Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, πάνω από διακόσιες χιλιάδες πολίτες πήραν μέρος στην ιδρυτική πράξη του Κινήματος Αλλαγής. Η πορεία του νέου σχήματος δεν δικαίωσε τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί. Ωστόσο, «η ευκαιρία του 2017», όπως δείχνουν τα μηνύματα που φτάνουν τόσο στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά όσο και σε αυτά των επίδοξων διαδόχων της, δεν ήταν η τελευταία.

Ποιοι ενδιαφέρονται για το ΚΙΝΑΛ

Το Κίνημα Αλλαγής, στις δημοσκοπήσεις, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Νάντια Γιαννακοπούλου, «πηγαινοέρχεται από το 6% στο 7%». Ομως, το ενδιαφέρον των πολιτών για τα όσα συμβαίνουν σε έναν χώρο που ψηφίζουν ή ψήφιζαν κάποτε φαίνεται να είναι μεγάλο. Από μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά και από αυτές που έχουν στα χέρια τους οι υποψήφιοι για την ηγεσία προκύπτει ότι ένα ποσοστό που φτάνει το 15% του εκλογικού σώματος δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής και είναι πιθανό να θελήσει να συμμετάσχει στη διαδικασία εκλογής του αρχηγού του.

Φυσικά, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι αιθεροβάμονες. Ωστόσο υπάρχουν νέα δεδομένα που αλλάζουν το σκηνικό. Η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ανδρέα Λοβέρδου δεν οδήγησε, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, σε έναν ζημιογόνο κύκλο εσωστρέφειας. Αντιθέτως, φαίνεται να αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για την αναμέτρηση για την ηγεσία, το οποίο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί και άλλο καθώς αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη και ενδεχομένως των Παύλου Γερουλάνου και Χάρη Καστανίδη, που θα ανοίξουν και άλλο το παιχνίδι.

Τα ερωτήματα και η κινητικότητα

Ηδη, και καθώς η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας βελτιώνεται, τα στελέχη του κόμματος αλλά και οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά στις επαφές που έχουν δέχονται όλο και περισσότερο ερωτήματα που αφορούν το μέτωπο των εσωτερικών εξελίξεων. Και η κινητικότητα που δείχνουν οι υποψήφιοι έχει αποδαιμονοποιηθεί. Η εκδήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη για την κλιματική αλλαγή την Τετάρτη, την ημέρα που η Φώφη Γεννηματά παρουσίαζε τον «Πράσινο Κόσμο», όπως αναφέρουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη όχι μόνο δεν έδωσε την αίσθηση ενός διαγκωνισμού, αλλά λειτούργησε ενισχυτικά και συμπληρωματικά ως προς τις δράσεις του κόμματος.

Είναι λοιπόν πολύ πιθανό, και υπό την προϋπόθεση ότι η προεκλογική αντιπαράθεση δεν θα αποκτήσει χαρακτηριστικά προσωπικής κόντρας, η συμμετοχή να κινηθεί σε επίπεδα που να δίνουν την ευκαιρία μιας ακόμα επιχείρησης επανεκκίνησης της παράταξης. Η συμμετοχή, όπως εκτιμάται, ενδεχομένως να ενισχυθεί και λόγω της προσδοκίας για αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος, μετά από έξι χρόνια παρουσίας της Φώφης Γεννηματά στο τιμόνι του ΠαΣοΚ και του Κινήματος Αλλαγής.

Οι δυσκολίες Τσίπρα και η παρέμβαση

Σε κάθε περίπτωση, όπως λέγεται, σε σχέση με το 2017, υπάρχει και μια άλλη σημαντική διαφορά. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι κυρίαρχος πολιτικά, το άστρο του έχει θολώσει. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αδύναμος να αποκτήσει αντιπολιτευτικό βηματισμό που θα του επιτρέψει να αμφισβητήσει την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θεωρούν λοιπόν ότι δημιουργείται έδαφος για το Κίνημα Αλλαγής.

Οπως αναφέρουν στελέχη του κόμματος, το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής φαίνεται και «από τη σπουδή του Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει σε αυτές» και η οποία «δεν είναι καθόλου τυχαία». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι το Κίνημα Αλλαγής θα είναι «άλλος αντίπαλος» και με άλλες προοπτικές συνεργασίας με το κόμμα του ανάλογα με το ποιος από τους υποψηφίους θα κόψει πρώτος το νήμα. Ο κ. Λοβέρδος αντέδρασε έντονα στην παρέμβαση Τσίπρα. Τον αφορούσε προσωπικά καθώς ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας είπε ότι η επιλογή Λοβέρδου σημαίνει ότι το Κίνημα Αλλαγής θα γίνει ουρά του κ. Μητσοτάκη. Ωστόσο, συνεργάτες του θεωρούν «θείο δώρο» τις αναφορές Τσίπρα. Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη κράτησαν χαμηλότερα τους τόνους. Επισημαίνουν όμως ότι οι αρχηγοί των κομμάτων «είναι καλό να ασχολούνται με τα του οίκου τους και να μην εμπλέκονται στα εσωτερικά άλλων κομμάτων».

Το πρόγραμμα δράσεων με το βλέμμα στο νομοσχέδιο

Η Φώφη Γεννηματά έκλεισε την «πράσινη εβδομάδα» παρουσιάζοντας στο Κερατσίνι τις προτάσεις της για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Στο επιτελείο της εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τον απολογισμό των δράσεων που έγιναν και προχωρούν παρακάτω. Για την ακρίβεια, επιστρέφουν στο κεφάλαιο των εργασιακών λόγω και της επικείμενης ψήφισης του νομοσχεδίου. Η κυρία Γεννηματά θα πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις που θα ξεδιπλώσει η Χαριλάου Τρικούπη. Στον προγραμματισμό της προβλέπεται μια σειρά δράσεων και επισκέψεων. Την Τρίτη προγραμματίζεται να επισκεφθεί το κεντρικό κατάστημα των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι και θα συναντηθεί με τους εργαζομένους. Την Πέμπτη 10 Ιουνίου θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και ενδεχομένως να πάρει μέρος στην πορεία που θα ακολουθήσει. Θα επισκεφθεί επίσης, ξανά, την ΕΑΒ. Μεγάλο βάρος θα συνεχίσει να δίδεται στο Λεκανοπέδιο, ενώ η επαφή με τους φορείς της Αθήνας στην οποία πήρε μέρος ο Παύλος Γερουλάνος και εκπρόσωποι από 15 γειτονιές ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Αντίστοιχη εκδήλωση, προγραμματίζεται και για τη Θεσσαλονίκη.

Στις 16 Ιουνίου η διακήρυξη Λοβέρδου

Με ένα ντοκιμαντέρ διαρκείας 15 λεπτών ο Ανδρέας Λοβέρδος θα παρουσιάσει τις βασικές πολιτικές αρχές και κατευθύνσεις της υποψηφιότητάς του, στις 16 Ιουνίου. Θα περιγράψει την πορεία της παράταξης αλλά και τις διαχωριστικές γραμμές από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, θα εγκαινιάσει τη λειτουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας στην οποία θα καλεί πολίτες και πολιτικούς να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το μέλλον της παράταξης. Η τελική διακήρυξη θα παρουσιαστεί μετά «τα μπάνια του λαού», τον Σεπτέμβριο. Ο κ. Λοβέρδος θα επιμείνει στο «σύμβολο του ήλιου» που είναι όπως λέει το σύμβολο του Διαφωτισμού, αλλά και στο όνομα ΠαΣοΚ, με μια συμπλήρωση που θα αποτελεί τη στέγη για τις συνεργαζόμενες δυνάμεις.