Πίσω προς το 4,8% επιστρέφουν οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για το ρυθμό ανάπτυξης που θα επιτύχει φέτος η ελληνική οικονομία.
Στην αλλαγή των εκτιμήσεων η άνοδος των επενδύσεων που ανέκαμψαν με ρυθμό πάνω από 8% το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν επίσης πάνω από 8%, και η ύφεση που συγκρατήθηκε το πρώτο τρίμηνο σε 2,3%.
Μια σειρά δεικτών έρχονται να υποδείξουν πως η ελληνική οικονομία ξαναβρίσκει τον σφυγμό της. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε αύξηση βιομηχανικής παραγωγής κατά 22,5% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, κάτι που δείχνει πως αναπτύσσεται μια νέα δυναμική.
Πάντως και ο ΙΟΒΕ στην έκθεσή του έδειξε εκτίναξη του δείκτη οικονομικού κλίματος σε υψηλό 14 μηνών τον Μάιο και σημειώνει πως «η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, η επανεκκίνηση σε σημαντικά τμήματα της οικονομίας, η προοπτική έναρξης της τουριστικής περιόδου, έστω και αν δεν αποτυπώνεται ακόμη στη διεθνή κίνηση, καθώς και η κλιμακούμενη διαδικασία εμβολιασμού, διαμορφώνουν ένα σαφώς θετικότερο γενικό κλίμα στην χώρα, σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.
Αλλαγή από την Εθνική τράπεζα
Η ανάκαμψη των επενδύσεων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας οδήγησε στη θετική έκπληξη για το ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο, συντείνοντας στην ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για ετήσια ανάπτυξη στο +5,7% το 2021, αναφέρουν οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας, σε μελέτη τους.
Η ελληνική οικονομία, αναφέρουν, επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στις δύσκολες επιδημιολογικές συνθήκες και την επέκταση των περιορισμών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ αυξήθηκε με απροσδόκητα ισχυρό ρυθμό 4,4%, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020 (στοιχεία διορθωμένα για εποχικότητα) και μειώθηκε κατά μόλις 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο (προ Covid-19) τρίμηνο του 2020.
Η τριμηνιαία αύξηση κατατάσσεται μεταξύ των τριών ισχυρότερων στην ΕΕ, και συνιστά την τρίτη συνεχόμενη, μετά από αυξήσεις 3,8% και 3,4% το τρίτο και το τέταρτο ο τρίμηνο του 2020, αντίστοιχα, (οι οποίες ακολούθησαν την τριμηνιαία καταβύθιση του ΑΕΠ κατά -12,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία).