Μια έκπληξη και μια κίνηση που ίσως να δείχνει και τον διάδοχό του, σύμφωνα με την ΕΡΤ, έκανε σήμερα, Σάββατο, ο Ρώσος πρόεδρος.
Μιλώντας στο συνέδριο της Ενωμένης Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε πως στον ομοσπονδιακό κατάλογο, ειδικά στις πρώτες θέσεις, της «Ενιαίας Ρωσίας» για τις προσεχείς κοινοβουλευτικές εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου, «θα πρέπει να περιλαμβάνονται τόσο πολιτικοί βαρέων βαρών, όσο και σχετικά νέα πρόσωπα, τα οποία αντιπροσωπεύουν περισσότερο σημαντικές κατευθύνσεις της ανάπτυξής μας και της ζωής μας».
Στη λίστα αυτή, ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε να ενταχθούν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, Σεργκέι Σοϊγκού και Σεργκέι Λαβρόφ, ο επικεφαλής του νοσοκομείου «Κομμουνάλκα», Ντενίς Πρότσενκο, ο οποίος από την πρώτη γραμμή έχει σηκώσει στους ώμους του τη μάχη με τον κοροναϊό στη Μόσχα, η συνπρόεδρος του κεντρικού αρχηγείου του Λαϊκού Μετώπου της Ρωσίας, Γιελένα Σμελιόβα και η διαμεσολαβήρια για τα δικαιώματα των παιδιών, Άννα Κουζνετσόβα.
Διαβάζοντας προσεκτικά τη λίστα – «φιλέτο» για τις προσεχείς εκλογές που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, παρατηρεί κανείς δύο σημαντικές παραμέτρους: Η πρώτη είναι πως δείχνει, για πρώτη φορά δημοσίως, διάδοχο για τη στιγμή που ο ίδιος θα επιλέξει να αποσυρθεί. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Σεργκέι Σοϊγκού, τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, ο οποίος ίσως είναι και ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, καθώς πέραν του ότι έχει στα χέρια του το πιο ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο, είναι εξαιρετικά μετρημένος, ενώ οι Ρώσοι δεν ξεχνούν και το δύσκολο έργο που είχε πριν, αυτό του υπουργού Εκτάκτων Αναγκών.
Η έκπληξη των σημερινών ανακοινώσεων ακούει στο όνομα «Σεργκέι Λαβρόφ». Η «βιτρίνα» της Ρωσίας στη Δύση, ένα πρόσωπο που ακόμα και οι πλέον σκληροί πολέμιοι του Βλαντίμιρ Πούτιν, το σέβονται και ουδέποτε έχουν εκφράσει την παραμικρή μομφή απέναντό του.
Επί 17 χρόνια στα ηνία του υπουργείου Εξωτερικών, η έκπληξη στην ανακοίνωση από τον Πούτιν του ονόματός του πηγάζει από δύο λόγους: Ο πρώτος είναι γιατί δεν προέρχεται από τον σκληρό πυρήνα της ομάδας του Ρώσου προέδρου, γνωστής και ως ομάδας της Αγίας Πετρούπολης.
Ο δεύτερος γιατί, μέχρι τώρα, ο Σεργκέι Λαβρόφ κρατούσε μια πολύ προσεκτική στάση, ίσως και απόσταση από τα εσωτερικά μέτωπα της χώρας, κάτι που από σήμερα αλλάζει, καθώς ο ρόλος του και ο πολιτικός του λόγος αποκτάει μεγαλύτερη εμβέλεια.