμεις, να συζητάμε συστηματικά μαζί τους για τις θέσεις μας, να μελετάμε τις δικές τους απόψεις και παρατηρήσεις, να επιδιώκουμε να δράσουν μέσα στις γραμμές του κινήματος, στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα, στην κοινωνική συμμαχία, σε άλλες αγωνιστικές μορφές δράσης», κάνοντας λόγο πως πρόκειται για «καθήκον, που αφορά όλο το Κόμμα, όλα τα μέλη και στελέχη του».