Να πάψει να υπονομεύει την εκστρατεία εμβολιασμού κάλεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας του κατ’ αρχήν να βάλει… στη θέση του τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος, τόσο με αναρτήσεις του, όσο και με τοποθέτησή του στη Βουλή, έκανε λόγο για «μη δοκιμασμένα» εμβόλια και για αλαλούμ στην όλη διαδικασία.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στις διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, ξεκαθαρίζοντας κατηγορηματικά ότι όποιος εργαζόμενος δουλεύει υπερωρίες, θα πληρώνεται περισσότερα χρήματα, αλλά και ότι το νομοσχέδιο προστατεύει τους εργαζόμενους από οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία.
Η δευτερολογία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή:
Κύριε Τσίπρα, βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορική σας αποστροφή και την απόπειρα να συγκρίνετε το τι ενδεχομένως θα συμβεί στις επόμενες εκλογές με το τι συνέβη την περίοδο ’90-’93. Να σας πω ένα μυστικό; Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου. Οπότε προσέξτε μην εξάγετε τέτοια συμπεράσματα βιαστικά, γιατί κινδυνεύετε να διαψευστείτε από τις εξελίξεις.
Μιας και έχω δύο λογογράφους, να σας στείλω τον έναν μήπως μπορέσει να τακτοποιήσει λίγο τη σκέψη σας; Διότι καταφέρατε να μιλήσετε για όλα και να μην απαντήσετε σε κανένα από τα ερωτήματα τα οποία έθεσα. Γενικά καλό είναι να μη βλέπετε τα πράγματα διπλά. Προσέξτε το αυτό.
«Δεν βάλατε πλάτη για την πανδημία, προβοκάρατε τα πάντα»
Έρχομαι στο ζήτημα της πανδημίας. Δεν θα μιλήσω πολύ γι’ αυτό, αλλά ας αφήσουμε επιτέλους στην άκρη αυτό το ψέμα, ότι βάλατε πλάτη στην Κυβέρνηση στη μάχη κατά της πανδημίας. Διότι ό,τι έκανε αυτή η Κυβέρνηση, σπεύδατε πάντα να πείτε το ακριβώς ανάποδο. Και σήμερα εξακολουθείτε να το κάνετε. Θέλετε να σας θυμίσω τις δηλώσεις σας;
«Βάλατε πλάτη», λοιπόν, κ. Τσίπρα όταν τον Νοέμβριο λέγατε ότι υποσχόμαστε ένα εμβόλιο το οποίο δεν υπάρχει; «Βάλατε πλάτη» τον Ιανουάριο όταν μας λέγατε ότι το να κάνουμε 25.000 εμβολιασμούς την ημέρα είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας και κάνουμε 100.000 εμβολιασμούς κάθε μέρα; «Βάλατε πλάτη» που όταν πήραμε τη δύσκολη απόφαση να κλείσουμε την οικονομία υπερασπιστήκατε την οικονομική δραστηριότητα και όταν ανοίγαμε την οικονομική δραστηριότητα μας λέγατε «προσέξτε τι κάνετε διότι θέτετε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών»; Έτσι βάλατε πλάτη;
Βάλατε πλάτη με το να μην έχετε πει μία θετική κουβέντα για την Επιχείρηση «Ελευθερία»; Σας το είπε εξάλλου και ο κ. Τσακαλώτος. «Θα ήμασταν πιο αξιόπιστοι», είπε ο κ. Τσακαλώτος, «εάν αναγνωρίζαμε ότι η Κυβέρνηση τα έχει πάει καλά στην οργάνωση των εμβολίων». Δεν το έχετε πει ούτε μία φορά.
