Στους…. δρόμους έχει βγάλει η άρση του lockdown τους Έλληνες που μετά από αρκετούς μήνες εντός των τειχών τώρα μπορούν να ταξιδέψουν. Ιδιαίτερα οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων, όπως στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, φαίνεται πως αναμέναν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για να βρεθούν σε μια παραθαλάσσια περιοχή κοντά στη φύση, σε κοντινή απόσταση από την μόνιμη κατοικία τους.
Στις προ-κρατήσεις, λοιπόν, επικρατούν δεδομένα όπως τις ημέρες του Πάσχα και αυτή η εικόνα αφορά τα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, κοντά στους παραθαλάσσιους τουριστικούς προορισμούς της Ηπειρωτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, οι περισσότεροι συμπολίτες μας, επιλέγουν κυρίως προορισμούς ηπειρωτική χώρα τόσο λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που έχουν στη διάθεσή τους – εκδρομή διημέρου, του μειωμένου κόστους, αλλά και λόγω covid-19 αποφεύγουν τυχόν συνωστισμό σε πλοία. “Μπορεί ο τουρισμός να έχει ανοίξει, αλλά η δεδομένη χρονική στιγμή, δεν αποτελεί για τους περισσότερους Έλληνες περίοδος διακοπών, αλλά περίοδος εκδρομών Σαββατοκύριακου, δηλαδή, αναχώρηση την Παρασκευή το μεσημέρι και επιστροφή τη Δευτέρα το απόγευμα”, σχολιάζει ο Θέμης Μπάκας πρόεδρος του E-Real Estates.
Επιλέγουν κυρίως οδικές περιοχές σε χιλιομετρική απόσταση 1,5 – 2 ώρες, ενώ σημαντικός παράγοντας επιλογής του προορισμού, εκτός από την φυσική ομορφιά, αποτελεί και το οδικό δίκτυο.
«Οι εκδρομείς λόγω των υγειονομικών συνθηκών επιλέγουν κυρίως αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, μια επιλογή που βλέπουμε να αποκτά έδαφος μέρα με τη μέρα, ενώ θεωρούμε ότι θα αποτελέσει τη πρώτη επιλογή τόσο εγχώριών, όσο και αλλοδαπών τουριστών και το φετινό καλοκαίρι», αναφέρει ο κ. Μπάκας.
Που θα πάνε οι Έλληνες τριήμερο – Τι προτιμούν
Οι εγγραφές ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates έχουν αυξηθεί σε σχέση με την προ covid-19 εποχή, διότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν διακρίνει την υψηλή ζήτηση για αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες σε τουριστικούς προορισμούς.
Τα δεδομένα που προκύπτουν σύμφωνα με πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος μας θυμίζουν εικόνες που επικρατούσαν τις ημέρες του Πάσχα όσον αφορά τα παραθαλάσσια προάστια του Ν. Αττικής. Περιοχές όπως Πόρτο Ράφτη και Σούνιο καταγράφουν σχεδόν μηδενική διαθεσιμότητα για το τριήμερο με επιστροφή τη Δευτέρα . Διαθεσιμότητες στα παράλια του Ν. Αττικής εκτός από λίγες εξαιρέσεις καταγράφονται κυρίως σε κατοικίες που απευθύνονται σε υψηλά οικονομικά βαλάντια, πολυτελείς βίλες με πισίνα με δυνατότητα να φιλοξενηθούν άνω των 4 ατόμων.
Οι Αθηναίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν για το χρονικό διάστημα 18 Ιουνίου ημέρα Παρασκευή έως την Δευτέρα 21 Ιουνίου, έχουν επιλέξει να επισκεφτούν οδικούς προορισμούς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου , όπως τη Καλαμάτα, το Ναύπλιο, το Λουτράκι, το Ξυλόκαστρο, την Ακράτα καθώς και τα παράλια της Αχαϊας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας.
Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην Πελοπόννησο τον διατηρεί ο Νομός Μεσσηνίας όπου η πληρότητες έχουν χτυπήσει «κόκκινο» ιδιαίτερα στις «γνωστές» παραθαλάσσιες περιοχές όπως η Φοινικούντα και η Βοϊδοκοιλιά όπου υπάρχει μηδενική διαθεσιμότητα για μίσθωση αυτοτελών διαμερισμάτων και κατοικιών. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια τόσο της φυσικής ομορφιάς που διαθέτει αλλά και λόγω του καλού οδικού δικτύου που την συνδέει με την Αθήνα, έχει αποτελέσει πολλές φορές και στο πρόσφατο παρελθόν το «μήλον της έριδος» τόσο για καλοκαιρινές διακοπές, όσο και για εκδρομές διημέρου.
Παραδοσιακά οι Θεσσαλονικείς επιλέγουν την όμορφη Χαλκιδική είτε για αποδράσεις διημέρου, είτε για αποδράσεις μεγαλύτερης διάρκειας όπως το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Η Χαλκιδική διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ως προορισμός της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι εκδρομείς έχουν να επιλέξουν το κατάλληλο ακίνητο βάση των προδιαγραφών τους και των οικονομικών τους δεδομένων ανάμεσα από τα 4.074 ακίνητα που διατίθενται στην περιοχή.
Πηγή: ΟΤ