Η Ζωή Τηγανούρια συνθέτρια και δεξιοτέχνης του ακορντεόν, παρουσίασε προσφάτως το νέο της σινγκλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Επανάσταση του 1821, που εφέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια, από το ξέσπασμά της. Τίτλος του τραγουδιού «Επανάσταση 1821 – Ζήτω η Ελευθερία» που έγραψε η συνθέτης σε στίχους Τάσου Θεοδωρακόπουλου και τραγουδά ο Μπάμπης Τσέρτος. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο άκουσμα όπου αποτυπώνονται οι μουσικές ρίζες του Πολιτισμού μας. Από τον Καλαματιανό και Ζωναράδικο έως τα Βυζαντινά, Ηπειρώτικα & Μακεδονίτικα στοιχεία. Η δημιουργός μιλά στο vima.gr για τη συγκεκριμένη εργασία της.
Ποια ήταν η αιτία και η αφορμή για το Επανάσταση 1821; Πώς προέκυψε?
«Ως γνωστόν θέλω να αποτυπώνω με τον καλλιτεχνικό μου τρόπο τις σπουδαίες ιστορικές στιγμές, («Σαμοθράκης Βήμα» όπου μελοποίησα τους στίχους του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κκ Άνθιμου, που περιλαμβάνουν με ποιητικό τρόπο, πολλές ιστορικές στιγμές για το νησί μου, «Κόρη Γλυκιά» σε στίχους Κωνσταντίνου Ρωμανίδη, που αναφέρετε στη «Νίκη της Σαμοθράκης», «Γενοκτονία» σε στίχους τους Πασχάλη Μπούρα) έτσι έφτασαν στα χέρια μου οι στίχοι του «Επανάσταση 1821». Εμπνεύστηκα από την λιονταρίσια ψυχή των προγόνων μας, που τόσο εύστοχα αποτύπωσε στο χαρτί ο στιχουργός Τάσος Θεοδωρακόπουλος. Όταν πια είχα έτοιμο το τραγούδι οραματίστηκα την φωνή του Μπάμπη Τσέρτου να το ερμηνεύει, διότι γνώριζα ότι είναι ο κατάλληλος να αποδώσει τη μελώδια με τα παραδοσιακά γυρίσματα της φωνής του. Πρόσθεσα το ορχηστρικό θρακιώτικο πανηγυρικό τελείωμα και την επιβλητική χορωδία ενορχηστρωτικά επηρεασμένη από τον Νίκο Σκαλκώτα και έτσι γεννήθηκε ένα Συμβολικό μουσικό έργο, το οποίο πέρασε και τον Ατλαντικό. Συγκινημένοι από το πλημμυρισμένο με ελληνική παράδοση τραγούδι, που κινείται στους ρυθμούς του Καλαματιανού και του Ζωναράδικου με βυζαντινά, ηπειρώτικα και μακεδονίτικα στοιχεία, οι Έλληνες ομογενείς Taso Zografos και Anthony Obester το οπτικοποίησαν. Αποτύπωσαν στον κινηματογραφικό φακό το δικό τους μήνυμα για την ελεύθερη Ελλάδα, την αδούλωτη ψυχή, κρατώντας ψιλά την Ελληνική σημαία στην άλλη άκρη της γης. Αυτή η υπέροχη οπτικοποίηση ήταν ένα απρόσμενα ευχάριστο δώρο για όλους εμάς τους συμμετέχοντες. »
Τι σημαίνει για εσάς η Επανάσταση του 1821;
«Διακόσια χρόνια μετά, η Επανάσταση για την Ελευθερία εξακολουθεί να είναι επίκαιρη.
Οι πρόγονοί μας έχυσαν ηρωικά το αίμα τους για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα το αγαθό της Ελευθερίας, ας μην αφήσουμε ποτέ την θυσία τους να πάει χαμένη.
