Η αβεβαιότητα με τα εμβόλια στην Ιταλία συνεχίζεται. Η ιταλική κυβέρνηση, ως γνωστόν, αποφάσισε ότι πλέον τα εμβόλια Astrazeneca θα πρέπει να χορηγούνται μόνον σε άτομα 60 ετών και άνω. Παράλληλα σε όποιον έχει ήδη κάνει την πρώτη δόση με σκεύασμα της Astrazeneca, το ιταλικό υπουργείο Υγείας ζήτησε να προχωρήσει σε «μεικτό εμβολιασμό» επιλέγοντας για τη δεύτερη δόση Pfizer ή Moderna.
H νέα αυτή γραμμή έχει όμως αποπροσανατολίσει σημαντικό μέρος των πολιτών. Ιδίως στις νότιες περιφέρειες της χώρας το πρόβλημα είναι εμφανές. Πολλοί λένε «όχι» στον μεικτό ή ετερόλογο εμβολιασμό. Στην Νάπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Κάτω Ιταλίας, τις μέρες αυτές έκλεισαν δυο εμβολιαστικά κέντρα. «Φυσικά δεν λείπουν τα εμβόλια. Μειώθηκαν εντυπωσιακά οι πολίτες που ζητούν να τους χορηγηθούν» γράφει ο Τύπος.
Στο τελευταίο Open Day, με χορηγήσεις μέχρι αργά το βράδυ και 14.000 εγγεγραμμένους, χορηγήθηκαν μόλις 5.000 εμβόλια. Το πρόβλημα είναι ότι η σύγχυση που δημιουργήθηκε με το Astrazeneca άρχισε να μειώνει επίσης και το ποσοστό χορήγησης άλλων σκευασμάτων.
Κλίμα δυσπιστίας για τους εμβολιασμούς
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι προσπάθησε στο μεταξύ να λύσει το πρόβλημα, ανακοινώνοντας ότι τελικά, όποιος το επιθυμεί και είναι μικρότερος από 60 ετών, μπορεί να κάνει και την δεύτερη δόση με Astrazeneca φτάνει να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση και να έχει πάρει την θετική γνώμη του γιατρού του.
Πολλοί φοβούνται ότι το κλίμα δυσπιστίας θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να αλλάξει. Ο αριθμός εμβολιασμένων μειώθηκε σημαντικά και στην κεντρική Ιταλία, στην περιφέρεια Αμπρούτσο. Ωστόσο στην Νάπολη υπάρχει μεγάλο πρόβλημα: στις λαϊκές συνοικίες της το ποσοστό των κατοίκων που έχουν εμβολιαστεί κατά μέσο όρο δεν ξεπερνά το 30%.
Στο μεταξύ από αύριο σε όλη την Ιταλία καταργούνται οι αυστηροί περιορισμοί κατά του κορωνοϊού. Όλη η χώρα γίνεται «λευκή ζώνη» και η μόνη υποχρέωση που συνεχίζει να ισχύει, είναι η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας. Αν, όπως προβλέπεται, το φθινόπωρο η μετάλλαξη Δέλτα διαδοθεί και στην Ιταλία, η επιβράδυνση της διαδικασίας εμβολιασμού μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα.
Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη