Yπέρ των λεγόμενων «προνομίων» για όσους πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού αλλά και «περιορισμών» για όσους δεν πείθονται να εμβολιαστούν, τάχθηκε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ.
«Η ικανότητα του πείθειν κάπου έχει και ένα όριο. Γιατί ακούω συναδέλφους μου να λένε ότι όλα πρέπει να γίνουν με την πειθώ. Συμφωνώ. Αλλά αν η πειθώ δεν φτάνει, κάτι θα πρέπει να κάνουμε σαν πολιτεία», είπε.
Τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει όχι μόνο να νουθετεί αλλά και να προστατεύει τους πολίτες και έφερε ως παραδείγματα τη χρήση κράνους ή την απαγόρευση οδήγησης μετά από κατανάλωση αλκοόλ, που απαγορεύονται με νόμο.
«Αν κάποιος δεν πείθεται πρέπει να τον παρακινήσουμε ή να τον περιορίσουμε»
«Αν κάποιος για παράδειγμα δεν κατανοεί ότι είναι υπέρ του να φοράει κράνος όταν οδηγεί μηχανή, δεν μπορούμε να το αφήσουμε στη διακριτική του ευχέρεια. Πρέπει να υπάρχει νόμος που να τον υποχρεώνει να φοράει κράνος. Αν κάποιος δεν πείθεται ότι δεν μπορεί να πίνει γιατί είναι κακό για την υγεία του -να πίνει πολύ όχι ένα δυο ποτηράκια, πρέπει να του απαγορεύσουμε να οδηγάει για να μην σκοτώσει μετά εσάς και εμένα. Κατ αναλογία, αν κάποιος δεν πείθεται ότι πρέπει να εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό, πρέπει με κάποιον τρόπο ή να τον παρακινήσουμε με έμμεσο τρόπο αφού δεν πείθεται ή τουλάχιστον να τον περιορίσουμε, ώστε να μην εκθέτει εσάς και εμένα στον κίνδυνο να νοσήσω», τόνισε ο καθηγητής, μιλώντας στον Σκάι.
Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι είναι αυτονόητο να μην μπορούν να βρίσκονται μη εμβολιασμένοι πολίτες σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι ο αρμόδιος για να μιλήσει σχετικά με το νομικό καθεστώς για κάτι τέτοιο.
Για τη χρήση μάσκας ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να σταματήσει η χρήση τους σε εξωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους μέσα στον επόμενο μήνα, καθώς μπορεί να είναι ένα μέτρο υγειονομικά ασφαλές, αλλά υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην φορούν μάσκα ανεμβολίαστοι πολίτες προσποιούμενοι τους εμβολιασμένους.
Για το AstraZeneca
Άσκησε δριμεία κριτική στον Ιταλό αξιωματούχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που διαφοροποιήθηκε δημοσίως από την Επιτροπή για το εμβόλιο της AstraZeneka στους άνω των 60, λέγοντας ότι πρέπει είτε να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ή να παραιτηθεί.
Πρόσθεσε ότι είναι η δεύτερη φορά που προχωρά σε τέτοιες τοποθετήσεις ο αξιωματούχους και πως εάν ήταν εκείνος διευθυντής του ΕΜΑ από την πρώτη ημέρα θα τον είχε απομακρύνει από τη θέση του.
Ειδικά για το εμβόλιο της AstraZeneca τόνισε ότι είναι ένα «πάρα πολύ καλό εμβόλιο, πάρα πολύ αποτελεσματικό», πως έχει ελάχιστες σπανιότατες παρενέργειες και μάλιστα πριν από λίγες ημέρες δημοσίευση σε κορυφαίο ιατρικό περιοδικό εξηγεί πως γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία αυτής της σπανιότατης παρενέργειας. Επεσήμανε επίσης ότι κατά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, ότι δεν έχουν ουσιαστικά παρουσιαστεί τέτοια περιστατικά.