Με ένα αφιέρωμα στο θεατρικό τραγούδι (σε επιμέλεια Γεράσιμου Ευαγγελάτου) με τους καλλίφωνους και εξόχως ταλαντούχους ηθοποιούς Φοίβο Ριμένα και Ιωάννα Λέκκα (αλλά και τη συμμετοχή της one of a kind Μαρίας Διακοπαναγιώτου) ρίχνει αυλαία την Κυριακή 27 Ιουνίου η επιτυχημένη πρωτοβουλία του Αθήνα 98,4  «Συναυλία στο Ραδιόφωνο»,  με ραδιοφωνικές συναυλίες αφιερωμένες στον λόγο του ελληνικού τραγουδιού. Παράλληλα έχουν παρουσιαστεί και 10 θεατρικές παραστάσεις (στο πλαίσιο του προγράμματος «Πλατεία Θεάτρου») σε μια προσπάθεια στήριξης του Πολιτισμού και των καλλιτεχνών που αναγκάστηκαν να μείνουν εν πολλοίς αδρανείς εξαιτίας της πανδημίας. Υπεύθυνη για το όλο πρότζεκτ, η γενική διευθύντρια του δημοτικού ραδιοφώνου, Μαργαρίτα Μυτιληναίου, η οποία μίλησε στο Βήμα για τις προκλήσεις του συγκεκριμένου εγχειρήματος αλλά και για το ελπιδοφόρο φετινό καλοκαίρι. 

Ήταν δική σας ιδέα το εγχείρημα «Συναυλία (και Θέατρο) στο Ραδιόφωνο»;

«Η αρχική σκέψη, ναι, ήταν δική μου. Αμέσως συμφώνησε μαζί μου η Πρόεδρος του σταθμού, Νίκη Αραμπατζή και, εν μέσω πανδημίας, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε γεγονότα πολιτισμού, ουσιαστικά από το μηδέν και παράλληλα να βρούμε κονδύλια για να πληρωθούν όλοι όσοι θα συμμετείχαν σε αυτά. Ο σταθμός τα κατάφερε και αυτοχρηματοδότησε τα projects. Μόλις βρέθηκε ο “λόγος” ως συνδετικός κρίκος για να ενώσει τις ραδιοφωνικές συναυλίες με τις παραστάσεις, τότε όλα άρχισαν να μπαίνουν σε μια σειρά. Επικεντρωθήκαμε στις θεματικές βραδιές αλλά και σε αφιερώματα σε συγκεκριμένους στιχουργούς και παράλληλα δώσαμε μεγάλη βάση στο νεοελληνικό θεατρικό έργο. Από εκεί και πέρα στήθηκε μια πολύ γερή ομάδα εργασίας για να οργανώσει, να συντονίσει και τελικά να πραγματοποιήσει τις 11 συναυλίες (και τις 10 θεατρικές παραστάσεις) για τον Αθήνα 9.84. Ο Οδυσσέας Ιωάννου, ο Χρήστος Παπαμιχάλης, η Αριστέα Γιάννου, η Σαπφώ Ματσιώρη και εγώ ήρθαμε σε επαφή με δημιουργούς και ερμηνευτές. Η Ελεωνόρα Ορφανίδου και η Έλενα Χατζηιωάννου έδωσαν τις πολύτιμες συμβουλές τους στο κομμάτι του θεάτρου στο οποίο μας βοήθησε πολύ η, εξωτερική συνεργάτιδα του σταθμού, Ελίνα Λαζαρίδου. 10 σκηνοθέτες, 10 συγγραφείς, 40 ηθοποιοί, 33 ερμηνευτές και 40 μουσικοί, ηχολήπτες και φωτιστές συμμετείχαν στο εγχείρημα! 133 άνθρωποι στο σύνολο δημιούργησαν πρωτότυπο ραδιοφωνικό προϊόν σε μια εποχή που δεν γινόταν τίποτα! Φτιάξαμε από το μηδέν ραδιοφωνικές συναυλίες – με ήχο και εικόνα στο κανάλι μας στο YouTube – και θεατρικές παραστάσεις, με οπτική μετάφραση στη νοηματική γλώσσα. Οφείλουμε σε όλους τους συντελεστές, από καρδιάς, ένα μεγάλο ευχαριστώ!». 

Από τις εκδηλώσεις που έχουν μεταδοθεί μέχρι στιγμής ποιες στιγμές ξεχωρίζετε;

«Όλες! Γιατί έγιναν με πολύ μεράκι, πολλές πρόβες μέσω Ζoom και Teams κλπ., πολλά rapid tests για την ασφάλεια όλων μας και έδωσαν σε όλους τους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ξαναβρεθούν μεταξύ τους, να ξαναδουλέψουν, να εξασκήσουν την τέχνη τους μετά από πάρα πολύ καιρό εγκλεισμού, φόβου και ανασφάλειας. Ταυτόχρονα έδωσαν σ’ εμάς τη δυνατότητα να φτιάξουμε με χειροποίητο τρόπο ένα ωραίο, ελκυστικό και πρωτότυπο ραδιοφωνικό προϊόν». 

