Αν και ο ΔΗΣΥ (Δημοκρατικός Συναγερμός) ήταν ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Κύπρο με σημαντικές όμως απώλειες, λόγω της φθοράς της πολυετούς εξουσίας που είχε, ωστόσο η αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει αυτή τη φθορά. Ο πραγματικός μεγάλος νικητής των εκλογών ήταν η αποχή, που έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, στο 34,28%. Τα κόμματα δεν έπεισαν τους ψηφοφόρους τους να εγκαταλείψουν τις παραλίες της Λεμεσού, της Πάφου και της Αγίας Νάπας και να πάνε να ψηφίσουν. Στην πραγματικότητα αυτό που περιμένουν τώρα οι ψηφοφόροι είναι τις προεδρικές εκλογές και τον διάδοχο του Νίκου Αναστασιάδη. Αλλά για αυτό θα πρέπει να κάνουν υπομονή για άλλα δύο χρόνια.
Η κάλπη δεν έφερε καν την ηρεμία στα κόμματα που πολλοί την περίμεναν. Και αυτό επειδή τα εκλογικά αποτελέσματα άνοιξαν νέα μέτωπα, αυτή τη φορά στο εσωτερικό των κομμάτων. Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη κυρίως για το (κομμουνιστικό) ΑΚΕΛ που έχασε πολλές δυνάμεις. Τα αποτελέσματα δείχνουν ακόμα ότι δεν αποκλείεται έως τις προεδρικές εκλογές να υπάρξουν αλλαγές και στις ηγεσίες των κομμάτων.
Έτσι με τη νίκη του ο ΔΗΣΥ (κόμμα που ίδρυσε ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης και που προέρχεται ο Νίκος Αναστασιάδης) παρά τις απώλειές του και της πτώσης των ποσοστών του, βγήκε και πάλι νικητής επιτρέποντας στους κυβερνώντες να μιλούν για «τιμωρία των αντιπολιτευόμενων» παραπέμποντας σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Αντιθέτως το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ (κόμμα που ίδρυσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος) κάνουν λόγο για νίκη της «διαφθοράς, των σκανδάλων και της διαπλοκής». Παρά ταύτα ο Νίκος Αναστασιάδης φάνηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα λέγοντας ότι «ο Λαός μίλησε»
Ειδικότερα το πάλαι πατέ πανίσχυρο ΑΚΕΛ (το οποίο εκλογικά στήριξε με ανακοινώσεις του και ο ΣΥΡΙΖΑ) είδε την εκλογική του βάση να συρρικνώνεται στο 22,34% και στην έδρα του κόμματος βλέπουν τώρα την επόμενη ημέρα με προβληματισμό και με ορισμένες καρέκλες του να τρίζουν. Ο Γ.Γ. του κόμματος Άντρος Κυπριανού φαίνεται τώρα να επιδιώκει να μεταθέσει την εσωκομματική συζήτηση όσο γίνεται πιο πέρα προκειμένου να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός.
Επιβίωσε το ΔΗΚΟ διατηρώντας τις 9 έδρες του αν και με 3,2% χαμηλότερα ποσοστά. Ωστόσο, σε συνάρτηση με τις απώλειες του ΑΚΕΛ χρίζουν αναθεώρησης οι σχεδιασμοί εντός και εκτός Βουλής. Οι βασικοί πυλώνες της αντιπολίτευσης συμποσούνται σε ποσοστό της τάξης του 33,6%.
Αυτό όμως που ανησύχησε περισσότερο τις δημοκρατικές δυνάμεις ήταν η άνοδος του ακροδεξιού ΕΛΑΜ (αδελφού κόμματος της Χρυσής Αυγής) που είδε τα ποσοστά του να αυξάνονται και το σημαντικότερο να κατακτά την τέταρτη θέση κάνοντας την (σοσιαλιστική) ΕΔΕΚ (κόμμα που ίδρυσε ο Βάσος Λυσσαρίδης) να υποχωρεί στην πέμπτη θέση και στην έκτη να εισέρχεται στη Βουλή) ένα κόμμα που είχε διασπασθεί από το ΔΗΚΟ, τη ΔΗΠΑ του Μάριου Καρογιάν. Όλοι από 4 έδρες και την εφτάδα της νέας Βουλής τη συμπληρώνουν οι Οικολόγοι με τρεις έδρες. Εκείνο που επίσης έχει σημασία είναι ότι στις εκλογές αυτές για την ανάδειξη των 56 βουλευτών, το εθνικό θέμα της Κύπρου, πέρασε σε δεύτερη μοίρα και στην πρώτη θέση των ενδιαφερόντων πέρασαν τα σκάνδαλα και η διαφθορά καθώς και η πανδημία χωρίς να μπορεί η αντιπολίτευση να εκμεταλλευτεί αυτό που ήθελαν οι ψηφοφόροι.