Και σήμερα ακόμα που μιλάμε πρωτοκλασάτα στελέχη σας έρχονται και υπονομεύουν ευθέως τη διαδικασία του εμβολιασμού. Δεν μιλάμε για τυχαία στελέχη, μιλάμε για στελέχη που είναι γιατροί στο επάγγελμα και διετέλεσαν Υπουργοί Υγείας. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον κ. Πολάκη και στις απαράδεκτες τελευταίες αναρτήσεις του, με τις οποίες ευθέως έρχεται και αμφισβητεί τη διαδικασία εμβολιασμού, αφήνοντας σαφέστατα υπονοούμενα ότι δήθεν αυτό το θαύμα της επιστήμης το οποίο μας έχει επιτρέψει να σώσουμε εκατομμύρια ζωές στον κόσμο και να επανέλθουμε σε κάποια κανονικότητα δεν θα έπρεπε να το αγκαλιάσουμε, αλλά θα έπρεπε να είμαστε καχύποπτοι.
Γιατί λέει, ο μεγάλος επιστήμων και γνώστης περί των εμβολίων, κ. Πολάκης, ότι πώς είναι δυνατόν να ανακάλυψαν το εμβόλιο σε λίγους μήνες όταν προηγούμενα εμβόλια χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να ανακαλυφθούν;
Αλήθεια, κ. Τσίπρα, τα στηρίζετε αυτά; Έτσι στηρίζετε την προσπάθεια; Έτσι καταπολεμάτε το αντιεμβολιαστικό κίνημα; Και έχετε το θράσος να έρχεστε σήμερα εδώ και να λέτε ότι βάλατε πλάτη; Αν πραγματικά θέλετε να βάλετε πλάτη το πρώτο βήμα το οποίο θα μπορείτε να κάνετε είναι να έρθετε εδώ και να αποκηρύξετε δημόσια τις σαχλαμάρες του πρωτοκλασάτου στελέχους σας. Ελάτε και κάντε το λοιπόν. Και για του λόγου του αληθές καταθέτω στα πρακτικά τις σχετικές αναρτήσεις.
Ισχύει ο απαράβατος όρος «παραπάνω δουλειά, παραπάνω αμοιβή»
Άκουσα πάλι τις συνηθισμένες αναφορές σας περί ελίτ, του κόσμου της εργασίας, και το πώς αυτή η παράταξη -την οποία στις τελευταίες εκλογές σας θυμίζω τη στήριξε το 40% του ελληνικού λαο ύ- δήθεν δεν εκπροσωπεί την κοινωνία, αλλά μόνο κάποια συμφέροντα. Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως: Ο εργατοτεχνίτης, ο οποίος στην περίπτωση που χάσει τη δουλειά του θα μπορέσει να αποζημιωθεί όπως ο οποιοσδήποτε ιδιωτικός υπάλληλος είναι ελίτ; Ο νέος πατέρας ο οποίος έχει τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, να πάρει άδεια πατρότητας είναι ελίτ; Ο εργαζόμενος στα courier για τον οποίο με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου -για πρώτη φορά- έχει η εταιρεία την υποχρέωση να του παρέχει και ασφάλιση αλλά και τα μέσα ατομικής προστασίας, είναι ελίτ;
Ο οποιοσδήποτε ιδιωτικός υπάλληλος, ο οποίος έχει πέσει θύμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας έχει πια τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την ψηφιακή κάρτα εργασίας για να κατοχυρώσει το πόσο πραγματικά εργάζεται, είναι ελίτ; Όλοι αυτοί είναι ελίτ κ. Τσίπρα; Σε ποιο κόσμο ζείτε; Και πώς είναι δυνατόν να επιμένετε, να επαναλαμβάνετε όλα αυτά τα απίστευτα στερεότυπα;
Διότι δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι η κριτική σας στο νομοσχέδιο έχει περάσει όλους αυτούς τους μήνες από διάφορες φάσεις. Στην αρχή ήσασταν κατά της έννοιας της διευθέτησης του χρόνου εργασίας συνολικά.
