Εκτός από τον κόσμο που αποφεύγει τα εμβόλια ως στάση ζωής (θέτοντας σε κίνδυνο τον ίδιο και τους γύρω του), υπάρχουν και εκείνοι που γενικώς δεν το «έχουν» με τη βελόνα και είναι απωθητική η ιδέα ακόμα και των παροδικών παρενεργειών.
Ο πόνος και το πρήξιμο στο σημείο της ένεσης είναι προφανώς το λιγότερο. Ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, η κόπωση, η ναυτία, τα ρίγη και οι μυϊκοί πόνοι, που σύμφωνα με τις κατασκευάστριες εταιρίες (αλλά και με την εμπειρία), ενδέχεται να συνοδεύουν ως συμπτώματα – φυσικά ποτέ όλα μαζί – τον εμβολιασμό δεν έχουν τον ίδιο (αμελητέο) αντίκτυπο σε όλους τους ανθρώπους.
Πολύς λόγος έχει γίνει στα Μ.Μ.Ε. για το ποιες τροφές είναι οι ιδανικές μετά τον εμβολιασμό. H σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Μελέτες αναφέρουν ότι οι παρενέργειες για άτομα άνω των 65 ετών ήταν γενικά ηπιότερες απ’ αυτές των νεότερων και υγιέστερων ατόμων. Το γεγονός αυτό συνδέεται με το φαινόμενο μείωσης της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού με την αυξανόμενη ηλικία. Ταυτόχρονα, δεν έχει διαπιστωθεί σχέση μεταξύ επιπέδου παρενεργειών και αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού.
Αναφορικά με τα συμπτώματα της ανοσοποίησης, δεν είναι η ναυτία πιο συχνή από όλα. Στα 4 εμβόλια οι πιο συχνές παρενέργειες ήταν ο πόνος στο σημείο της ένεσης, η κούραση και ο πονοκέφαλος. Συμπτώματα όπως η ναυτία, η διάρροια και ο εμετός, ήταν από τα σχετικά σπάνια: εμφανίστηκαν λίγες ποσοστιαίες μονάδες συχνότερα στους εμβολιασμένους από ό,τι στην ομάδα του εικονικού εμβολίου (placebo), κατά κύριο λόγο στη δόση με τις περισσότερες παρενέργειες, και έφτασαν διψήφιο νούμερο συγκριτικής συχνότητας (14%) μόνο στην 2η δόση του εμβολίου της Moderna.
Ποια φαγητά να αποφύγετε
Για τις τροφές που καλό είναι να αποφεύγονται η ενημέρωση είναι ελλιπής. Σε κάποια εμβολιαστικά κέντρα οι γιατροί δίνουν σχετικές οδηγίες, σε πολλά όχι. Η διατροφή, στο επίπεδο της αποφυγής, αφορά κυρίως τα άτομα που είναι αλλεργικά ή αυτά που είναι αλλεργικά και δεν το γνωρίζουν.
Γενικώς, οποτεδήποτε χορηγεί κάποιος στον οργανισμό του για πρώτη φορά ένα νέο φάρμακο, η επίσημη ιατρική οδηγία είναι να τρώει ελαφρά.
Πρόσφατα υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι πρέπει να αποφεύγονται 7 είδη τροφίμων, όπως το αυγό, το ψάρι, οι φράουλες, οι ξηροί καρποί, οι γαρίδες τα οστρακοειδή και το αλκοόλ.
Ωστόσο, σύμφωνα με επίσημους φορείς, δεν υπάρχει ούτε αντένδειξη ούτε προφύλαξη στον εμβολιασμό ακόμα και για όσους έχουν διαπιστωμένες αλλεργικές αντιδράσεις σε τρόφιμα. Η πιο πιθανή εξήγηση προέλευσης του ισχυρισμού περί αποφυγής 7 τροφίμων, είναι ότι η επιλεκτική αντένδειξη χορήγησης κάποιων φαρμάκων στην περίπτωση που ο εκάστοτε ασθενής αντιμετωπίζει σχετική αλλεργία, διαστρεβλώθηκε καταλήγοντας σε σύσταση γενικευμένης αποφυγής τροφίμων πριν τη χορήγηση φαρμάκων.
Στην περίπτωση του αλκοόλ να σημειωθεί ότι υπάρχει σύσταση να αποφεύγεται η υπέρμετρη κατανάλωση. Ομως, δεν υπάρχει επίσημη σύσταση για την κατανάλωση αλκοόλ σε σύνδεση με τον εμβολιασμό, ούτε έχει μελετηθεί στο πλαίσιο του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Η ευρύτερη σχέση μεταξύ αλκοόλ και εμβολιασμού δεν έχει εξακριβωθεί με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα. Συλλογικά, ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι, ως προς τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, προβληματική είναι η σημαντική κατανάλωση αλκοόλ σε βάθος χρόνου, ή η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σύντομα μετά τον εμβολιασμό. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος ανησυχίας από ήπια κατανάλωση αλκοόλ, για παράδειγμα ενός με δύο ποτών, μετά τον εμβολιασμό.
Φυσικά η κατανάλωση των παραπάνω τροφών μετά τον εμβολιασμό δεν συνεπάγεται αυτόματη ανεπιθύμητη αντίδραση, ωστόσο δεν είναι και… δυσβάσταχτη η νηστεία από αυτά για μία ημέρα. Σε κάθε περίπτωση το καλύτερο που έχει να κάνει ο καθένας είναι να συμβουλευτεί το γιατρό του ή το γιατρό στο εμβολιαστικό κέντρο προτού καταστρώσει τα πλάνα για το διατροφικό μενού του μετά τον εμβολιασμό.