Πόσο έλειψε σε εσάς προσωπικά η ζωντανή επαφή με την τέχνη όλο αυτό το διάστημα;

«Ξέρετε κάτι; Οι ημέρες των ηχογραφήσεων των παραστάσεων στα στούντιο του σταθμού αλλά και των συναυλιών στη φιλόξενη σκηνή του Σταυρού του Νότου ήταν για όλους μας μια, κάποια, επιστροφή σε μια κανονικότητα. Το συνειδητοποιήσαμε βλέποντας και ακούγοντας τους ηθοποιούς να μπαίνουν στους ρόλους τους και να μεταμορφώνονται, βλέποντας και ακούγοντας τους μουσικούς και τους τραγουδιστές να φτιάχνουν ατμόσφαιρες, να δοκιμάζουν ερμηνείες και ενορχηστρώσεις και νιώθαμε ότι το φως στην άκρη του τούνελ δε θα ήταν πολύ μακριά… Και, τελικά, δεν ήταν».

Πως θα εγκαινιάσετε την επιστροφή σας στις live πολιτιστικές εκδηλώσεις;

«Ήσυχα και ήρεμα. Κάναμε αυτό το πρώτο βήμα που, πιστεύω πως, αφήνει ένα πρώτο ισχυρό αποτύπωμα των στόχων και της αντίληψής μας για το ρόλο του δημοτικού ραδιοφώνου της πόλης. Ελπίζω και σε επόμενα. Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου μάς δείχνει ότι βαδίζουμε σωστά». 

Είναι δύσκολο το να δουλεύει κανείς καθημερινά στο ραδιόφωνο εν μέσω πανδημίας;

«Είναι πολύ δύσκολο και σας μιλάω…εκ πείρας!! Εμείς ανανεώσαμε το πρόγραμμά μας την πρώτη εβδομάδα της πρώτης καραντίνας! Μπίνγκο! Και πιστεύω πως καταφέραμε να μείνουμε στις επάλξεις έντιμα και ουσιαστικά. Με έγκυρη ενημέρωση και ουσιαστική ψυχαγωγία, με μεγάλη προσπάθεια να βρίσκουμε και θετικές, χρηστικές, αισιόδοξες ειδήσεις εν μέσω covid, με σάιτ που δε σταμάτησε στιγμή να ανανεώνει το περιεχόμενό του, με καθημερινές live εκπομπές -από το στούντιο- 21 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, με δημοσιογράφους, μουσικούς παραγωγούς και επιμελητές, non-stop, στις επάλξεις». 

Ο Αθήνα 9.84 έγινε 34 ετών. Τι στόχους έχετε θέσει για το μέλλον ως επικεφαλής του συγκεκριμένο σταθμού;

«Ο επόμενος στόχος είναι να “κατέβουμε” στην πόλη. Θέλουμε να εκπέμψουμε από πλατείες, μουσεία, σχολεία, δρόμους και γειτονιές. Να δημιουργήσουμε και πάλι νέο, πρωτότυπο υλικό για το πρόγραμμα αλλά και τις εκπομπές μας. Επιμένουμε στο μοντέλο που συνδυάζει αντικειμενική ενημέρωση και πολιτισμό όλων των μορφών, αποφεύγουμε όπως ο διάβολος το λιβάνι τις playlist. Θα ξαναμπούμε άμεσα στις μετρήσεις. Θέλετε κι άλλα…;».

Πως σας φαίνεται το καλοκαίρι του 2021;

«Συγκρατημένα ελπιδοφόρο. Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές, περπατάμε σε αχαρτογράφητα εδάφη και, άρα, καλό είναι να εκτιμάμε την κάθε μέρα, το κάθε μακροβούτι, το κάθε θερινό σινεμά που θα επισκεφθούμε, την κάθε φέτα καρπουζιού που θα γευτούμε φέτος. Σαν παλιά και ταυτόχρονα καινούργια μοιάζουν όλα. Μακάρι να καταφέρουμε να χαλαρώσουμε αλλά να μην ξεχαστούμε…».

Τι διδαχτήκατε από την πανδημία;

«Ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ότι ένας άγνωστος εχθρός, όπως ο covid, μπορεί να μας ενώσει αλλά και να μας διχάσει τόσο πολύ. Ότι πια, κάθε φορά, θέλω να εκφράζω αυτό που νιώθω, καλό ή κακό δεν έχει σημασία, γιατί δεν ξέρω αν θα υπάρξει επόμενη φορά. Ότι η αρετή της υπομονής είναι ανεκτίμητη. Όπως και η αγκαλιά».

Οι συναυλίες αυτές μεταδίδονται από τη συχνότητα του σταθμού, μπορείτε ωστόσο να τις παρακολουθήσετε και στο κανάλι του Αθήνα 9,84 στο YouTube, αλλά και στο www.athina984.gr.

Συντονισμός Project: Μαργαρίτα Μυτιληναίου 

Δημιουργική ομάδα Αθήνα 9.84: Οδυσσέας Ιωάννου, Χρήστος Παπαμιχάλης, Αριστέα Γιάννου, Σαπφώ Ματσιώρη

Εκτέλεση Παραγωγής: Prospero

Σκηνοθεσία: Πάνος Ζενίδης

Συνεργείο – Streaming: Lights on Mics

Graphic Design: Χρήστος Παπαμιχάλης

Οι συναυλίες γίνονται στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου.