Κλείδωσε και ανακοινώθηκε επίσημα το τετ α τετ που θα έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που είχαν ο Νίκος Δένδιας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Πλήρης επίγνωση των διαμετρικά αντίθετων θέσεων
«Η σημερινή συνάντηση (σ.σ. εννοεί την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα) ήταν μια ευκαιρία να συμφωνηθεί η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ» είπε ο κ. Δένδιας.
Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας στο τετ α τετ με τον κ. Τσαβούσογλου εξετάστηκε το σύνολο των διμερών ζητημάτων που απασχολούν Αθήνα και Άγκυρα καθώς και των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας.
«Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε εμείς και η Τουρκία» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών λέγοντας ότι «σκοπός της συνάντησης είναι μια πρώτη συνεννόηση και αν καταστεί δυνατόν η σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης σε βάθος χρόνου».
Συμφωνήθηκε περιορισμένος κατάλογος μέτρων οικονομικής συνεργασίας
Στο πλαίσιο ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι «συμφωνήθηκε περιορισμένος κατάλογος μέτρων οικονομικής συνεργασίας» όπως η «αμοιβαία αναγνώριση» των πιστοποιητικών covid19 ώστε να δοθεί η δυνατότητα να στηριχθεί ο Τουρισμός στις δύο χώρες με εκατέρωθεν επισκέψεις Ελλήνων και Τούρκων πολιτών.
Συγχαρητήρια για την κατάκτηση της ευρωλίγκας
«Η σημερινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συμφωνηθεί μια συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ» τόνισε ο κ. Δένδιας και συνεχάρη τον Τούρκο ομόλογό του για την κατάκτηση της ευρωλίγκας από την Εφές Ανατολού.
Χωρίς όρους και προϋποθέσεις
Για συζητήσεις με την Ελλάδα χωρίς όρους και προϋποθέσεις έκανε λόγο από την δική του πλευρά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.
Ο Μ. Τσαβούσογλου, αφού ευχαρίστησε για την υποδοχή που του επεφύλαξε η ελληνική πλευρά και επιβεβαίωσε τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, έκανε λόγο για επιτάχυνση διμερών διαπραγματεύσεων που αφορούν οικονομικά και εμπορικά ζητήματα.
Σε πολιτικό επίπεδο, όπως κι ο Νίκος Δένδιας, παραδέχτηκε πως υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το οποία θα πρέπει να επιλυθούν βάσει σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και τα κοινά συμφέροντα.
«Θέλουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς όρους» τόνισε.
Μάλιστα, έσπευσε να επισημάνει πως από πλευράς Άγκυρας υπάρχει πολιτική βούληση για συνεργασία.