Για μένα έχει πολλούς συμβολισμούς και ειλικρινά εντρύφησα στην αλήθεια των τότε γεγονότων. Συγκυριακά βοήθησε και το ότι μου έγινε μια πρόταση να συμμετέχω σε ένα σπουδαίο και προσεγμένο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Μαλούχου για το Mega στο οποίο φωτίζονται άγνωστες πτυχές της Επανάστασης, όπου συνυπογράφω τη μουσική μαζί με τον Δημήτρη Ευαγγελινό. Κύριο πυλώνα συνιστά το μοναδικής αξίας Ιστορικό Αρχείο -μεταξύ άλλων- της εφημερίδας «Ελεύθερο Βήμα» – «ΤΟ ΒΗΜΑ» (από το 1922). Δε σας κρύβω λοιπόν ότι τη σημαντικότητα της ημερομηνίας 22 Φλεβάρη (που ο Υψηλάντης πέρασε τον ποταμό Προύθο) που την άντλησα από το ντοκιμαντέρ, είναι ο λόγος που κυκλοφόρησα το τραγούδι αυτή την ημερομηνία. Δυστυχώς με λύπη μου διαπιστώνω ότι κάποιοι κυκλοφορούν τραγούδια που κατά τη ταπεινή καλλιτεχνική άποψή μου, αλλά και του κόσμου, αν κρίνω από τα σχετικά σχόλια που έχουν δημοσιευτεί, δεν ασπάζονται και δεν προσδίδουν την αξία που αρμόζει σε αυτή τη σημαντική επέτειο. Δεν είναι ηθικό να γελοιοποιείται η επανάσταση και ο αγώνας των προγόνων μας και να γίνεται παίγνιο αυτών που εκμεταλλεύονται τον όρο τέχνη και μια τόσο σπουδαία ιστορική στιγμή, προκειμένου να «ταΐσουν» τη μεγαλομανία τους, παράγοντας εκτρώματα, που βαφτίζουν «Τέχνη». Από την άλλη θα μου πει κάποιος ότι σε ελεύθερη χώρα είμαστε ότι θέλει ο καθένας κάνει, απλά και εγώ έχω το δικαίωμα να λέω τη γνώμη μου. Αυτή την ενέργεια τη θεωρώ ιεροσυλία. Γι αυτό, το ξαναλέω με σεβασμό και εκτίμηση σε αυτό που χρόνια τώρα πιστά πρεσβεύω: «Μην Δολοφονείτε τη Μουσική». »
Πως βιώνετε την καραντίνα; Θέλω να πω πόσο σας έχει επηρεάσει;
«Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, κάνω μεν τις συνεντεύξεις και κινήσεις προκειμένου να διαφημίσω τη καινούρια μου παραγωγή, συνθέτω καινούρια κομμάτια, ετοιμάζω τις επόμενες παραγωγές μου, ασχολούμαι με την όμορφη οικογένεια μου και την καθημερινότητα του σπιτιού μας, αλλά δε παύει να μου λείπει η ζωντανή εμφάνιση, η επαφή με τον κόσμο και όλα αυτά που έχουμε στερηθεί με τη καραντίνα. »
Μετά τόσα χρόνια στη διαδρομή σας, τόσες συνεργασίες, τι κρατάτε και τι αφήνετε πίσω σας;
«Κρατώ τις καλές εμπειρίες και στιγμές. Αφήνω στην άκρη τις μικροψυχίες και προσχωρώ με αισιοδοξία για ένα δημιουργικό αύριο, με εφόδια την Αγάπη, και την Ανθρωπιά. »
Ποιο είναι το μουσικό σας σύμπαν;
«Εκτός από Astor Piazzolla που πάντα αναφέρω, τον τελευταίο καιρό ξανά ακούω δυο τεράστιους Έλληνες συνθέτες παγκόσμιας εμβέλειας που θαυμάζω απεριόριστα: Τον Νίκο Σκαλκώτα συνθέτη της σύγχρονης κλασικής μουσικής και τον Βασίλη Πολυδούρη Ελληνοαμερικανό συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής. »
Γιατί αγαπήσατε τη μουσική;
«Διότι είναι η μόνη που χτυπάει κατευθείαν στη καρδιά, χωρίς να σκοτώνει, απεναντίας σε αναζωογονεί. »
Πώς θα ήταν ένας κόσμος χωρίς μουσική;
«Είναι παγκόσμια γλώσσα, εκφράζει συναισθήματα, ο καθένας τη μεταφράζει ανάλογα με τα βιώματά και την ψυχοσύνθεσή του. Χωρίς μουσική ο κόσμος θα ήταν κενός, άχρωμος και άοσμος. Οι αρχαίοι Έλληνες, είχαν εντοπίσει τη σημαντικότητά της ώστε είχαν τον Απόλλωνα, αποκλειστικό θεό μουσικής. »
Τα επόμενά σας σχέδια;
«Ετοιμάζω project με παιδικά τραγούδια και ένα ορχηστρικό CD με καινούριες ανέκδοτες μελωδίες, για ακορντεόν με απατήσεις τέλος πρώτα ο Θεός το καλοκαίρι συναυλίες. »