Σας θύμισε όμως ο κύριος Χατζηδάκης ότι όταν είχατε πάει το 2017 στην εταιρεία «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ», είχατε κάνει ομιλία στην οποία λέγατε επί λέξει: «Δεν έχετε εσείς σχέση με αυτά τα φαινόμενα γιατί έχετε την τύχη να εργάζεστε σε μια υγιή επιχείρηση, σε μια επιχείρηση η οποία φροντίζει να διασφαλίζει τις εργασιακές σχέσεις». Παραλείψατε να πείτε όμως ότι η «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ» είναι μία εταιρεία που χρησιμοποιεί το εργαλείο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Όταν σας το επισημάναμε αλλάξατε τροπάριο και είπατε ότι «το πρόβλημά μας δεν είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας όταν είναι αποτέλεσμα συλλογικής σύμβασης. Το πρόβλημά μας είναι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας».
Ξεχάσατε όμως πάλι να μας πείτε γιατί η Υπουργός Εργασίας κα Αχτσιόγλου υπέγραψε και συμφώνησε με τη σχετική Οδηγία 1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία λέει επί λέξει: «Για να ενθαρρυνθούν οι εργαζόμενοι που είναι γονείς και έχουν ευθύνες φροντίδας να παραμείνουν στο εργατικό δυναμικό, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν την εργασία τους στις προσωπικές τους ανάγκες και προτιμήσεις. Προς το σκοπό αυτό και με τις ανάγκες του εργαζόμενου στο επίκεντρο θα πρέπει οι εργαζόμενοι να έχουν το δικαίωμα να ζητούν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για να προσαρμόζουν τη μορφή απασχόλησής τους, μεταξύ άλλων, όπου είναι εφικτό με τη χρήση ρυθμίσεων τηλεργασίας, ευέλικτου ωραρίου ή μειωμένων ωραρίων εργασίας με σκοπό την παροχή φροντίδας». Αυτό λέει η σχετική Οδηγία.
Εμείς επεκτείνουμε το φάσμα της σχετικής Οδηγίας και στις περιπτώσεις ενός νέου ανθρώπου ο οποίος μπορεί να μην έχει παιδί αλλά μπορεί να θέλει να δουλέψει δυο ώρες παραπάνω για να πάρει μια Παρασκευή πληρωμένης άδειας, προφανώς, γιατί θα έχει εξισορροπήσει το χρόνο εργασίας με παραπάνω εργασία, και να φύγει ένα Σαββατοκύριακο με τη φίλη του ή με το φίλο της. Και έρχεστε και μας αραδιάζετε μία σειρά από παραδείγματα τα οποία θα σας παρακαλούσα πάρα πολύ στη δευτερολογία σας να καταθέσετε στα πρακτικά από πού βγαίνουν αυτοί οι υπολογισμοί. Διότι τα παραδείγματά σας -θα σας το πω ανοιχτά και ξεκάθαρα- είναι ψεύτικα. Είναι ψεύτικα για τον απλούστατο λόγο ότι κάνετε μία σύγχυση: Συγχέετε τις υπερωρίες από τη μία, με τη διευθέτηση χρόνου εργασίας από την άλλη.
Για να το πούμε πάρα πολύ απλά: Οποιοσδήποτε εργαζόμενος σήμερα δουλέψει παραπάνω υπερωρίες -εμείς πράγματι αυξάνουμε το πλαφόν των υπερωριών- θα πάρει περισσότερα λεφτά. Τελεία και παύλα. Και είναι ντροπή σας να παρουσιάζετε τέτοια παραδείγματα τα οποία είναι εμφανώς ψεύτικα, διότι ισχύει ο απαράβατος όρος «παραπάνω δουλειά, παραπάνω αμοιβή». Πώς να το κάνουμε. Ο εργαζόμενος που αυτή τη στιγμή στη βιομηχανία θα έχει τη δυνατότητα να κάνει 150 ώρες υπερωρίες, αντί για τις 96 που θα μπορούσε να κάνει μέχρι σήμερα, θα πληρωθεί περισσότερο, με το ποσοστό το οποίο ορίζει ο νόμος για την υπερωριακή απασχόληση. Και το ίδιο ισχύει και για την απασχόληση την Κυριακή.
