Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από τις θυρεοειδικές ορμόνες, που είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική ανάπτυξη.
Το ιώδιο είναι επίσης απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για την υγεία των μικρών παιδιών, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Τι μπορεί να προκαλέσει η ανεπάρκεια ιωδίου;
Οι πιο κοινές διαταραχές ανεπάρκειας του ιωδίου, που μπορεί να επιδρούν και στην ανάπτυξη του οργανισμού, περιλαμβάνουν τις παρακάτω:
Βρογχοκήλη: Η βρογχοκήλη εμφανίζεται ως πρήξιμο στο λαιμό, καθώς ο θυρεοειδής αδένας διογκώνεται. Συνοδεύεται από συμπτώματα ξηροδερμίας, κόπωσης και απώλειας μαλλιών.
Κρετινισμός: Η σοβαρή ανεπάρκεια ιωδίου (30 μg/ημέρα) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε κρετινισμό στα βρέφη. Αυτό το σύνδρομο χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων από νοητική καθυστέρηση και χαμηλό ανάστημα.
Ποιες τροφές περιέχουν ιώδιο;
Μία πολύ καλή διατροφική πηγή ιωδίου είναι το επιτραπέζιο αλάτι.
Αν ωστόσο για λόγους υγείας πρέπει να περιορίσετε το αλάτι, τότε μπορείτε να βρείτε επίσης καλές ποσότητες ιωδίου στα θαλασσινά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το ψωμί.
Καθώς το ιώδιο υπάρχει φυσικά στο έδαφος, η περιεκτικότητα των φυτικών τροφών σε ιώδιο διαφέρει ανά περιοχή.
Δείτε παρακάτω ενδεικτικά την περιεκτικότητα τροφών ανά 100 γρ. σε ιώδιο:
- Μύδια: 160 μg
- Σολωμός: 60 μg
- Ψωμί: 45 μg
- Τυρί τσένταρ: 23 μg
- Αυγά: 22 μg
- Παγωτό: 21 μg
- Γιαούρτι: 16 μg
- Γάλα: 13 μg