Η συζήτηση περί προνομίων των εμβολιασμένων έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα, με τα κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός θα λειτουργούσε ως κίνητρο για να εμβολιαστούν και οι πιο διστακτικοί.
Αν και ακόμα δεν έχουν γίνει επίσημες εξαγγελίες, και υπάρχουν επιφυλάξεις για διακρίσεις εις βάρος πολιτών, τη στιγμή που ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να έχει ήδη σχεδιάσει το πρώτο πακέτο προνομίων για τους εμβολιασμένους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ θα υπάρξει άρση περιορισμών για τους εμβολιασμένους από τον Ιούλιο.
Συναυλίες, θέατρα, γήπεδα χωρίς περιορισμούς για τους εμβολιασμένους
Αναλυτικότερα, οι επιδιώξεις αυτές αναμένεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα τεθούν σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα, με σταδιακά βήματα κανονικότητας για τους πλήρως εμβολιασμένους, εφόσον περάσει το απαραίτητο διάστημα που απαιτείται για απόκτηση ανοσίας.
Η άρση περιορισμών θα αφορά στην ελεύθερη είσοδο χωρίς μέτρα σε μαζικές εκδηλώσεις ψυχαγωγίας όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, γήπεδα και κέντρα διασκέδασης.
Η συζήτηση για την συγκεκριμενοποίηση των παραπάνω είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ωστόσο, η ημερομηνία εφαρμογής θα εξαρτηθεί από το πότε θα είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα τα εμβόλια για όλους, δηλαδή στα μέσα Ιουλίου
Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες η άρση περιορισμών για εμβολιασμένους θα συνεπάγεται τη μη υποχρέωση τους να φορούν μάσκα.
Τα μέτρα, σε κάθε περίπτωση, θα παραμείνουν ως έχουν κλειστούς χώρους και καταστήματα εστίασης, με πιθανή τροποποίηση τους να συζητηθεί, το επόμενο διάστημα εντός ενός πλαισίου διαφορετικού πακέτου μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται περισσότερες εξελίξεις αναφορικά με το που θα καταλήξει ο κυβερνητικός σχεδιασμός και με το τι θα αποφανθεί η επιτροπή ειδικών.
Lockdown μόνο για κάποιους;
«Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουν οι ανεμβολίαστοι είναι ότι όσο μεγαλώνει ο βαθμός ανοσίας της κοινωνίας και πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος να νοσούν οι πιο ευάλωτοι από μας και να επιβαρύνουν το Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν ξανά, από το φθινόπωρο για παράδειγμα, καθολικά μέτρα, τα οποία θα περιορίζουν τις ζωές των εμβολιασμένων. Μέτρα θα υπάρχουν ως προς τη δημόσια υγεία αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος.
Κατ’ επέκταση όπως τόνισε εκείνοι που θα επιμείνουν να μένουν ανεμβολίαστοι πρέπει να ξέρουν ότι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, κοινωνικοποιούνται, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν.
Η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Εκτός από τα προνόμια στους εμβολιασμένους έχει ανοίξει η συζήτηση και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό με κυβερνητικά στελέχη να μην τον αποκλείουν αρχικά για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων.
Όπως έχει αναφέρει ο κ. Σκέρτσος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι πιο πιθανός για τους εργαζόμενους που φροντίζουν ευπαθείς ομάδες και για τους υγειονομικούς.
Την ίδια στιγμή η συζήτηση περί προνομίων βρίσκει αντιδράσεις. Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός ζητά θετικά κίνητρα για τον καθολικό εμβολιασμό και όχι προνόμια των εμβολιασμένων έναντι των ανεμβολίαστων.
«Θα ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό κλίμα»
Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι χωρίς επιστημονική ενημέρωση και τεκμηρίωση, για να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι και επιφυλακτικοί πολίτες να εμβολιαστούν, η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών ή περί «προνομίων» των εμβολιασμένων, είναι πολύ προβληματική, θα δημιουργήσει αντιδράσεις και θα ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό κλίμα στην κοινωνία.
Επειδή μόνο το 25% των πολιτών έχει εμβολιαστεί πλήρως, 1 στους 3 ηλικιωμένους δεν έχει εμβολιαστεί και δεν έχουμε ακριβή εικόνα για την κάλυψη των ευπαθών ομάδων με σοβαρά νοσήματα.
Αυτή η διαπίστωση οδηγεί στην ανάγκη συστηματικής επεξεργασίας των δεδομένων και στοχευμένη παρέμβαση της Πολιτείας, με επιστημονική ενημέρωση και τεκμηρίωση, για να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι και επιφυλακτικοί πολίτες να εμβολιαστούν.
Χωρίς αυτό, πρόσθεσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών ή περί «προνομίων» των εμβολιασμένων, είναι πολύ προβληματική, θα δημιουργήσει αντιδράσεις και θα ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό κλίμα στην κοινωνία.
Μπορούν οι μεταλλάξεις να μπουν εμπόδιο στο τείχος ανοσίας;
Κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναφέρθηκε στη βραζιλιάνικη μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Ελλάδα. Όπως είπε η συγκεκριμένη παραλλαγή του νέου κοροναϊού δημιουργεί κάποια ανησυχία καθώς «διαφεύγει από την ανοσιακή απόκριση».
Παρ’ όλα αυτά, όσον αφορά στη μεταδοτικότητά της, ο κ. Μαγιορκίνης κατέστησε σαφές πως η βραζιλιάνικη μετάλλαξη δεν έχει κάποιο ισχυρό πλεονέκτημα, γι’ αυτό και δεν έχει επικρατήσει σε καμία χώρα του πλανήτη.
Στο ίδιο πνεύμα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος, υποστήριξε -μιλώντας στο Sputnik- ότι η βραζιλιάνικη μετάλλαξη ίσως να είναι πιο μεταδοτική σε σύγκριση με άλλες, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «προς το παρόν καμία μετάλλαξη δεν έχει δείξει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στα εμβόλια κι αυτό είναι το βασικό γιατί δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις μεταλλάξεις».