Αυστηρότερους κανονισμούς προκειμένου να αποτραπούν απάτες σε κέντρα όπου γίνονται τεστ κορωνοϊού προετοιμάζουν ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και οι ομόλογοί του από τα 16 γερμανικά κρατίδια. Σε συνεδρίασή τους τη Δευτέρα αποφάσισαν να συμπεριλάβουν στον έλεγχο των απολογισμών των κέντρων εκτός από τα ασφαλιστικά ταμεία τόσο τις υγειονομικές υπηρεσίες όσο και την εφορία.
Παράλληλα όμως, οι υπουργοί Υγείας θεωρούν τα συγκεκριμένα κέντρα ως ένα πετυχημένο εγχείρημα. Όπως επεσήμανε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, από τις αρχές Μαρτίου έχει επιτευχθεί μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να δημιουργηθούν σε ολόκληρη τη χώρα αποτελεσματικές υποδομές με πολλούς σοβαρούς φορείς.
Ο αριθμός των εν λόγω κέντρων σε ολόκληρη τη Γερμανία ξεπερνά σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Σπαν τις 15.000. Εκτός από οργανισμούς όπως ο Ερυθρός Σταυρός, φορείς των κέντρων είναι φαρμακεία αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις που διαθέτουν ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Τα τεστ είναι δωρεάν. Για κάθε rapid test ανά πολίτη το ομοσπονδιακό κράτος πληρώνει στα κέντρα μέχρι στιγμής 18 ευρώ. Ο υπουργός Υγείας Σπαν σκοπεύει να μειώσει αυτό το ποσό κάτω από τα 10 ευρώ.
Κριτική της αντιπολίτευσης
Από έρευνες των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών WDR, NDR και της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung προέκυψε ότι ορισμένα κέντρα δήλωναν στις δημόσιες υπηρεσίες μεγαλύτερο αριθμό τεστ απ’ ό,τι είχαν κάνει. Τις πρακτικές αυτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, χαρακτήρισε «απάτη», ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας έκανε λόγο για «εγκληματικές μηχανορραφίες».
Στους υπεύθυνους μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης μέχρι 10 χρόνια. Σε πέντε γερμανικά κρατίδια οι εισαγγελικές αρχές διεξάγουν έρευνες. Κριτική στην κυβέρνηση ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και το κόμμα Η Αριστερά της καταλογίζουν ότι δεν έχει λάβει έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθούν απάτες.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο