Κορυφώνεται την Τετάρτη η αντιπαράθεση επί του νομοσχεδίου για τα εργασιακά με τη σημερινή μέρα να προμηνύει σκηνικό μεγάλης πολιτικής έντασης για αύριο τόσο εντός, όσο και εκτός Βουλής με φόντο την αμφισβήτηση από πλευράς κυβέρνησης της νομιμότητας της απεργίας.
Ονομαστική επί των άρθρων
Η σύγκρουση μάλιστα μεταφέρεται σε επίπεδο κορυφής, καθώς θα λάβουν το λόγο και θα παρέμβουν στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της ελλάσσονος αντιπολίτευσης.
Μάλιστα με πρωτοβουλία του Κωστή Χατζηδάκη η κυβερνητική πλειοψηφία θα προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων με στόχο να στριμώξει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΙΝΑΛ με στόχο να αναιρέσει τη ρητορική τους για απόσυρση του νομοσχεδίου και την επί της αρχής καταψήφισής του.
Παραβίασε το νόμο
Το πολιτικό θερμόμετρο μάλιστα σήμερα ανέβηκε μετά την αγωγή της Νίκης Κεραμέως κατά της απεργίας της ΑΔΕΔΥ αλλά την επίθεση της ΝΔ κατά της απεργίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς το πρωί και το κλίμα αυτό μεταφέρθηκε εντός της Βουλής πυροδοτώντας αντιπαράθεση μεταξύ του Κωστή Χατζηδάκη και των κομμάτων της Αριστεράς.
«Χθες αποφάσισαν 24ωρη απεργία παραβιάζοντας τις διατάξεις του νόμου! Τι άλλαξε από την Παρασκευή που προκήρυξαν στάση εργασίας μέχρι χθες που άλλαξαν απόφασή τους; Έχουμε καινούργια δεδομένα; Ποιον εξυπηρετεί αυτή η αλλαγή στάσης;» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας στρέφοντας τα βέλη του κατά της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.
Προβοκάτσια και γκαιμπελισμός
Το ΚΚΕ δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Θανάση Παφίλη και του βουλευτή Γιάννη Γκιόκα χρεώσε προβοκάτσια στην κυβέρνηση μέσω της εμπλοκής των πανελλαδικών εξετάσεων για εμποδίσει την διεξαγωγή της αυριανής 24ωρης απεργίας, ενώ στο ίδιο πνεύμα και ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Πάνου Σκουρλέτη επιτέθηκε στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για τακτική γκαιμπελισμού.
Ουσιαστικά η έκβαση της αυριανής συζήτησης στη Βουλή εν πολλοίς θα κριθεί από τα όσα θα διαδραματιστούν εκτός της αίθουσας της Ολομέλειας, με επίκεντρο το πρωί το λιμάνι του Πειραιά όπου τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν ανακοινώσει πως θα κάνουν κανονικά την απεργία παρά το γεγονός ότι κρίθηκε παράνομη από τα δικαστήρια, ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί δύο απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα, μία το πρωί και μία το απόγευμα που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο.
Μάλιστα στην 24ωρη απεργία κάλεσμα συμμετοχής έχουν απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25 ενώ το παρών στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος θα δώσει και ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
❌ Όχι στην κατάργηση του 8ωρου.
❌ Όχι στη φθηνή και ελαστική εργασία.Την Τετάρτη 16/6 απεργούμε.
Όλοι και όλες στο Σύνταγμα στις 6μ.μ. pic.twitter.com/cvFhzjZRPb— ΣΥΡΙΖΑ (@syriza_gr) June 15, 2021
🔴Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί στην απεργιακή συγκέντρωση, αύριο Τετάρτη 16/6, ημέρα που τίθεται σε ψηφοφορία στη Βουλή το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 πμ, στο Σύνταγμα.#απεργια_16Ιουνη
— Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ (@gt_kke) June 15, 2021
Ηχηρή και μαζική
«Ενώνουμε την φωνή μας με τον κόσμο της εργασίας που λέει: «ΟΧΙ στην κατάργηση του 8ωρου», που λέει: «ΟΧΙ στο νομοσχέδιο έκτρωμα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για την εργασία» και καλούμε όλες και όλους να απεργήσουν την Τετάρτη 16 Ιουνίου γιατί διακυβεύεται το σήμερα και αύριο του κόσμου της εργασίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 και προσθέτει:
«Η απεργία την Τετάρτη 16 Ιουνίου πρέπει να είναι ηχηρή και μαζική, όπως και οι κινητοποιήσεις για να πάρει η Κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χατζηδάκης το μήνυμα ότι οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι δεν τρομοκρατούνται και δεν σκύβουν στον κεφάλι στην εργασιακή σκλαβιά».
📢 Το ΜέΡΑ25 συμμετέχει στις αυριανές απεργιακές κινητοποιήσεις που καλούν σωματεία, φορείς, συλλογικότητες και πολιτικές δυνάμεις στις 11:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος για να μην περάσει το αντεργατικό #νομοσχεδιο_εκτρωμα του κ. #Χατζηδακης. Προσυγκέντρωση 10:30 Αρσάκη και Σταδίου.