Εξηγήστε μας, λοιπόν, με απλά λόγια: όλοι αυτοί οι υπολογισμοί από πού προκύπτουν. Να βγείτε να μας εξηγήσετε ότι αυτό το παράδειγμα το οποίο δώσατε, το νούμερο αυτό το οποίο δώσατε «προκύπτει έτσι», να το καταλάβουμε και εμείς. Να σταματήσετε να έρχεστε εδώ και να αραδιάζετε ψεύτικα παραδείγματα και μετά να κατηγορείτε αυτή την Κυβέρνηση ότι είμαστε δήθεν αυτοί που έχοντας εξαγοράσει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και έχοντας κάποια παράξενη κυριαρχία στο διαδίκτυο, δημιουργούμε μία επίπλαστη πραγματικότητα.
Μιας και σας ενοχλούν τόσο πολύ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την επόμενη φορά θα φροντίσω να καταθέσω στα πρακτικά πάρα πολλά θετικά δημοσιεύματα από το εξωτερικό τα οποία παρουσιάζουν τις καλές επιδόσεις της χώρας μας. Φαντάζομαι ότι αυτά εντάσσονται στη λίστα «Πέτσας International», όχι στην λίστα «Πέτσας Domestic». Πήγε ο κ. Πέτσας και εξαγόρασε, τους Financial Times, τους New York Times, όλα τα μεγάλα έντυπα του εξωτερικού, για να παρουσιάζουν και αυτά μία ωραιοποιημένη εικόνα μιας χώρας η οποία -κατά τη δική σας άποψη- βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα της απόλυτης καταστροφής.
Βρήκα ενδιαφέρουσες τις αναφορές σας στις πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνει ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, ο κ. Biden, σε μία σειρά από ζητήματα. Πρέπει να σας πω ότι πρώτος χαιρέτησα το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επανήλθαν στην Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. Θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι ανοίγει -και σε επίπεδο Ηνωμένων Πολιτειών- μια συζήτηση γύρω από ένα πρόγραμμα μεγάλων δημόσιων επενδύσεων. Όπως θεωρώ και εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι η συζήτηση για την φορολόγηση του μεγάλου πλούτου ανοίγει από την μεγαλύτερη οικονομία και τον Αμερικανό Πρόεδρο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μια συζήτηση στην οποία και εμείς πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά, προσυπογράφοντας τη βασική παραδοχή ότι, ναι, πρέπει να υπάρχει ένας ελάχιστος εταιρικός φόρος στις μεγάλες επιχειρήσεις τουλάχιστον, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο φορολογικός ανταγωνισμός.
Δεν είδα, όμως, να λέτε τίποτα -μιας και αγαπάτε τόσο πολύ το μοντέλο της Αμερικής- για το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, κ. Τσίπρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την πιο απορρυθμισμένη αγορά εργασίας στον κόσμο. Απολύεσαι την επόμενη μέρα, κανείς δεν σε ρωτάει, καμία κάλυψη δεν έχεις και προσλαμβάνεσαι με την ίδια ταχύτητα. Αν θέλετε να συγκρίνετε την Ελλάδα με την Αμερική δεν μπορείτε να τα έχετε μονά-ζυγά δικά σας. Δεν προσυπογράφω το αμερικανικό μοντέλο ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος, Αλλά μην παρουσιάζετε και εδώ τη μισή αλήθεια.
Η αλήθεια είναι άλλη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ο κόσμος μας αλλάζει και αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Και πράγματι, ακούγοντας την κα Γεννηματά να υπεραμύνεται μιας μεταρρύθμισης η οποία έρχεται από το 1982 και να λέει πόσο σημαντική ήταν για εκείνη την εποχή, δεν μπορώ να μην προβληματίζομαι για το πώς είναι δυνατόν να συγκρίνουμε την Ελλάδα και τον κόσμο του 2021, με την Ελλάδα και τον κόσμο του 1982.
Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι σήμερα οι ίδιες οι εργασιακές σχέσεις έχουν αλλάξει, όχι επειδή εμείς το επιθυμούμε, αλλά επειδή έτσι προέκυψε από την οργάνωση της εργασίας, από τον τρόπο με τον οποίο πια οι νέοι μας δουλεύουν, πολλοί από έναν υπολογιστή, από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου ενδεχομένως. Η λεγόμενη «gig economy» είναι μια πραγματικότητα. Δεν μπορούμε εμείς αυτή τη στιγμή να την αμφισβητήσουμε. Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε όμως είναι να έρθουμε να ρυθμίσουμε την πραγματικότητα των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες με αυτό τον τρόπο. Και την πραγματικότητα των επιχειρήσεων που επιλέγουν να έχουν εργαζόμενους, γιατί το επιλέγουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι είναι αυτοαπασχολούμενοι και όχι με εξαρτημένες σχέσεις εργασίας. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Για όλα αυτά δεν είπατε κουβέντα.
Σας έκανα μια σειρά από ερωτήσεις. Εάν συμφωνείτε, εάν διαφωνείτε με συγκεκριμένες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Δεν είπατε, κ. Τσίπρα, κουβέντα, για καμία. Θα έρθει βέβαια η ώρα που θα πρέπει να τοποθετηθείτε δια της ψήφου σας και τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε το συνολικό απολογισμό για το αν τελικά το νομοσχέδιο αυτό είναι η «μητέρα όλων των μαχών» και είναι τόσο καταστροφικό όσο το παρουσιάζετε, ή αν επιλέγετε να κάνετε σημαία σας κάποιες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου -όπως η δήθεν κατάργηση του 8ώρου- πολύ απλά γιατί ακούγονται ωραία στα αυτιά κάποιων και έρχονται και ενδεχομένως ενισχύουν στερεότυπα τα οποία ήδη υπάρχουν.
Ξέρουμε πολύ καλά ότι κάθε μεγάλη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει και δυσφορία και αναταράξεις, και διαδηλώσεις. Αυτά είναι μέρος του δημοκρατικού διαλόγου και της δημοκρατικής διαδικασίας. Είμαστε, όμως, απολύτως πεπεισμένοι ότι κάνουμε το καλό και το σωστό, σήμερα πρωτίστως για τη νέα γενιά. Πρωτίστως για τη νέα γενιά η οποία έχει κάθε δικαίωμα να αναζητεί ένα καλύτερο αύριο, να προσβλέπει σε μία εύρωστη ανάπτυξη, η οποία θα δημιουργήσει πολλές και καλές θέσεις εργασίας.
Μου έκανε εντύπωση κ. Τσίπρα, αυτό το οποίο είπατε, ότι είχαμε ήδη μπει σε ύφεση από το 2019, – ο ίδιος, ήμουν στις Βρυξέλλες όπως γνωρίζετε- πληροφορήθηκα ότι είπατε σε συνέντευξη την οποία δώσατε τη Δευτέρα, ότι είχε έρθει η πανδημία «την ώρα που ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός». Τι από τα δύο ισχύει κ. Τσίπρα; Ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός ή η ελληνική οικονομία είχε ήδη μπει σε ύφεση πριν μας χτυπήσει η πανδημία;
Α, κατάλαβα. Το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός θα το κάναμε στις 6 Ιουλίου και ήρθε στις 7 Ιουλίου η κακή αυτή Κυβέρνηση να τα φέρει όλα τα πράγματα πίσω.
