Με σταθερό, αλλά όχι και τόσο γρήγορο βηματισμό, συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα, παρά το γεγονός ότι έχουν ανοίξει όλες οι ηλικιακές πλατφόρμες και όλα τα εμβόλια είναι διαθέσιμα στις περισσότερες από αυτές.
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson αποδεικνύεται ακόμη ένα μεγάλο όπλο προκειμένου να «χτίσει» το τείχος ανοσίας, που θα προστατέψει την κοινωνία, το εθνικό σύστημα υγείας και την οικονομία από ένα ενδεχόμενο «τέταρτο κύμα» πανδημίας το φθινόπωρο.
Οι νέοι μάλιστα πρωτοστατούν σε αυτή την προσπάθεια και συγκεκριμένα ακολουθούν τον δρόμο που χάραξαν οι 40ρηδες και οι 30ρηδες.
Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως εξαντλήθηκαν σχεδόν όλα τα εμβόλια με Johnson & Johnson στην συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, ενώ χτες όπως ανακοίνωσε και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας άνοιξαν επιπλέον ραντεβού στην ηπειρωτική χώρα.
Ωστόσο υπάρχουν μερικά «αγκάθια» στο πρόγραμμα Ελευθερία που αποτρέπουν αρκετούς πολίτες από το να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν.
Μάλιστα αυτό φαίνεται και από το γεγονός πως η χώρα μας απομακρύνεται από τον στόχο των 4 εκατομμυρίων εμβολιασμών μέσα στον Ιούνιο, κυρίως εξαιτίας των παραδόσεων των εμβολίων.
Συγκεκριμένα, η Johnson & Johnson δεν έχει δώσει ακόμη πλάνο παραδόσεων για μέσα στο μήνα, ενώ δεν είναι κρυφό πια πως οι πολίτες προτιμούν άλλα εμβόλια από το AstraZeneca μετά τα περιστατικά θρομβώσεων.
Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε σχέση με τις παραδόσεις των εμβολίων, η Pfizer για το μήνα Ιούνιο θα παραδώσει 2.070.900 δόσεις, η εταιρία Moderna 308.400 δόσεις και η εταιρεία AstraΖeneca κυμαίνεται μεταξύ των 400.000 και τον 500.000 δόσεων.
«Η εταιρεία Johnson & Johnson έδωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- και από εκεί λάβαμε τα στοιχεία- ένα εύρος παραδόσεων, λέγοντας ότι θα συγκεκριμενοποιήσει τις παραδόσεις τις επόμενες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.
Με αργούς ρυθμούς ο εμβολιασμός στα νησιά
Κι ενώ οι νεότερες ηλικίες δείχνουν και με το παραπάνω την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν, με αργούς ρυθμούς φαίνεται πως προχωρά ο εμβολιασμός στα νησιά.
Η κυριότερη αιτία δεν είναι το μονοδοσικό εμβόλιο, αλλά το γεγονός πως οι πολίτες δεν έχουν την πολυτέλεια της επιλογής, καθώς στα νησιά το μόνο διαθέσιμο εμβόλιο είναι το Johnson & Johnson.
Επομένως δεν είναι λίγοι οι νησιώτες που προτιμούν να περιμένουν ώστε να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν με τι θα… τσιμπηθούν, και γι΄αυτό η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» δεν ανεβάζει ταχύτητες.
Νησιά δύο ταχυτήτων
Υπενθυμίζεται πως σε σχέση με τα νησιά και την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», ο κ. Θεμιστοκλέους απέδωσε τα εύσημα στην Κύθνο που το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης έφτασε στο 93% με μία δόση και 79% πλήρως εμβολιασμένο.
Παράλληλα, μίλησε και για το νησί της Σύρου όπου παρατηρείται βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης καθώς οι πλήρως εμβολιασμένοι αυξήθηκαν από 12% σε 30%.
Ωστόσο, αρκετά παραμένουν τα νησιά που δεν παρουσιάζουν εξίσου υψηλά ποσοστά.
Όπως εξήγησε, η χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη παρατηρείται στα νησιά της Σάμου, της Νάξου, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου και της Καλύμνου.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις, μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 5.570.000 εμβολιασμοί.
Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 3.630.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 34,5% και πάνω από 2.040.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (19,44%).
Ξεπερνάμε τα φράγματα, αλλά….
Την ίδια ώρα οι ειδικοί αντιλαμβάνονται γιατί ακόμη και τώρα η ανταπόκριση δεν είναι αυτή που περίμεναν, καθώς πλέον είναι σαφές πως οι πολίτες είναι χωρισμένοι σε δύο κατηγορίες.
