Ταμείο Ανάκαμψης: Αντλήθηκαν 20 δισ. ευρώ από το ευρω-ομόλογο

Έως το τέλος του 2021, η Επιτροπή αναμένει να συγκεντρώσει περίπου 80 δισ. ευρώ σε ομόλογα

Είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ συγκεντρώθηκαν από την παρθενική έκδοση του ευρωπαϊκού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Ιουνίου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έκδοση θεσμικών ομολόγων στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα θεσμική συναλλαγή ενιαίας δόσης και το μεγαλύτερο ποσό που έχει αντλήσει η ΕΕ στο πλαίσιο μίας και μόνο συναλλαγής.

Υπενθυμίζεται ότι οι Danske Bank και ABN Amro Bank  είχαν δηλώσει ότι Ευρωπαϊκή Ενωση θα αντλούσε περίπου 10 δισ. ευρώ από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου.

Το ομόλογο προσέλκυσε πολύ έντονο ενδιαφέρον από τους επενδυτές στην Ευρώπη και παγκοσμίως, χάρη στο οποίο η Επιτροπή πέτυχε ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης, όπως και με τις επανειλημμένες επιτυχείς εκδόσεις στο πλαίσιο του προγράμματος SURE.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα είναι μια πραγματικά ιστορική μέρα για την Ευρωπαϊκή μας Ένωση. Ολοκληρώσαμε επιτυχώς την πρώτη πράξη χρηματοδότησης για το NextGenerationEU. Όντας μια ισχυρή Ένωση, συγκεντρώνουμε μαζί χρήματα στις αγορές και επενδύουμε στην κοινή μας ανάκαμψη από αυτή την κρίση. Είναι μια επένδυση στην ενιαία αγορά μας. Αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι πρόκειται για μια επένδυση στο μέλλον των επόμενων γενεών της Ευρώπης, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ψηφιοποίησης και της κλιματικής αλλαγής. Τώρα μπορούμε πια να αρχίσουμε να διοχετεύουμε χρήματα για την αναδιαμόρφωση της ηπείρου μας, για την οικοδόμηση μιας πιο πράσινης, πιο ψηφιακής και πιο ανθεκτικής Ευρώπης. Θα επισκεφτώ όλα τα κράτη μέλη για να δω τον αντίκτυπο του προγράμματος NextGenerationEU στην πράξη.»

Ο αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση επίτροπος, κ. Γιοχάνες Χαν, δήλωσε τα εξής: «Σήμερα πετύχαμε ένα σημαντικό ορόσημο στην υλοποίηση του NextGenerationEU. Αφού θέσαμε όλα τα θεμέλια με πρωτοφανή ταχύτητα, ολοκληρώσαμε σήμερα επιτυχώς την πρώτη δανειοληψία στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης. Πρόκειται για το πρώτο μόλις βήμα σε μια μεγάλη διαδρομή που θα αποφέρει πάνω από 800 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές στην οικονομία της ΕΕ. Το NextGenerationEU είναι πλέον πραγματικότητα και αναμένεται να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της συλλογικής μας ανάκαμψης από την πανδημία, θέτοντας την Ευρώπη σε μια πράσινη, ψηφιακή και ανθεκτική πορεία.»

Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν τώρα για τις πρώτες πληρωμές στο πλαίσιο του NextGenerationEU, του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και διαφόρων προγραμμάτων του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Έως το τέλος του 2021, η Επιτροπή αναμένει να συγκεντρώσει περίπου 80 δισ. ευρώ σε ομόλογα, τα οποία θα συμπληρωθούν με βραχυπρόθεσμα γραμμάτια της ΕΕ, σύμφωνα με το σχέδιο χρηματοδότησης που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2021. Το ακριβές ποσό των ομολόγων της ΕΕ και των γραμματίων της ΕΕ θα εξαρτηθεί από τις ακριβείς ανάγκες χρηματοδότησης και η αρχική αξιολόγηση της Επιτροπής θα αναθεωρηθεί το φθινόπωρο. Με τον τρόπο αυτό, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να χρηματοδοτεί, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όλες τις προγραμματισμένες επιχορηγήσεις και τα δάνεια προς τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, καθώς και να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτικών της ΕΕ που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του NextGenerationEU.

Ιστορικό

Το NextGenerationEU είναι ένα προσωρινό μέσο ανάκαμψης ύψους περίπου 800 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές που αποσκοπεί να στηρίξει την ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία του κορονοϊού και να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας πιο πράσινης, ψηφιακής και ανθεκτικής Ευρώπης.

Για τη χρηματοδότηση του NextGenerationEU, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ, θα δανειστεί στις κεφαλαιαγορές έως 800 δισ. ευρώ περίπου από σήμερα μέχρι το τέλος του 2026. Από αυτά, τα 407,5 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα για επιχορηγήσεις (στο πλαίσιο του RRF και άλλων προγραμμάτων του προϋπολογισμού της ΕΕ) και τα 386 δισ. ευρώ για δάνεια. Αυτό συνεπάγεται όγκους δανειοληψίας ύψους, κατά μέσο όρο, περίπου 150 δισ. ευρώ ετησίως.

Δεδομένων των όγκων, της συχνότητας και της πολυπλοκότητας των μελλοντικών δανειοληψιών, η Επιτροπή θα ακολουθήσει τις βέλτιστες πρακτικές που χρησιμοποιούνται από μεγάλους και συχνούς εκδότες και θα εφαρμόσει διαφοροποιημένη στρατηγική χρηματοδότησης.

Στη στρατηγική αυτή περιλαμβάνεται ποικίλο φάσμα μέσων και τεχνικών, πέραν της προσέγγισης συνακόλουθων πράξεων «back-to-back» που έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής η Επιτροπή για να δανείζεται από τις αγορές, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο του προγράμματος SURE. Κατά τα τελευταία 40 έτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφαρμόζει διάφορα δανειοδοτικά προγράμματα για τη στήριξη κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών. Όλες αυτές οι δανειοδοτικές πράξεις χρηματοδοτήθηκαν στη βάση συνακόλουθων πράξεων «back-to-back», κυρίως μέσω κοινοπρακτικών εκδόσεων ομολόγων.

Τεχνικό τμήμα

Το νέο δεκαετές ομόλογο φέρει τοκομερίδιο 0 % και είχε απόδοση με διακράτηση έως τη λήξη 0,086 %, παρέχοντας περιθώριο -2 μονάδων βάσης σε σχέση με τις μέσες πράξεις ανταλλαγής, που ισοδυναμεί με 32,3 μονάδες βάσης πάνω από το 0,00 % του Bund με λήξη τον Φεβρουάριο του 2031.

Το τελικό βιβλίο προσφορών ξεπέρασε τα 142 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η έκδοση του ομολόγου υπερκαλύφθηκε πάνω από επτά φορές.

Επικεφαλής διαχειριστές ήταν η BNP Paribas, η DZ BANK, η HSBC, η IMI-Intesa Sanpaolo και η Morgan Stanley. Συνηγούμενες τράπεζες ήταν η Danske Bank και η Santander.

Πηγή: ot.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.