Η Πρόεδρος και τα αόρατα υποβρύχια

Πέρυσι, όπως όλοι θυμάστε, ολόκληρος ο στόλος βγήκε από τον Ναύσταθμο. Ήταν βλέπετε η κρίση του Oruc Reis. Σήμερα όλος στόλος ξαναβγαίνει στο Αιγαίο, αυτή τη φορά για επιθεώρηση. Πέρυσι οι στόλοι Ελλάδας  και Τουρκίας βρέθηκαν αντιμέτωποι σε ένα δύσκολο καλοκαίρι για τις σχέσεις των δύο χωρών. Σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου  αναμένεται το πρωί να επιβιβαστεί στην φρεγάτα «Ύδρα» για να επιθεωρήσει εν πλω τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Μια άκρως συμβολική κίνηση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας που σύμφωνα με το Σύνταγμα άρχει των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως συνέβη και στις προηγούμενες επιθεωρήσεις του στόλου έτσι και σήμερα η φρεγάτα στην οποία θα επιβαίνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πλέει με αντίθετη κατεύθυνση προς τα πολεμικά πλοία. Τα πληρώματα όρθια, αραιωμένα σε όλο το μήκος του πλοίου θα χαιρετούν ανεμίζοντάς το πηλίσκο τους και κραυγάζοντας τρεις φορές ρυθμικά «Ζήτω το  Έθνος». Μαζί με την Πρόεδρο στην φρεγάτα θα είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος  και η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Η επιθεώρηση του Στόλου αναμένεται να γίνει  μετά το πέρας της μεγάλης ασκήσεως «Καταιγίς ’21», που έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα, στο πλαίσιο του επανάπλου του στη βάση του στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος.

***
Έτσι η Πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία  να δει (και να επιθεωρήσει) από κοντά τα πολεμικά πλοία που προστάτευσαν (και προστατεύουν) την ελληνική κυριαρχία στη θάλασσα. Θα δει τα υποβρύχια τύπου Παπανικολής, τα οποία , κατά τη διάρκεια της κρίσης του Oruc Reis, παρέμειναν εν καταδύσει πάνω από 50 ημέρες, αόρατα από τα τουρκικά σόναρς και τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα. Θα συναντήσει τις υπόλοιπες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού (ίσως και την Λήμνο με την οποία υπήρξε η επακούμβιςή τηε με την τουρκική φρεγάτα Kemal Reis). Θα δει τις πυραυλάκους με τους κατευθυνόμενους πυραύλους που κουβαλούν, τα πλοία υποστήριξης, τα ναρκαλιευτικά, τα θηριώδη αερόστρωμνα Zubr ακόμα και την αρχαία  Τριήρη που αποτελεί το καμάρι του  Πολεμικού Ναυτικού.
***
Η υποπλοίαρχος Καλλιόπη Πορόγλου
Στη φρεγάτα «Ύδρα», ακριβώς πίσω  από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου  θα βρίσκεται (σύμφωνα με το πρωτόκολλο)  η υποπλοίαρχος (Μ) Καλλιόπη Πορόγλου, η πρώτη γυναίκα υπασπιστής Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι μητέρα δύο δίδυμων παιδιών, με σύζυγο στα υποβρύχια και ορκίστηκε σημαιοφόρος το 2006. Έκτοτε υπηρετεί συνεχώς σε πλοία του στόλου μας, ενώ μέχρι προσφάτως ήταν αξιωματικός ναυτιλίας στην φρεγάτα «Κουντουριώτης». Να σημειώσω εδώ ότι για πρώτη φορά στις Ένοπλες Δυνάμεις  προήχθησαν σε συνταγματάρχες δύο γυναίκες απόφοιτοι της Σχολής Ευελπίδων. Έως τώρα οι γυναίκες αξιωματικοί στις Ένοπλες Δυνάμεις με τέτοιο βαθμό προέρχονταν κυρίως από τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ). ΟΙ δύο πρώτες συνταγματάρχες απόφοιτοι της Σχολής Ευελπίδων είναι η Αλεξάνδρα Βούλγαρη και Παναγιώτα Φραγκιάδου αμφότερες της τάξεως 1995 της Σχολής.
***
Η πρώτη δεξίωση με την χαλάρωση των μέτρων στο Προεδρικό
Η δεξίωση (ή «Γιορτή της Δημοκρατίας», όπως θέλετε πείτε την) για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας θα γίνει και εφέτος στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου. Είχε γίνει και πέρυσι, μεσούσης της πανδημίας, με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων και χωρίς μάσκες.

Εφέτος όμως μετά την άρση των απαγορεύσεων για τις δεξιώσεις αναμένεται  να κληθούν περισσότεροι από πέρυσι, αλλά με μάσκες Το πιο ενδιαφέρον από τη δεξίωση  θα είναι η συγκέντρωση των πολιτικών αρχηγών στο κιόσκι του Προεδρικού όπου θα τους φιλοξενήσει μακριά από περίεργα ώτα και από τηλεοπτικές κάμερες (και μικρόφωνα) η Προέδρος της Δημοκρατίας. Μαθαίνω ότι από την εφετινή σύναξη είναι πολύ πιθανόν να απουσιάζει ένας πολιτικός αρχηγός. Χωρίς ακόμα να είναι κάτι το οριστικό, αλλά ενδέχεται ο Πρωθυπουργός να πάει στο Τόκυο, στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο ακόμα είναι νωρίς για τέτοια σχέδια.
***
Κάτω από τα 1.000 τα νέα κρούσματα
Ένα μικρό αλαλούμ προκλήθηκε την Τετάρτη με τα κρούσματα στην Ελλάδα, αφού εκ παραδρομής ο ΕΟΔΥ έδωσε στη δημοσιότητα τη χθεσινή ενημέρωση με αποτέλεσμα να προκληθεί μπάχαλο. Ο ΕΟΔΥ συνειδητοποίησε το λάθος και διέγραψε την ενημέρωση, ενώ λίγο αργότερα δημοσίευσε τη σωστή.
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι τα νέα κρούσματα είναι κάτω από 1000 (890 για την ακρίβεια) κάτι που αποδεικνύει ότι τα εμβόλια κάνουν καλή δουλειά, οι θάνατοι 15 και οι διασωληνωμένοι 381, που στο πρόσφατο παρελθόν έφταναν και τους 800.
***
Ακου μουσική, αλλά μην χορέψεις
Πάμε τώρα στα ενδότερα της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων που συνεδρίασε παρουσία δύο υπουργών (Γιώργο Γεραπετρίτη και Άδωνη Γεωργιάδη), ενός υφυπουργού (Ν. Γιατρομανωλάκη) και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Δικαιοσύνης. Αφήστε που ήταν η πρώτη συνεδρίαση χωρίς της συμμετοχή του κ. Σταμπουλίδη που μετακινήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ. Μαθαίνω λοιπόν ότι το κεφάλαιο «γάμος -δεξίωση» ήταν αυτό που απασχόλησε περισσότερο τους ειδικούς. Όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά ορισμένοι πρότειναν να είναι εμβολιασμένοι οι προσκεκλημένοι (όλοι και με τις δύο δόσεις χωρίς εξαιρέσεις).
Άλλοι πρότειναν οι καλεσμένοι να έχουν κάνει την ίδια ημέρα με τον γάμο  self-test, και άλλοι πρότειναν αυτοί που έχουν κάνει τη μία δόση να κάνουν και self-test! Τελικά αποφασίστηκε οι καλεσμένοι από 200 να γίνουν 300 αλλά σε ανοικτό χώρο. Εκείνο που έκανε εντύπωση στην Επιτροπή ήταν η άρση της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση. Αποφασίστηκε τελικά να αρθεί η απαγόρευση, πλην  όμως να μην  υπάρχει… χορός. Μόνον… μουσική.
Τώρα πώς θα λειτουργήσει αυτό ουδείς έδειξε να γνωρίζει. Μουσική λοιπόν χωρίς χορό. Πώς προσδιορίζεται ο χορός;  Με λίκνισμα; Άλλο πρόβλημα κι αυτό. Υπήρχε ακόμα μια αδικία για τα θέατρα και υπήρξε προσπάθεια θεραπείας της. Αυτός ήταν και ο λόγος που παρευρισκόταν στη συνεδρίαση και ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Αποφασίστηκε να μην υπάρχουν διακρίσεις όσον αφορά τους θεατές ανάμεσα στα θέατρα και στα σινεμά. Πληρότητα και στα δύο 75%, αλλά στις 1.000 θέσεις.
***
Όταν γιορτάζει ο Πατριάρχης

Την Παρασκευή είναι η ονομαστική εορτή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Έτοιμος να αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα αποδήμου ελληνισμού (και για τα εκκλησιαστικά) Κώστας Βλάσης. Την Πέμπτη ο υφυπουργός θα παρακολουθήσει τον εσπερινό στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή. Την επομένη θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, όπου θα μεταφέρει στον εορτάζοντα  Οικουμενικό Πατριάρχη τις ευχές του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.
***
Γεννητούρια στο Προεδρικό
Τρία πανέμορφα γατάκια (ένα άσπρο, ένα μαύρο και ένα ασπρόμαυρο) είναι οι νέοι ένοικοι του κήπου του Προεδρικού Μεγάρου. Πρόκειται για αδέσποτα γατάκια που υπάρχουν πολλά στον κήπο, για τα οποία φροντίζει προσωπικά για την τροφή τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κάθε πρωί, μου λένε  πηγαίνει στον κήπο και ταΐζει τα αδέσποτα γατάκια του Προεδρικού. Και την «Καλυψώ» εννοείται, η οποία είναι στειρωμένη και παραμένει μόνιμος ένοικος του (εσωτερικού) του Προεδρικού Μεγάρου