Τα εμβόλια Covid-19 της AstraZeneca και της Pfizer προσφέρουν ελαφρώς μειωμένη αλλά επαρκή προστασία έναντι των ινδικών παραλλαγών Δέλτα και Κάππα του κορωνοϊού, δείχνει μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Δείχνει επίσης ότι όσοι προσβλήθηκαν από τη βρετανική παραλλαγή Άλφα πιθανότατα διατηρούν ανοσία και έναντι του Δέλτα, το οποίο καλπάζει σε άλλες χώρες και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος του κοροναϊού παγκοσμίως.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Cell, εξέτασε αν τα αντισώματα πλήρως εμβολιασμένων εθελοντών μπορούν να εξουδετερώνουν το μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα και το παραπλήσιο στέλεχος Κάππα.
«Δεν υπάρχουν ενδείξεις εκτεταμένης διαφυγής, κάτι που υποδεικνύει ότι η σημερινή γενιά εμβολίων προσφέρουν προστασία έναντι της γραμμής B.1.617» γράφουν οι ερευνητές, αναφερόμενοι στις ινδικές ποικιλίες.
Ωστόσο τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν ελαφρώς μειωμένα, κάτι που σημαίνει ότι η μόλυνση δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Η μελέτη έρχεται να προστεθεί στα ευρήματα της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Αγγλίας (Public Health England), τα οποία έδειχναν ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Astra μειώνουν κατά 90% τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω του στελέχους Δέλτα.
Οι μελέτες της Οξφόρδης και του Public Health England «προσφέρουν μια θετική ένδειξη ότι το εμβόλιό μας μπορεί να προσφέρει σημαντικό αποτέλεσμα έναντι της ποικιλίας Δέλτα» ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Μ.Πάγκαλος.
Οι ερευνητές της Οξφόρδης εξέτασαν επίσης περιστατικά επαναμόλυνσης από το στέλεχος Δέλτα, και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσους είχαν προσβληθεί στο παρελθόν από τα στελέχη Βήτα και Γράμμα, τα οποία πρωτοεμφανίστηκαν στη Νότια Αφρική και την Βραζιλία αντίστοιχα.
Αντίθετα, η προηγούμενη λοίμωξη από τη βρετανική παραλλαγή Άλφα προσέφερε προστασία έναντι του Δέλτα σε «λογικά πλαίσια».
Αυτό καθιστά το Άλφα ιδανικό πρότυπο για την παραγωγή εμβολίων νέας γενιάς, λένε οι ερευνητές.