«Στη Δραπετσώνα θέλουμε ζωή» – Το 1ο Συνέδριο του ΜέΡΑ25 σε έναν τόπο που διψά για ανάσα

Ο χώρος αυτός που κάποτε πριν τα lockdown και πριν ακόμα η πανδημία του κοροναϊού μας κλειδώσει μέσα στα σπίτια μας ‘’γέμιζε’’ από τις φωνές μεγάλων και μικρών οι οποίοι απολάμβαναν τις συναυλίες, φέτος πήρε ξανά ζωή το τριήμερο 4,5 και 6 Ιουνίου για το 1ο Συνέδριο του ΜέΡΑ25. To in.gr ήταν εκεί…

Ο Πολυχώρος Λιπασμάτων φιλοξένησε φέτος με επιτυχία το 1ο συνέδριο του ΜέΡΑ25.

Ο χώρος αυτός που κάποτε πριν τα lockdown και πριν ακόμα η πανδημία του κοροναϊού μας κλειδώσει μέσα στα σπίτια μας ‘’γέμιζε’’ από τις φωνές μεγάλων και μικρών οι οποίοι απολάμβαναν τις συναυλίες, φέτος πήρε ξανά ζωή το τριήμερο 4,5 και 6 Ιουνίου.

Ήταν λίγο μετά τις 19:00 όταν ο κόσμος άρχιζε να καταφτάνει στο σημείο. Το βήμα των ομιλητών είχε ήδη στηθεί. Υπό το πορτοκαλί του ηλιοβασιλέματος όσοι είχαν έρθει να παρακολουθήσουν το συνέδριο έπαιρναν από μια καρέκλα και καθόντουσαν στα τραπεζάκια που είχαν τοποθετηθεί σε απόσταση το ένα από το άλλο ή επέλεγαν μια θέση στην εξέδρα φορώντας τη μάσκα τους.

   

Καμιά φορά οι ομιλίες διακόπτονταν από τον ήχο των καραβιών που περνούσαν από το λιμάνι. Άλλοι χάζευαν τη θέα μέχρι να ξεκινήσει η όλη διαδικασία -«κοίτα, ωραία δεν είναι εδώ» ακούστηκε ένας νεαρός να λέει στην παρέα του ενώ κρατούσε φυλλάδιο με τις θέσεις του ΜέΡΑ25- ενώ πιο κάτω μια παρέα δύο αγοριών επιχειρούσαν με τρακ να μιλήσουν στους καλλιτέχνες που φιλοξενούσε το συνέδριο.



Μηνύματα κατά της αστυνομικής βίας, για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και για το περιβάλλον αντήχησαν στον Πολυχώρο των Λιπασμάτων, ενώ στο βάθος μικρά παιδιά είχαν περικυκλώσει το παλιό εργοστάσιο παίζοντας χαρούμενα.

Από πίσω οι δεξαμενές σκέπαζαν τρομακτικά το τοπίο, στις οποίες αναγράφονταν το μήνυμα «Σε κανέναν ολιγάρχη δεν χαρίζουμε την ανάσα των παιδιών μας», ενώ ένα πανό έγραφε «Στη Δραπετσώνα θέλουμε ζωή».

Λίγο πιο κάτω, μαθητές Δημοτικού μας έδειχναν μέσα από τα δικά τους μάτια και φαντασία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, τι σημαίνει για αυτά μια Γη καθαρή.

«Θα καταστραφεί η φύση» γράφει ένας λιλιπούτειος μελλοντικός ακτιβιστής, ενώ τα μηνύματα τους κατέληγαν σε ένα μόνο σύνθημα: «όχι σκουπίδια».


Ανάμεσα στους ομιλητές και η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουμάντου και μέλος του Golden Dawn Watch, η οποία αναφέρθηκε στα περιστατικά αστυνομικής βίας.

Ανάμεσα σε αυτά τα χημικά εντός των δικαστηρίων της Ευελπίδων το 2019, η εισβολή αστυνομικών σε κλαμπ στο Γκάζι, την παρέμβαση στην προβολή της ταινίας Τζόκερ, την εισβολή των ΜΑΤ στο ΟΠΑ, την εισβολή στο σπίτι του σκηνοθέτη του Ινδαρέ στο Κουκάκι, την απόβαση των ΜΑΤ στη Χίο και τη Λέσβο και βεβαίως την επίθεση της αστυνομίας στους διαδηλωτές έξω από το Εφετείο Αθηνών, λίγα δευτερόλεπτα μετά την ιστορική απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Αναφορά έγινε και στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, υπόθεση η οποία τρία χρόνια μετά και παρά το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης που ακολούθησε και παρά την μεγάλη δημοσιότητα που πήρε, «οι κωλυσιεργίες της αστυνομίας και των δικαστών έχουν αποτέλεσμα η δίκη να μην έχει ακόμα ξεκινήσει».

Οι ομιλίες με μήνυμα του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι έχει ενσωματωθεί στην ολιγαρχία.

Το συνέδριο έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς μετά από ένα χρόνο αποκλεισμού, ένα χρόνο που οι άνθρωποι «έγιναν δισδιάστατοι στις δύο διαστάσεις του ZOOM» όπως είπε χαρακτηριστικά και ο κ. Βαρουφάκης, με μουσική, με τους Σπύρο Γραμμένο και Δημήτρη Ζερβουδάκη.

Τα φώτα χαμήλωσαν, και τις θέσεις των μικροφώνων και των τοποθετήσεων πήραν η μουσική και τα χειροκροτήματα του κόσμου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.