Μητσοτάκης καλεί Μέρκελ για τη Λιβύη

Υπήρξε όπως μαθαίνω ανταλλαγή μηνυμάτων.

Η απόφαση της Γερμανίας (μαζί με τα Ηνωμένα Εθνη) να μην προσκαλέσει, για δεύτερη φορά, την Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη προκάλεσε σφοδρότατη ενόχληση στην Αθήνα. Μπορώ να σας αποκαλύψω μάλιστα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις πληροφορήθηκε τι έγινε, αναζήτησε στο κινητό του τηλέφωνο τον αριθμό της Ανγκελα Μέρκελ για να της στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας. Υπήρξε όπως μαθαίνω ανταλλαγή μηνυμάτων. Παράλληλα, έντονη δυσφορία διατύπωσε και ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε μάλιστα απευθύνει επιστολή επί του συγκεκριμένου ζητήματος στον γερμανό ομόλογό του – και οικοδεσπότη της Διάσκεψης – Χάικο Μάας, αλλά «το αφτί του τελευταίου δεν ίδρωσε». Η γερμανική πλευρά επεδίωξε να καλυφθεί, μάλλον ατυχώς, πίσω από τη γραμμή ότι προσεκλήθησαν εκείνες οι χώρες που είχαν κληθεί και στην πρώτη Διάσκεψη – όταν τότε η δικαιολογία μη πρόσκλησης της Ελλάδας ήταν ότι θα μπορούσε η συνάντηση να μεταβληθεί σε ελληνοτουρκική αντιπαράθεση λόγω του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες.

Βέβαια, κάποιοι στο Βερολίνο (αλλά και στη γερμανική πρεσβεία των Αθηνών) δεν έχουν μάλλον αντιληφθεί πόσο κακό έχουν κάνει τέτοιου είδους επιλογές στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Από το Ζάππειο στους Med7

Μετά την πανθομολογούμενη άριστη οργάνωση της εκδήλωσης για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην ΕΕ και της έναρξης του διαλόγου πολιτών για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης άρχισε «να τρέχει» νέο project: την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των Med7, των επτά ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στα Χανιά. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα θα υποδεχθεί την προσεχή Παρασκευή 11 Ιουνίου στην Αθήνα τους ομολόγους από τη Γαλλία (θέση που κατέχει ο στενός συνεργάτης του προέδρου Μακρόν και πρώην sherpa του, ο Κλεμάν Μπον), την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα, καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη (καθώς εκεί δεν υπάρχει διακριτό χαρτοφυλάκιο για θέματα Ευρώπης). Στη συνάντηση των υπουργών αναμένεται να μιλήσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η Αθήνα δίνει σημασία στο ευρωμεσογειακό μέτωπο στο πλαίσιο της πολιτικής σε μία σειρά από ζητήματα, όπως π.χ. η αντιμετώπιση της Τουρκίας, η Λιβύη και το Μεταναστευτικό.

Ο Κ. Φραγκογιάννης και το πείραμα της Αστυπάλαιας

Στην Αστυπάλαια πάντως η συνεργασία με τους Γερμανούς της VW για το πείραμα της ηλεκτροκίνησης και της πράσινης μετάβασης ήταν άψογη, όπως μας μεταφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κ. Φραγκογιάννης, ο οποίος συντόνισε το όλο εγχείρημα και συνόδευσε τον Πρωθυπουργό στο νησί. Το σχέδιο, παρότι απαιτούσε τη συνεργασία πάμπολλων υπουργείων, τοπικών και περιφερειακών δυνάμεων, των απαιτητικών Γερμανών συμπεριλαμβανομένων, ενεργοποιήθηκε πλήρως και προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον. Μέχρι και από το μακρινό Περού, μας λέει ο υφυπουργός, υπήρξε ενδιαφέρον. Ωστόσο δεν μπορούν να αγνοηθούν κάποιες ανησυχίες και διαφωνίες ορισμένων ντόπιων οι οποίοι δεν είδαν με καλό μάτι την κατάργηση της λεωφορειακής γραμμής στο νησί. «Θα πρέπει να τους ενημερώσουμε, να τους εξηγήσουμε, να κατανοήσουν ότι τα ηλεκτρικά οχήματα συμφέρουν και εν τέλει θα βελτιώσουν παρά θα βλάψουν τη συγκοινωνία του νησιού». Πράγμα που όμως σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναπάει στην Αστυπάλαια…