Είναι εκείνοι που μόλις ανοίξει η πλατφόρμα τους μπαίνουν αμέσως να κλείσουν ραντεβού και είναι και εκείνοι που μέχρι στιγμής διστάζουν να… τσιμπηθούν.
Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Γιώργος Βασιλακόπουλος, είχε αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα εκτενώς σε αυτή την παρατήρηση, τονίζοντας πως δυστυχώς κάτι τέτοιο μπορεί όντως να αποτελέσει τροχοπέδη στο χτίσιμο του τείχους ανοσίας.
«Όποτε ανοίγει μια ηλικιακή πλατφόρμα, πάμε πάρα πολύ γρήγορα στην αρχή γιατί προφανώς δηλώνουν την συμμετοχή τους αυτοί που έχουν αποφασίσει ότι θα εμβολιαστούν. Βλέπουμε ότι όταν περάσουμε το 50%- 70%, υπάρχει μια κάμψη» περιέγραψε προσθέτοντας πως δυστυχώς έχουμε ένα ανθεκτικό ποσοστό που είναι γύρω στο 30%, ακόμα και στις μεγάλες ηλικιακές ομάδες, το οποίο απορρίπτει τον εμβολιασμό αλλά καθορίζει την πορεία της πανδημίας.
Αφενός διότι φαίνεται πως για να χτιστεί τείχος ανοσίας φαίνεται πως πρέπει να περάσουμε το 70% στον πληθυσμό κι αφετέρου διότι τα άτομα άνω των 60 ετών που έχουν παραμείνει χωρίς εμβόλιο είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κοροναιό.
Απορρίπτουν τον εμβολιασμό, αλλά καθορίζουν την ανοσία
Από την πλευρά του ο καθηγητής Βασιλακόπουλος επεσήμανε πως σε κάθε περίπτωση, παρά τους ρυθμούς που έχουμε υιοθετήσει αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών δεν είμαστε τόσο κοντά, όσο θα θέλαμε στο απαιτούμενο ποσοστό του 70% για να χτιστεί το τείχος ανοσίας.
Σύμφωνα με τον Βασιλακόπουλο εάν υπολογίσουμε τους ανθρώπους που έχουν επισήμως διαγνωστεί ως πάσχοντες από κοροναιό και άρα έχουν φυσική ανοσία, συν αυτούς που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αυτή την στιγμή έχουμε ένα 25% του πληθυσμού που έχει πλήρη ανοσία.
Την ίδια ώρα υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό πληθυσμού που έχει μέχρι στιγμής μόνο την μια δόση και έχει μερική ανοσία.
«Άρα έχουμε δρόμο μπροστά μας τον οποίον πρέπει να τραβήξουμε όλοι μαζί» είπε και υπογράμμισε πως κατά προτεραιότητα πρέπει να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας έχοντας εμβολιάσει τους πολίτες άνω των 60 ετών.
Όπως εξήγησε συγκεκριμένα, εάν γίνει διαφορετικά όταν θα φτάσουμε στο 70% το τείχος ανοσίας έχοντας εμβολιασμένους που κυρίως ανήκουν σε ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν πολύ λιγότερο ( άτομα 18 ετών πχ) θα έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα που ανήκουν σε ηλικίες άνω των 60 ετών.
Ενδεχομένως να έχει χτιστεί τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι
Κι ενώ πριν μερικό καιρό θεωρούνταν δεδομένο πως μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε δημιουργήσει ένα ισχυρό τείχος ανοσίας, πλέον οι ειδικοί δεν εμφανίζονται σίγουροι.
Από την πλευρά τους Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εξέφρασε εκτίμηση ότι περί τα μέσα καλοκαιριού δεν αποκλείεται να έχει χτιστεί στη χώρα μας ένα τείχος ανοσίας έναντι του κοροναϊού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι κάθε ημέρα γίνονται γύρω στις 100.000 εμβολιασμοί.
Πρόσθεσε ότι οι εμβολιασμοί μπορεί να αυξηθούν αλλά πρόκειται για θέμα τεχνικό που σχετίζεται από τις διαθέσιμες δόσεις αλλά και τον αριθμό των εμβολιαστών.
Ο ίδιος τόνισε ότι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη στην απαλλαγή της μάσκας καθώς είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο αυτοπροστασίας που δεν περιορίζει σημαντικά.
«Σιγά – σιγά θα γίνει και αυτό», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος, στον Σκάι, σημειώνοντας ότι θα εκδοθούν οδηγίες όταν έρθει η ώρα για τη μη χρήση μάσκας μεταξύ των εμβολιασμένων και στους εξωτερικούς χώρους.