Προετοιμασία 25′ Ψήσιμο περίπου 20′

ΥΛΙΚΑ (για 8 – 10 μάφιν)

90 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για τη φόρμα

50 γρ. προσούτο Ευρυτανίας, ψιλοκομμένο

280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

100 γρ. γραβιέρα Κρήτης γλυκιά, τριμμένη

160 γρ. κολοκύθι τριμμένο

1 κ.σ. φρέσκο δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο

2 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου λεμονιού

2 αβγά

200 γρ. γιαούρτι

3 κ.σ. ξινόγαλο

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Σoτάρουμε σε ένα τηγάνι, με 1 κ.σ. από το μετρημένο ελαιόλαδο, το προσούτο για 2 λεπτά, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την τριμμένη γραβιέρα, το τριμμένο κολοκύθι, το ψιλοκομμένο δενδρολίβανο και το ξύσμα λεμονιού. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με έναν αβγοδάρτη τα αβγά με το γιαούρτι, το ξινόγαλο και τα 60 ml ελαιόλαδο.

Λαδώνουμε καλά μια φόρμα για μάφιν και γεμίζουμε τις θήκες, λίγο πιο πάνω από το μισό. Ψήνουμε τα μάφιν για περίπου 20 λεπτά.