Η ρύθμιση Βορίδη και η αντίδραση του ΚΚΕ

Η νομοθετική ρύθμιση που πέρασε από τη Βουλή για τους καταδικασθέντες χρυσαυγίτες – για την ακρίβεια, όχι μόνο για τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής αλλά και για όσους έχουν καταδικαστεί για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης – ήρθε να καλύψει ένα κενό και, στον βαθμό που δεν τίθεται θέμα εκ του Συντάγματος αποστέρησης πολιτικού δικαιώματος καθώς απαιτείται αμετάκλητη ποινική καταδίκη, κρίθηκε επιβεβλημένη μια παρέμβαση διοικητικού χαρακτήρα (αφορά τον εκλογικό νόμο) ώστε να μπουν κάποιοι κανόνες: για το ποια πρόσωπα, ποια κόμματα και ποιοι συνδυασμοί μπορούν να ανακηρύσσονται ως υποψήφιοι στις εκλογές.

Μπαίνουν, δηλαδή, περιορισμοί για όσους έχουν καταδικαστεί οριστικά (και όχι αμετάκλητα) ή για συνδυασμούς που τους «φιλοξενούν», ενώ περιορισμοί μπαίνουν και στα θέματα χρηματοδότησης και τηλεοπτικής προβολής τους.

Ο αντίλογος στο ΚΚΕ, το οποίο καταψήφισε την επίμαχη τροπολογία φοβούμενο ότι ανοίγει την κερκόπορτα για επεμβάσεις στο εσωτερικό των κομμάτων, ήταν πως η ρύθμιση εισάγει περιορισμούς σε όσους έχουν κριθεί οριστικά ένοχοι και έχουν τιμωρηθεί με ποινές κάθειρξης για αδικήματα όπως προσβολή του δημοκρατικού πολιτεύματος, εσχάτη προδοσία και βασανιστήρια, προσβολή της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, προσβολή της διεθνούς ειρήνης, της αμυντικής ικανότητας της χώρας, των κρατικών απορρήτων, εγκλήματα κατά άλλων κρατών, εγκλήματα κατά πολιτειακών και λοιπών οργάνων (εδώ είναι και η δωροδοκία και δωροληψία), εγκλήματα κατά του εκλογικού σώματος, εγκλήματα κατά της πολιτειακής εξουσίας και δημόσιας τάξης.

Πολλά δε από αυτά είναι κακουργήματα, όπως και οι εγκληματικές και τρομοκρατικές οργανώσεις. Οπως διευκρίνισε ο επισπεύδων υπουργός Μάκης Βορίδης, τα παραπάνω δεν συνιστούν επέμβαση στο εσωτερικό των κομμάτων, αλλά θέσπιση κανόνων «ώστε να μην μπορούν άνθρωποι οι οποίοι έχουν συγκροτήσει εγκληματικές οργανώσεις να παριστάνουν τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων και να συμμετέχουν στις εκλογές».

Βενιζέλος «αναθεωρημένος»

Εφτασε στα χέρια μου η νέα αναθεωρημένη – τρίτη, παρακαλώ, στον αριθμό – έκδοση των «Μαθημάτων Συνταγματικού Δικαίου» που υπογράφει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Στον τόμο ενσωματώνονται όλες οι αλλαγές που επέφερε η συνταγματική αναθεώρηση του 2019, κάθε κεφάλαιο συνοδεύεται από βιβλιογραφικό οδηγό, ενώ ο αναλυτικός πίνακας περιεχομένων και το θεματικό ευρετήριο επιτρέπουν στον χρήστη να εντοπίσει εύκολα το ζήτημα που τον απασχολεί. Αυτά ως προς τα χρηστικά. Κατά τα λοιπά, δεν θα σταθώ στην πλούσια δραστηριότητα του συγγραφέα, στην οποία άλλωστε μας έχει συνηθίσει, ούτε στην επιστημονική επάρκεια, που δεν αμφισβητείται ακόμα και από τους πλέον άσπονδους φίλους του. Θα προτιμήσω ως εκ τούτου τον ασυνήθιστα προσωπικό τόνο που αλίευσα από τον πρόλογο και σας τον μεταφέρω: «Οπως έγραφα στον πρόλογο της αναθεωρημένης έκδοσης», γράφει ο Ευάγγελος, «η υπόσχεσή μου στην κόρη μου Ελβίνα ότι θα έχει στη διάθεσή της το βιβλίο ήταν το βασικό μου κίνητρο για την έκδοση του 2008. Η ίδια είναι το βασικό κίνητρο σε όσα εξακολουθούν να γίνονται…».

Τάσιος περί Καζαντζάκη

Επιμένοντας εκδοτικά, θα ήθελα να σταθώ στο δοκίμιο του Θεοδόση Τάσιου με τον λίαν ελκυστικό τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης – Η ανθρωπογραφία ενός τραγικού διανοούμενου» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης). «Χρέος μας», γράφει ο συγγραφέας, «είναι να κατανοήσουμε τις πάμπολλες αντιφάσεις του Καζαντζάκη, οι οποίες φαίνεται ότι οφείλονται στην αναμφισβήτητη ιδιοτυπία του και στις εσωτερικές συγκρούσεις τις οποίες η ιδιοτυπία αυτή μοιάζει να εκτρέφει». Απαιτητικό βέβαια το ανάγνωσμα, αλλά τι άλλο θα ταίριαζε σε ένα τόσο ανήσυχο πνεύμα;

Φτάνει με τα παράπονα!

Σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο απάντησε ο Νότης Μηταράκης στην επιστολή που έστειλαν οι συνάδελφοί του της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας και της Ελβετίας στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και στην επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, και φυσικά στον ίδιο, διαμαρτυρόμενοι ότι ουσιαστικά η Ελλάδα «κάνει τα στραβά μάτια» σε παράτυπες δευτερογενείς μετακινήσεις μεταναστών, αιτούντων άσυλο και προσφύγων προς τρίτες χώρες, εν προκειμένω τις δικές τους. Στην τετρασέλιδη επιστολή του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απορρίπτει ρητά κάθε κατηγορία ότι η Ελλάδα ευθύνεται για δευτερογενείς μετακινήσεις. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι πριν ορισμένα κράτη-μέλη ανησυχήσουν για αυτές, θα έπρεπε να ανησυχούν για τις πρωτογενείς μετακινήσεις προς την ΕΕ – μία σαφέστατη νύξη για τις ευθύνες της Τουρκίας. Ο κ. Μηταράκης υπογραμμίζει ότι η μείωση των κονδυλίων για το Μεταναστευτικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα προγράμματα κοινωνικής και οικονομικής ενσωμάτωσης αυτών των ανθρώπων. Καθιστά δε σαφές ότι η Ελλάδα έχει επωμιστεί πολύ μεγάλο βάρος τόσο για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ όσο και για τη διαχείριση ενός πολύ μεγάλου αριθμού αιτήσεων. Σε απλά ελληνικά: φτάνει με τα παράπονα.

***

Συνεχίζεται η ανανέωση, όπως εγκαίρως σας έχουμε ενημερώσει, στο ΤΑΙΠΕΔ. Μετά την τοποθέτηση του κ. Δημ. Πολίτη, από τη Ζυρίχη προερχόμενου, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και του κ. Παν. Σταμπουλίδη στη θέση αναπληρωτή αυτού, τη θέση του προέδρου της εταιρείας αναλαμβάνει μια ξεχωριστή προσωπικότητα, που χρόνια υπηρέτησε με επιτυχία στους ελληνικούς σιδηροδρόμους και ιδιαίτερα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα χρόνια της εξυγίανσης, ο κ. Θανάσης Ζηλιασκόπουλος (φωτογραφία). Είναι γνώστης της αγοράς των τρένων και εκείνης των μεταφορών και των διασυνδεδεμένων πλέον logistics. Οπως λένε οι γνωρίζοντες, το κρίσιμο ΤΑΙΠΕΔ θα «τρέχουν» πλέον ένας τραπεζίτης, ένας λαχαναγορίτης, με την καλή έννοια του όρου, και ένας σιδηροδρομικός. Ο προϊστάμενος και επόπτης, ο επικεφαλής του Υπερταμείου, κ. Γρ. Δημητριάδης δηλώνει ευτυχής από τον συνδυασμό των τριών, καθώς εκτιμά ότι συγκροτείται μια ισχυρή ομάδα γύρω από τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Τώρα απομένει η επέμβαση στην ΕΤΑΔ, την οποία, ενώ έχει στην κατοχή της περίπου 80.000 ακίνητα, κανένας δεν αντιμετωπίζει ως παράγοντα ή διαμορφωτή εξελίξεων στην αγορά των ακινήτων. Οπότε…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.