Εκλογές στο τέλος της τετραετίας
Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε, Εδώ θα είμαστε και σήμερα και σε έξι μήνες και σε 12 μήνες. Και μιας και αναφερθήκατε σε κλεψύδρες, πρέπει να σας πω ότι η κλεψύδρα κάθε Κυβέρνησης αρχίζει και γυρνάει ανάποδα από την ημέρα της εκλογής της. Πράγματι, έχουν περάσει δύο χρόνια και απομένουν άλλα δύο, γιατί εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Και όταν θα γίνουν οι εκλογές, τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε τη συνολική αποτίμηση, όχι μόνο για το πώς αντιμετωπίσαμε την πανδημία, που ελπίζουμε πια ότι την αφήνουμε πίσω μας, αλλά και για το πώς η χώρα θα οδηγηθεί στο δρόμο της ανάπτυξης. Και για να δούμε τότε τι θα έχετε να πείτε. Διότι οι δικές μας προβλέψεις είναι ότι αυτή η ανάπτυξη θα είναι και ρωμαλέα αλλά θα είναι και μια ανάπτυξη δίκαιη. Μία ανάπτυξη η οποία θα δημιουργήσει πολλές και καλές θέσεις εργασίας.
Μιλάτε για το brain drain. Μιλάτε εσείς για το brain drain, κ. Τσίπρα; Δεν βλέπετε ότι αυτή τη στιγμή, για πρώτη φορά, υπάρχει ένα ορατό ρεύμα νέων ανθρώπων το οποίο σκέφτεται σοβαρά να επιστρέψει στην Ελλάδα; Και σκέφτεται να επιστρέψει στην Ελλάδα όχι μόνο διότι πιστεύει ότι υπάρχουν -και θα υπάρχουν- πολλές καλές νέες θέσεις εργασίας, αλλά σκέφτεται να επιστρέψει στην Ελλάδα διότι πιστεύει πραγματικά ότι μετά από μία δεκαετία η χώρα μας άφησε πίσω της την κρίση και ανοίγεται μπροστά μας ένας δρόμος ευοίωνος, θετικός, σε βάθος χρόνου.
Αύριο θα είναι εδώ η κυρία von der Leyen και ελπίζουμε, εκτιμούμε, είμαστε περίπου σίγουροι, ότι μέσα στην ημέρα θα έχει και τυπικά εγκριθεί, από τα πρώτα, το σχέδιο της Ελληνικής Κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα άστρα για την καλή πορεία της οικονομίας είναι ευθυγραμμισμένα. Όσο κι αν εσείς επιμένετε, κ. Τσίπρα, να παρουσιάζετε μία εικόνα μιας χώρας η οποία δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, τόσο θα διαψεύδεστε. Αλλά έχετε και ένα άλλο πρόβλημα, το επαναλαμβάνω και σήμερα: Η δεξιά την οποία δήθεν αντιμάχεστε πολύ απλά δεν υπάρχει. Η Νέα Δημοκρατία που εσείς παρουσιάζετε, είναι μία καρικατούρα, δεν ανταποκρίνεται καν στην ιστορία της παράταξης, ανταποκρίνεται μόνο στο δικό σας φαντασιακό δημιούργημα. Διότι μόνο μέσα από μία τέτοια Νέα Δημοκρατία μπορείτε να υπάρξετε. Μόνο που δεν υπάρχει αυτή η Νέα Δημοκρατία, είναι μία Νέα Δημοκρατία.
Αντιπαλεύετε φανταστικούς ανεμόμυλους. Αδυνατείτε να προσαρμοστείτε σε ένα κόσμο ο οποίος αλλάζει πολύ γρήγορα. Το αποδείξατε δυστυχώς και σήμερα με την πρωτολογία σας.
Και επιτρέψτε μου πριν τελειώσω να απαντήσω- το οφείλω- σε μία μεγάλη απρέπεια την οποία είπατε στην τηλεοπτική σας συνέντευξη, γιατί κάνατε χιουμοράκι, ότι δήθεν δεν κάνω ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας. Σίγουρα δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε πολυκατοικία που έχετε χτίσει εσείς ως πολιτικός μηχανικός. Οι Έλληνες μου ανέθεσαν να διαχειριστώ την τύχη μιας χώρας που επί πέντε χρόνια προσπαθούσατε να κατεδαφίσετε και αυτό πράγματι είναι δύσκολο έργο.
