Αγώνας δρόμου για να οικοδομηθεί το τείχος ανοσίας το φθινόπωρο με το βασικό στοίχημα να αφορά την επιτάχυνση των εμβολιασμών. Η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων έχει ανοίξει εδώ και καιρό, με κυβερνητικά στελέχη να υπογραμμίζουν ότι μέτρα άρσης των περιορισμών θα λειτουργήσουν ενθαρρυντικά για όσους διστάζουν να εμβολιαστούν.
Την ίδια στιγμή ακούγεται όλο και πιο έντονα το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, τουλάχιστον για κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες.
Ωστόσο, η αναστάτωση που έχει προκληθεί με τις νεότερες ανακοινώσεις για το AstraZeneca τόσο στη χώρα μας όσο και πανευρωπαϊκά, μπορεί να κάνει τους πολίτες πιο διστακτικούς όσον αφορά τον εμβολιασμό τους, καθώς οι αντικρουόμενες δηλώσεις δεν βοηθούν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης.
Στην Ελλάδα και από τις έρευνες που έχουν γίνει αλλά και από τη μέχρι τώρα πορεία των εμβολιασμών, είναι φανερό πως η συντριπτική πλειοψηφία είναι υπέρ του εμβολίου. Σαφώς υπάρχει μία μικρή μερίδα ανθρώπων που αρνούνται τον εμβολιασμό γενικά, αλλά και συμπολίτες μας οι οποίοι διστάζουν και χρειάζονται καλύτερη ενημέρωση.
Το ζήτημα των προνομίων τίθεται στην ημερήσια διάταξη εκ μέρους της κυβέρνησης προκειμένου να πείσει τους διστακτικούς να εμβολιαστούν για να προχωρήσει πιο γρήγορα η οικοδόμηση του τείχους ανοσίας. Την ίδια στιγμή, έχει αρχίσει και η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολίου, κάτι που αναμένεται να φέρει και αντιδράσεις.
Οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για νέο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο σε συνδυασμό με την ήδη κλυδωνισμένη δημόσια υγεία και οικονομία, πιέζει ασφυκτικά, και η κυβέρνηση επιλέγει να εφαρμόσει το «γαλλικό μοντέλο» αναφορικά με τα προνόμια.
Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα άρσης περιορισμών για αυτούς που «έχουν τσιμπηθεί» δεν θα έρθουν νωρίτερα από τον Ιούλιο, όταν θα υπάρχει επάρκεια εμβολίων για να μπορεί να προχωράει η διαδικασία εφόσον κάποιος το επιθυμεί.
Ποια θα είναι τα προνόμια
Συγκεκριμένα τα νέα μέτρα αναμένεται να θεσπιστούν τις επόμενες μέρες με νομοθετική ρύθμιση που εκτός απροόπτου θα προβλέπει την εφαρμογή των πρώτων προνομίων από την 1η Ιουλίου, όταν θα ισχύσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.
Στο πλαίσιο αυτό, από 1ης Ιουλίου όσοι έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα μπορούν να πετάξουν τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, ενώ παράλληλα θα καταργηθεί και η υποχρέωση self test για την είσοδο σε χώρους όπου είναι απαραίτητη η επίδειξη του (όπως π.χ. στην εργασία, στην εκπαίδευση, στα πλοία κ.α.).
Μέσα στην εβδομάδα η Επιτροπή Βιοηθικής παραδίδει το πόρισμά της στην Κυβέρνηση για να προχωρήσει τον σχεδιασμό της για το πλαίσιο των διευκολύνσεων που θα ισχύσουν με ορίζοντα το φθινόπωρο. Διευκολύνσεις οι οποίες λειτουργούν και ως κίνητρα για όσους διστάζουν ακόμη να κάνουν το εμβόλιο.
«Γαλλικό μοντέλο»
Στο κυβερνητικό επιτελείο μελετούν το μοντέλο που έχει εφαρμοστεί στη Γαλλία, προκειμένου να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα. Βάσει αυτού θα επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων (π.χ. αθλητικές εκδηλώσεις σε κλειστά ή ανοιχτά γήπεδα, φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρα ακόμη και εμπορικές εκθέσεις) σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Από την άλλη πλευρά, όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν θα πρέπει για την είσοδο τους να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ, το οποίο θα χρεώνονται οι ίδιοι. Ελεύθερη αναμένεται να είναι η είσοδος για όσους έχουν εμβολιαστεί και στους κλειστούς χώρους της εστίασης, στα μπαρ, στα γυμναστήρια, κλπ.
Το σίγουρο είναι πως η άρση ορισμένων περιορισμών δεν θα σημάνει την πλήρη μη τήρηση των μέτρων καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης θα υπάρχει ακόμα για καιρό. Ακόμα, το ποια τελικά θα είναι τα «προνόμια» θα εξαρτηθεί και από τις αντιδράσεις που τυχόν προκληθούν για διακρίσεις ανάμεσα στους πολίτες, καθώς εγείρονται και νομικά ζητήματα.
Μιλώντας στο MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, συνέστησε υπομονή στην τήρηση των μέτρων προστασίας για λίγο καιρό ακόμα, ενώ για τα προνόμια των εμβολιασμένων, είπε πως αποτελούν ένα κίνητρο για όσους δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν.
«Πρέπει να δώσουμε ένα παραπάνω κίνητρο για όσους δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν: Να μπορεί να ταξιδέψει πιο ελεύθερα, να μπορεί να επισκεφτεί ένα εσωτερικό χώρο πιο ελεύθερα, να μπορεί να διασκεδάσει πιο ελεύθερα», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, ωστόσο τα μέσα Ιουλίου φαίνονται να είναι η ημερομηνία ορόσημο.