Η πανδημία μάς έδωσε, από την άνοιξη του 2020, μια ισχυρή γεύση της «ψηφιακής» καθημερινότητας που έως τότε φάνταζε εικόνα από το μέλλον. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπήκε σε fast forward και η χώρα μας, σε πείσμα όσων και οι ίδιοι πιθανώς περιμέναμε, έκανε άλματα που αναγνωρίζονται και διεθνώς. Πολίτες, επιχειρήσεις και Δημόσιο βρήκαμε τρόπο να «επικοινωνούμε» από απόσταση. Ωστόσο ο ψηφιακός μετασχηματισμός μόλις ξεκίνησε. Το ευρωπαϊκό μονοπάτι της ανάκαμψης από τις συνέπειες της COVID-19 είναι στρωμένο με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο αμιγώς ψηφιακός πυλώνας του σχεδίου Ελλάδα 2.0 κατευθύνει 2,13 δισ. ευρώ σε digital δράσεις, όμως η ψηφιοποιήση διαπερνά και τους υπόλοιπους πυλώνες.
Περισσότερα από 450 έργα
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχοντας ήδη στα χέρια το δικό του εγχειρίδιο, που δεν είναι άλλο από τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, οδηγεί την Ελλάδα στο ψηφιακό μέλλον. Οπως έχει πει ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, «όλη η στρατηγική μας είναι αποτυπωμένη με συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Εκεί θα βρει κανείς περισσότερα από 450 ψηφιακά έργα, οριζόντια και τομεακά, αλλά θα βρει επίσης και μια συγκεκριμένη φιλοσοφία εφαρμογής και υλοποίησης».
Η Βίβλος, με έργο-ναυαρχίδα το gov.gr, αλλάζει άρδην τη μέχρι πρότινος φιλοσοφία του ελληνικού κράτους, το οποίο αποτελούνταν από ένα ψηφιδωτό ετερόκλητων πληροφοριακών συστημάτων που δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους, δεν είχαν απαραίτητες διαδικασίες συντήρησης ή αναβάθμισης στον σχεδιασμό τους και ως εκ τούτου δεν εξυπηρετούσαν τους πολίτες και δεν έδιναν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα.
Εθνικό σχέδιο σε τρεις άξονες
Ενα δυναμικό πλέγμα ψηφιακών μεταρρυθμίσεων πατάει γκάζι μέσα από το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, σε τρεις άξονες: τη συνδεσιμότητα για πολίτες, επιχειρήσεις και κράτος, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, έργα που θα διευκολύνουν και θα κάνουν πιο digital τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια:
l Ανάπτυξη δικτύου μικροδορυφόρων για την υποστήριξη των τηλεπικοινωνιών, της χαρτογράφησης, του χωροταξικού σχεδιασμού, της ναυτιλίας, της γεωργίας κ.ά.
l Μετάβαση στην τεχνολογία 5G για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας οικονομικών τομέων όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές.
l Ασύρματα δίκτυα 5G στο εθνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων (2.011 χλμ.) με στόχο τις νέες επενδύσεις στη συνδεδεμένη και αυτόνομη κινητικότητα και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας.
l Εξυπνες πόλεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας σε τομείς όπως στάθμευση, διαχείριση απορριμμάτων, κυκλοφορία, υγεία, ύδρευση, μέσω του ολοκληρωμένου ψηφιακού μετασχηματισμού επιλεγμένων πόλεων σε πιλοτική βάση.
l Εγκατάσταση οπτικών ινών σε κτίρια με την εγκατάσταση της υποδομής βάσει του μοντέλου του «Εξοικονομώ».
l Σχέδιο δράσης για την παροχή «πελατοκεντρικών» ψηφιακών υπηρεσιών από τη Δημόσια Διοίκηση προς τους πολίτες.
l Ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους σε τομείς όπως Δικαιοσύνη, πολεοδομίες, Κτηματολόγιο, μετανάστευση, ΕΦΚΑ κ.ά. και ενσωμάτωσή τους σε αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα για τη βελτίωση της ταχύτητας εξυπηρέτησης του πολίτη.
l Δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος CRM με πολίτες και επιχειρήσεις και ανάπτυξη κεντρικού κόμβου αδειοδότησης για τη διαχείριση κάθε είδους συναλλαγής ή αλληλεπίδρασης της Δημόσιας Διοίκησης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, στοχεύοντας σε υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών από ένα μόνο ψηφιακό σημείο, όπως η αναζήτηση της έκδοσης οποιασδήποτε άδειας (π.χ. οικοδομής, άδειες λειτουργίας, περιβαλλοντικές κ.λπ.).
