Με την επιστροφή στη σχετική έστω κανονικότητα, η κυβέρνηση προωθεί με ταχύτερους ρυθμούς μια σειρά μεταρρυθμίσεις. Σήμερα Τετάρτη αναμένεται να ψηφιστεί το εργασιακό νομοσχέδιο, που έχει ήδη αποτελέσει πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση. Κατά τα όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η χαμηλή συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της προηγούμενης Πέμπτης επιβεβαίωσαν ότι οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ εκδηλώνονται ερήμην της κοινωνίας και των εργαζομένων.
Οπως λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού, η συμμετοχή στην απεργία κυμάνθηκε σε ποσοστά κάτω του 10% στο ιδιωτικό τομέα, στοιχείο το οποίο καταδεικνύει ότι οι αντιδράσεις προέρχονται κατά βάση από ένα μεγάλο κομμάτι των συνδικαλιστών, που χάνουν τα προνόμια των προηγούμενων δεκαετιών.
Αναλυτικότερα, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων έξι ρυθμίσεις με τις οποίες ανατρέπονται συνδικαλιστικά προνόμιαια) Αρση του καθεστώτος απόλυτης ασυλίας συνδικαλιστικών στελεχών, ακόμη και για ποινικά αδικήματα, β) Θέσπιση αστικής ευθύνης για συνδικαλιστές που ασκούν βία ή γενικότερα προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια απεργιών, γ) Τερματισμός της πρακτικής κατά την οποία απεργίες που, ενώ κηρύσσονται παράνομες από τη Δικαιοσύνη, επαναπροκηρύσσονται από το δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο σωματείο, δ) Υποχρέωση παροχής ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας κατά τη διάρκεια απεργιών στην κοινή ωφέλεια, ε) Καθίσταται υποχρεωτική η εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε μητρώο που θα τηρείται και θα επικαιροποιείται στην ΕΡΓΑΝΗ, για λόγους διαφάνειας, στ) Κατάργηση της δυνατότητας χρηματοδότησης των συνδικάτων από επιχειρήσεις και κόμματα.
Εν όψει της σκληρής πολιτικής σύγκρουσης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου προαναγγέλλουν ότι η ΝΔ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, προκειμένου να φανεί ποια ακριβώς θα είναι η θέση και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας, οι άδειες, η αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή, κ.ά.
Κατά τα όσα μεταφέρουν συνομιλητές του Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει στις συζητήσεις του ότι το νομοσχέδιο για τα εργασιακά περιλαμβάνει ρυθμίσεις με τις οποίες έχει διαφωνήσει ανοιχτά ο ΣΕΒ, σε αντίθεση με τα όσα καταμαρτυρούν η αντιπολίτευση και ο Αλέξης Τσίπρας, ισχυριζόμενος ότι το νομοσχέδιο ικανοποιεί απαιτήσεις της επιχειρηματικής ελίτ.
Είκοσι θετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου
Κυβερνητικές πηγές απαριθμούν 20 μέτρα-θετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Ειδικότερα:
1. Ψηφιακή κάρτα εργασίας για έλεγχο και πάταξη της μαύρης-υποδηλωμένης εργασίας.
2. Αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή.
3. Μέτρα κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.
4. Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.
5. Θέσπιση δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία και ανάληψη του κόστους (εξοπλισμού, συντήρησης κ.λπ.) από τον εργοδότη.
6. Συνδικαλιστικά δικαιώματα και μέτρα για ασφάλιση και περίθαλψη για τους απασχολουμένους σε delivery και courier.
7. Εξίσωση των αποζημιώσεων εργατοτεχνιτών με αυτές των υπαλλήλων.
8. Διεύρυνση της λίστας των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης, που συνεπάγεται επαναπασχόληση και καταβολή μισθών για την ενδιάμεση περίοδο.
9. Απαγόρευση απόλυσης για άσκηση οποιουδήποτε νόμιμου δικαιώματος.
10. Απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού.
11. Αδεια πατρότητας, 14 ημέρες με αποδοχές.
12. Γονική άδεια τεσσάρων μηνών και για τους δύο γονείς με πληρωμή από τον ΟΑΕΔ για τους δύο μήνες.
13. Επέκταση της άδειας λοχείας εννέα εβδομάδων μετά τη γέννα και στην υιοθεσία τέκνου.
14. Επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας έξι μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνου.
15. Επέκταση του μειωμένου ωραρίου (άδεια φροντίδας τέκνου) και στη μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.
16. Αδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον ιδιωτικό τομέα.
17. Αδεια φροντιστή, πέντε ημέρες για συγγενή με ανάγκη φροντίδας.
18. Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.
19. Αδεια ανωτέρας βίας δύο ημέρες τον χρόνο.
20. Διάλειμμα μετά από τέσσερις ώρες εργασίας (αντί για έξι ώρες).