Τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντά στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ένα κρίσιμο τετ α τετ για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων το προσεχές διάστημα.
Τον τούρκο ΥΠΕΞ υποδέχτηκε στο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τους δύο άνδρες να έχουν μια πολύ σύντομη συνομιλία πριν μπουν στο εσωτερικό του Μεγάρου.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν αναμένεται να κάνουν δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ενώ ακολούθως είναι προγραμματισμένο το τετ α τετ των δύο υπουργών Εξωτερικών.
Αναλυτικότερα, στις 11:00, ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου του σε σχήμα περιορισμένης σύνθεσης. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.
Οι δηλώσεις στον Τύπο αναμένεται να λάβουν χώρα γύρω στις 13:15.
Δείτε την άφιξη του κ. Τσαβούσογλου
- Διαβάστε επίσης: Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο ΒΗΜΑ: Τα «κλειδιά» της λύσης
Τι περιμένει η Αθήνα
Η Αθήνα προσέρχεται στις συναντήσεις με την ελπίδα βελτίωσης των ελληνοτουρικών σχέσεων, με απαραίτητη προϋπόθεση τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων.
«Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα, την οποία επιζητούμε και επιθυμούμε, είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική. Για να το πω διαφορετικά, μόνο τα δικά της συνετά βήματα είναι εκείνα που θα επιταχύνουν και τα ευρωπαϊκά βήματα. Αυτό είναι και το κλίμα που θα οδηγήσει σε ένα διάλογο για το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών, πάντα με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» διαμήνυσε την Παρασκευή ο Κ. Μητσοτάκης σε κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Επιπροσθέτως, υπογράμμισε πως «αυτή είναι και η λογική της διττής προσέγγισης, το dual track approach, το οποίο συναποφασίσαμε στα πρόσφατα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και ειδικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου». Σημειώνεται πως η διττή προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, που υιοθετήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25-26ης Μαρτίου, αναφέρεται σε αφενός θετική ατζέντα και αφετέρου στην προοπτική λήψης μέτρων, εφόσον η Άγκυρα επαναλάβει την παραβατική συμπεριφορά.
Κατά τις σημερινές συναντήσεις αναμένεται να ιχνηλατηθεί το έδαφος μιας ενδεχόμενης συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες.