Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος μας υπενθυμίζει πόσο στενά συνδέεται το μοντέλο της ζωής που ακολουθούμε με την υγεία μας, την ποιότητα της ζωής και με τη βιωσιμότητα του πλανήτη.
Βιώνουμε τις συνέπειες μιας παγκόσμιας πανδημίας και αναλογιζόμαστε πόσες ακόμη ανάλογες απειλητικές για τη δημόσια υγεία καταστάσεις θα διαχειριστούμε τις επόμενες δεκαετίες, αν δεν αλλάξουμε καθημερινές συνήθειες, που διαταράσσουν τις ισορροπίες στη σχέση άνθρωπος και φύση.
Σήμερα, έχουμε το καθήκον αλλά και τη δυνατότητα να προστατέψουμε το περιβάλλον αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη μείωση και τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων που παράγουμε.
Αν μας ενδιαφέρει ο πλανήτης που ζούμε και ανησυχούμε πραγματικά για την κλιματική αλλαγή οφείλουμε να αλλάξουμε καθημερινές συνήθειες στη διαχείριση απορριμμάτων.
Επιλέγουμε από σήμερα προϊόντα που παράγονται από υλικά που επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον, τόσο κατά τη διαδικασία παραγωγής τους, όσο κι όταν θα καταλήξουν να είναι απορρίμματα.
Οφείλουμε να ανακυκλώνουμε συστηματικά με χωριστή διαλογή των υλικών στην πηγή. Αλλάζοντας απλές καταναλωτικές συνήθειες, αναδεικνύοντας νέα, βιώσιμα πρότυπα παραγωγής, κάνοντας ανακύκλωση των μεταλλικών, των πλαστικών, του χαρτιού, των γυάλινων συσκευασιών στο σπίτι και στην εργασία θα κάνουμε τη διαφορά.
Η συνήθεια της ανακύκλωσης κάνει την περιβαλλοντική μας συνείδηση πράξη και στάση ζωής.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης δίνει προτεραιότητα στην πρόληψη και την εναλλακτική διαχείριση συγκεκριμένων κατηγοριών προϊόντων, ανάμεσα στα οποία κυρίαρχη θέση έχουν τα πλαστικά μιας χρήσης.
Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα εφαρμοστούν μέτρα που θα ξεκινούν από την απαγόρευση της διάθεσης τους στην αγορά (όπως τα πλαστικά καλαμάκια, σκεύη από φελιζόλ κ.α.) από 1η Ιουλίου.
Κάθε μέτρο βέβαια για να πετύχει χρειάζεται συνεργασία, ευελιξία αλλά και ένα αποτελεσματικό και διάφανο θεσμικό πλαίσιο.
Οι αλλαγές στις συνήθειες μας με στόχο την ανακύκλωση, τη κυκλική οικονομία και τις «πράσινες πόλεις» γίνονται με:
• την υιοθέτηση και εφαρμογή από τους Δήμους, σύγχρονων και φιλικών προς το περιβάλλον μοντέλων διαχείρισης απορριμμάτων και προώθηση της ανακύκλωσης.
• την εισαγωγή της αρχής «πληρώνω όσο πετάω» όπου οι Δήμοι θα χρεώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη για όσους παράγουν λιγότερα απόβλητα και ανακυκλώνουν περισσότερο.
• την επιβολή «τέλους ταφής» στους Δήμους που οδηγούν τα απόβλητά τους στους ΧΥΤΑ με στόχο να αλλάξει άμεσα αυτή η επιβαρυντική περιβαλλοντικά πρακτική.
Η χρηματική επιβάρυνση της χρήσης πλαστικής σακούλας που οδήγησαν σε σταδιακή μείωση της, απέδειξε ότι τα οικονομικά κίνητρα συμβαδίζουν με την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών.
Το επόμενο διάστημα θα υλοποιήσουμε, ο ΕΟΑΝ και Υπουργείο Περιβάλλοντος νέες δράσεις, ώστε μέσα από την ενημέρωση, εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών, να καταστήσουμε την ανακύκλωση «στάση ζωής» και μέρος της καθημερινότητας όλων μας.
Γιατί η ανακύκλωση συμβάλλει στη προστασία του πλανήτη και υπηρετεί την υπέρτατη αξία, την ίδια τη ζωή μας!
Ο κ. Νίκος Χιωτάκης είναι Πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.