Το 74% των Ελλήνων υποστηρίζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, ενώ άλλο ένα 62% έχει δηλώσει την πρόθεσή του να εμβολιαστεί.
Οι μόνοι λόγοι που προβάλλονται εναντίον του εμβολιασμού είναι οι πιθανές παρενέργειες και ζητήματα ασφάλειας των εμβολίων εξαιτίας του μικρού χρόνου που διήρκεσαν οι κλινικές μελέτες.
Το προφίλ των πολιτών που υποστηρίζουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και προτίθενται να εμβολιαστούν οι ίδιοι, αφορά άτομα που δηλώνουν αυξημένη εμπιστοσύνη στις συστάσεις των υγειονομικών αρχών, εμπιστεύονται το Κράτος για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, οι ίδιοι εφαρμόζουν προληπτικά τα μέτρα πιο συχνά, ενώ διατηρούν και υψηλό εισόδημα.
Στον αντίποδα, άτομα με χειρότερο ή καλύτερο επίπεδο υγείας σε σχέση με το μέσο όρο, νέοι ενήλικες και γυναίκες εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμοι να εμβολιαστούν.
Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει μελέτη σε 855 ενήλικες Έλληνες που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από τους Θεόδωρο Γιαννούτσο από το Ερευνητικό Κέντρο Φαρμακοθεραπείας του Πανεπιστημίου της Γιούτα των ΗΠΑ και το Εργαστήριο Οικονομικών της Υγείας και Μάνατζμεντ του Πανεπιστημίου Πειραιά, Ευαγγελία Στελέτου από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και Μαρία Σαρίδη επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό την εποπτεία του Καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκου Σουλιώτη. Η μελέτη δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Evaluation in Clinical Practice.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η πρόθεση του εμβολιασμού κυμαίνεται μεταξύ 50-70% στις περισσότερες χώρες με αποτέλεσμα τα ποσοστά αυτά να μην επαρκούν για την επίτευξη ανοσίας αγέλης που χρειάζεται για τη λήξη της πανδημίας.
Η μελέτη επισημαίνει πως παρότι διεθνώς υπάρχει αναγνώριση στην αξία των εμβολίων για την αποτροπή ασθενειών, εντούτοις με τα τρέχοντα εμβόλια κατά του κοροναϊού και η περιορισμένη γνώση μας γι΄αυτά καθώς εφαρμόζονται για πρώτη φορά, έχουν οδηγήσει ορισμένες κοινωνικές ομάδες σε αρνητική αντίληψη για τον εμβολιασμό.
Αρχικά, στη χώρα μας, η υποστήριξη του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην προ πανδημίας περίοδο κυμαινόταν μεταξύ 65-97%, τα δεδομένα από την πρώτη φάση της πανδημίας έδειχναν το 58% του γενικού πληθυσμού να είναι διατεθειμένο να εμβολιαστεί, με υψηλότερα ποσοστά στις μεγάλες ηλικίες, ευάλωτους πληθυσμούς και εκείνους που γνώριζαν καλά τη σοβαρότητα, τα συμπτώματα, τη μετάδοση και την προστασία από τον ιό. Οι επαγγελματίες υγείας, δήλωναν ποσοστό πρόθεσης εμβολιασμού 79%, εξαιτίας της έλλειψης φόβου για την ασφάλεια του εμβολίου και της ακριβούς πληροφόρησης από τις υγειονομικές αρχές. Όμως δεν είναι γνωστό τι ποσοστό υποστηρίζει ακόμη τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ενόσω η πανδημία συνεχίζεται.