l Ψηφιακός μετασχηματισμός των ΚΕΠ για εξυπηρέτηση μέσω τηλεδιάσκεψης και ανάπτυξη νέων εφαρμογών (συστήματα αξιολόγησης, υπηρεσίες κινητών, αυτόματες μηχανές εισιτηρίων κ.ά.).
l Αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων στη στρατιωτική θητεία με την ενσωμάτωση προγράμματος (επανα)κατάρτισης σε ψηφιακές δεξιότητες των στρατευσίμων, ώστε να αξιοποιηθεί καλύτερα ο χρόνος της θητείας τους.
l Δημιουργία ψηφιακού οικοσυστήματος επιχειρήσεων και εισαγωγή φορολογικών κινήτρων για τη διευκόλυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με: (α) δημιουργία ψηφιακής υποδομής μέσω χρηματοδοτήσεων για την απόκτηση και εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών, (β) άμεση ενθάρρυνση των επενδύσεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό με φορολογικά κίνητρα σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να αυξηθούν οι επενδύσεις σε σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες, και (γ) ταμειακές μηχανές και αναβάθμιση οικοσυστήματος POS.
l Ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ μέσω ενίσχυσης με επιδοτήσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας και της ανταγωνιστικότητάς τους ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασίας από απόσταση, ψηφιακού γραφείου (διαχείριση εγγράφων, έργων κ.λπ.), digital marketplace, κυβερνοασφάλειας κ.λπ. με κριτήρια διασποράς της ενίσχυσης και έμφαση στην κάλυψη και των μικρότερων επιχειρήσεων.
Αξιόπιστη καταγραφή ακαδημαϊκών τίτλων, αναβάθμιση των υποδομών στα νοσοκομεία
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, όπως έχει σχεδιαστεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, διατρέχει ολόκληρη τη λειτουργία του κράτους και όλους ανεξαιρέτως τους βασικούς τομείς της δημόσιας πολιτικής, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού χαρτογραφεί την πορεία προς την Ψηφιακή Ελλάδα ως το 2025 και σε επιμέρους τομείς. Ετσι σε ό,τι αφορά την Παιδεία προβλέπεται αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, του συστήματος ψηφιακών υπηρεσιών MySchool καθώς και δημιουργία ενός αξιόπιστου και διαφανούς συστήματος για την καταγραφή ακαδημαϊκών τίτλων (e-Diplomas). Ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας είναι η αλλαγή στον τομέα της Υγείας, με αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία, επέκταση των Μητρώων Ασθενών και ανάπτυξη λύσεων τηλεϊατρικής για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.
Επίσης, έρχεται απλοποίηση των διαδικασιών για εργοδότες και εργαζομένους σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά και την Κοινωνική Ασφάλιση, καθώς και ενσωμάτωση της εργατικής νομοθεσίας μέσα από τον ανασχεδιασμό του συστήματος «Εργάνη ΙΙ» και νέα διαδικασία ψηφιακής απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ».
Η πολυαναμενόμενη ψηφιοποίηση της δικαστικής διαδικασίας σχεδιάζεται με παράλληλη ανάπτυξη υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης στα δικαστήρια και αναβάθμιση του Συστήματος Εθνικού Ποινικού Μητρώου.
Παράλληλα, για την τόνωση της Ανάπτυξης και τις Επενδύσεις θα γίνουν αναβάθμιση της StartUpGreece πλατφόρμας, δημιουργία πλατφόρμας industry 4.0, αναβάθμιση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και επέκταση της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μιας Στάσης για όλες τις μορφές επιχειρήσεων, αλλά και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Τέλος, αναβάθμιση έρχεται και στη Ναυτιλία με ψηφιακή διαδικασία μέσω του ΟΠΣ για την έκδοση ναυτικού φυλλαδίου, πλήρη ψηφιοποίηση του συστήματος ναυτικής εκπαίδευσης και πιστοποίησης μέσω του συστήματος υποστήριξης της ναυτικής σταδιοδρομίας (MARIS), Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Αλιείας και ανάπτυξη συστήματος προκαθορισμένων θέσεων ελλιμενισμού (berth allocation).