«Ό,τι καλό γράφεται για τη χώρα, σας προκαλεί δυσθυμία»
Με την παράθεση εγκωμιαστικών άρθρων στον ξένο Τύπο, ξεκίνησε την τριτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στις αιχμές Τσίπρα για την κακή εικόνα της χώρας σε όλα τα επίπεδα.
Και κατέληξε πως σημασία δεν έχει τελικά τι γράφει ο ξένος Τύπος για την κατάσταση της χώρας, αλλά το τι πιστεύουν πολίτες, κάτι που «θα σας το δείξουν», όπως τόνισε, απεθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «όταν θα έρθει η ώρα των επόμενων εκλογών».
Η τριτολογία του πρωθυπουργού:
Θα καταθέσω στα πρακτικά κ. Τσίπρα τέσσερις σελίδες από τίτλους άρθρων που μιλούν με πολύ θετικά λόγια για την πατρίδα μας, για τις οικονομικές της επιδόσεις και το γεγονός ότι για πρώτη φορά δανειζόμαστε με αρνητικά επιτόκια. Για τον τρόπο με τον οποίο οργανώσαμε την επιχείρηση εμβολιασμού, όπως και το γεγονός ότι ήμασταν από τις πρώτες χώρες που καταθέσαμε το σχέδιό μας για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο εκτιμούμε ότι εντός της ημέρας θα έχει εγκριθεί.
Το γεγονός κύριε Τσίπρα, ότι η εικόνα της χώρας βελτιώνεται στο εξωτερικό και ότι αφήνουμε πίσω μας δύσκολες και σκοτεινές εποχές, μόνο καλό είναι για τη χώρα. Και ήταν όντως σκοτεινές κάποιες από τις εποχές αυτές. Και επειδή διαπίστωσα ότι ενοχληθήκατε και από τη σχετική αναφορά, την οποία έκανα με αφορμή τα 40 χρόνια από την είσοδο της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να σας πω ότι η ιστορία των παρατάξεών μας, η διαδρομή η προσωπική του καθενός μας, δεν διαγράφεται, ούτε ξεχνιέται. Λογοδοτούμε όλοι μας απέναντι στην Ιστορία. Εγώ λογοδοτώ στον ελληνικό λαό ως εκλεγμένος Πρωθυπουργός αυτής της χώρας και εσείς ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης και στο τέλος και οι δύο θα λογοδοτήσουμε στις επόμενες εκλογές.
Καταθέτω, λοιπόν, στα πρακτικά τον σχετικό ενδεικτικό μόνο κατάλογο από τα θετικά δημοσιεύματα για τη χώρα. Καταλαβαίνω ότι οτιδήποτε καλό γράφεται για τη χώρα, όχι για την Κυβέρνηση, σας προκαλεί πάντα μία σχετική δυσθυμία. Το δείχνετε εξάλλου, και μέσα από αυτά που λέτε και μέσα από τη γλώσσα του σώματος.
Είναι καλό, όμως, η χώρα να αναγνωρίζεται ως ένας αξιόπιστος παίκτης στη γεωπολιτική σκακιέρα. Είναι καλό να αναγνωρίζεται ως μια χώρα η οποία είναι στην πρώτη γραμμή της μετάβασης προς μία οικονομία χαμηλών και τελικά μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Είναι καλό η χώρα να αναγνωρίζεται ότι έκανε ένα ψηφιακό άλμα ως προς τις υπηρεσίες τις οποίες προσφέρει στον Έλληνα πολίτη.
Αλλά τελικά το τι γράφει ο ξένος Τύπος μικρή σημασία έχει. Αυτό που μετράει είναι το τι πιστεύουν οι πολίτες και αυτό θα σας το δείξουν, μια και καλή, όταν θα έρθει η ώρα των επόμενων εκλογών.