— ΜέΡΑ25 (@mera25_gr) June 15, 2021
#απεργια_16Ιουνη #νομοσχεδιο_εκτρωμα #χατζηδακης #εργασιακα #8ωρο #ΜέΡΑ25 pic.twitter.com/9UcyOVzHhC
— ΜέΡΑ25 (@mera25_gr) June 15, 2021
Αποκτούν δικαιώματα
Από την πλευρά της κυβέρνησης επιχειρείται παράλληλα με το χτύπημα της απεργίας ως παράνομης να διατυπωθεί και ένα θετικό αφήγημα γύρω από ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου και είναι ενδεικτικά αυτά που μεταξύ άλλων ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης για αντεργατικό νομοσχέδιο «έκτρωμα» και για «ανάλγητη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση».
«Από εδώ και πέρα θα κριθούμε στην πράξη. Και εσείς και εγώ. Εσείς για όσα λέτε για το νομοσχέδιο και εμείς από τις διατάξεις από την ψηφιακή κάρτα, τις γονικές άδειες, τους πατεράδες που παίρνουν άδεια 14 ημερών. Θα κριθούμε από τους εργατοτεχνίτες που εξισώνονται με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και από τους ταχυμεταφορείς που αποκτούν εργασιακά δικαιώματα» τόνισε μιλώντας στη Βουλή.
Δεν είμαστε κόμμα της εργοδοσίας
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εργασίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου Χατζηδάκη λέγοντας ότι «έχει κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο», και απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί εργασιακού μεσαίωνα.
Ο κ. Βρούτσης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, και γενικότερα την Αριστερά, ότι επαναλαμβάνει διαχρονικά το μοτίβο πως η ΝΔ στηρίζει τους επιχειρηματίες σε βάρος των εργαζομένων, όμως, όπως είπε, αυτή η κατηγορία πέφτει συνεχώς στο κενό με συγκεκριμένες κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζει.
«Επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο εργαζόμενος. Δεν είμαστε κόμμα της εργοδοσίας. Όμως η επιχειρηματικότητα είναι το εργαλείο για να δημιουργήσουμε πλούτο και να αυξήσουμε τις νέες θέσεις εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.
Νομοθετείται σχέδιο του ΣΕΒ με εργαλείο την ατομική σύμβαση
Από την πλευρά της η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου παρέθεσε δηλώσεις και ανακοινώσεις του ΣΕΒ υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση νομοθετεί το σχέδιο του σκληρού πυρήνα του Συνδέσμου Βιομηχάνων.
Ειδικότερα ανέφερε ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η κατάργηση 8ωρου, η αύξηση των υπερωριών, οι απολύσεις χωρίς δυνατότητα επαναπρόσλησης αν κριθούν άκυρες από τα δικαστήρια αποτελούν αιτήματα του ΣΕΒ όπως επίσης επιθυμίες του είναι και η άρση της προστασίας των συνδικαλιστών και τα μέτρα (αστική ευθύνη, αποζημιώσεις) κατά των συνδικάτων για να ευνοείται η απεργοσπασία.
«Δεν έχουμε να κάνουμε απλώς μια σειρά αντεργατικών μέτρων, αλλά με ένα σχέδιο πολύ συγκροτημένο. Είναι το σχέδιο της υποτίμησης της εργασίας, είναι το σχέδιο της μείωσης του κόστους της εργασίας», υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι βασικό εργαλείο υλοποίησης αυτού του σχεδίου είναι η ατομική σύμβαση εργασίας που επιτρέπει να κυριαρχεί η ανισότητα ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο.
Ανοίγματα ΣΥΡΙΖΑ σε ΚΚΕ και ΜέΡΑ25
Πάντως η σημερινή μέρα εμπεριείχε και ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά του από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σε συνέχεια των καλεσμάτων για αριστερή προοδευτική συμμαχία με αφορμή το εργασιακό που είχαν απευθύνει νωρίτερα ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης.
Πρόσκληση στο ΚΚΕ και το Μέρα25 απηύθυνε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου «να συζητήσουμε για το τι σημαίνει ασφάλεια, τι σημαίνει ανάπτυξη, πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, «εκτός τόπου και χρόνου» γιατί, όπως είπε, είναι η ίδια πολιτική που εφαρμόζεται στις χώρες του ΟΟΣΑ από τη δεκαετία του 1980, με πενιχρά αποτελέσματα προσθέτοντας:
«Αυτό το νομοσχέδιο θα μπορούσατε να το είχατε φέρει και στο πρώτο μνημόνιο και στο δεύτερο μνημόνιο, όπως ζητούσε το ΔΝΤ. Εσείς όμως είστε χειρότεροι από το ΔΝΤ».
Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι με τις ρυθμίσεις για τον συνδικαλισμό, «δεν χτυπάτε μόνο τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, αλλά και μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης.