Ένας μήνας συμπληρώνεται από την επανεκκίνηση της εστίασης μετά το πολύμηνο lockdown που επέβαλε η πανδημική κρίση, ωστόσο η επιστροφή στην κανονικότητα για τον κλάδο, ο οποίος εκπροσωπεί το 2ο μεγαλύτερο της ελληνικής οικονομίας με 80.000 επιχειρήσεις και 432.000 εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων και των απασχολούμενων επαγγελματιών, φαίνεται ότι αργεί.
Αν και από την πλευρά της κυβέρνησης λέγεται ότι η αγορά επανακάμπτει ταχύτατα («η εστίαση πηγαίνει εξαιρετικά καλά» είχε δηλώσει προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης) οι επαγγελματίες έχουν διαφορετική άποψη.
«Μόλις ένα 20-30% του τζίρου έχει ανακτηθεί σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019» λέει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» η κα Μαρία Μποτονάκη που διατηρεί μπαρ στην πλατεία Καρύτση, στο κέντρο της Αθήνας. «Ο περιορισμός του ωραρίου και η παράλογη απαγόρευση της μουσικής σε μεγάλο βαθμό επηρεάζει την λειτουργία και την επιβίωση των καταστημάτων εστίασης», συμπληρώνει η ίδια.
Καθολική η συμμετοχή στο κέντρο της Αθήνας
Η κα Μποτονάκη και χιλιάδες άλλοι επιχειρηματίες στην Αθήνα «έσπασαν τη σιωπή» και έπαιξαν μουσική από τις εννιά έως τις δώδεκ παρά τέταρτο το βράδυ της Παρασκευή και του Σαββάτου (28-29/5), κάνοντας μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, όπως ανακοίνωσε ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης.
«Η συμμετοχή ήταν καθολική ειδικά στο κέντρο της Αθήνας και όλα τα μαγαζιά ήταν για πρώτη φορά γεμάτα» αναφέρει η κα Μποτονάκη, ενώ επισημαίνει ότι για τη διαμαρτυρία είχαν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς (δήμος Αθηναίων, δημοτική αστυνομία κ.λπ.) και δεν υπήρξαν πρόστιμα.
Συνολικά εκτιμάται ότι οι μισές –και παραπάνω- επιχειρήσεις εστίασης της Αθήνας συμμετείχαν στη διαμαρτυρία «μετά μουσικής», ενώ έγιναν κάποιες αντίστοιχες κινήσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Για το mute στη μουσική, τη μη επέκταση του ωραρίου, αλλά και την έλλειψη προγραμματισμού για την μαζική εστίαση (γάμοι, κοινωνικές εκδηλώσεις) διαμαρτύρεται και η κίνηση estiasigreece, αναφέροντας ότι «το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται».
Υπενθυμίζεται ότι παρά το κλίμα που είχε καλλιεργηθεί όλη την προηγούμενη εβδομάδα, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής δεν άναψε τελικά το «πράσινο φως» ώστε να αρθεί ο περιορισμός της αναπαραγωγής μουσικής, τόσο στις επιχειρήσεις εστίασης όσο και στα κέντρα δεξιώσεων. Μάλιστα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πανδημία του κορωνοϊού, προειδοποίησε ότι «οι λογικές ‘αντάρτικου’ είναι εξαιρετικά επικίνδυνες». Ερωτηθείς δε για το πότε θα επιτραπεί η λειτουργία σε εσωτερικούς χώρους, απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε εκτίμηση, επαναλαμβάνοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται ανά εβδομάδα και με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία.
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, η εικόνα για τις καφετέριες είναι καλύτερη σε σχέση με τα υπόλοιπα καταστήματα της εστίασης. Ξεκίνησαν να επαναλειτουργούν με το 50% του τζίρου του 2019 και τώρα έχουν ξεπεράσει το 70%. Ειδικά τα σαββατοκύριακα καλή είναι η κίνηση που καταγράφεται και στις επιχειρήσεις που είναι σε παραθαλάσσιες περιοχές, με την πληρότητα στα καταστήματα να αγγίζει το 100%.
Ο μεγαλύτερος προβληματισμός προέρχεται από επιχειρηματίες που έχουν εστιατόρια και μπαρ, τα οποία λειτουργούν αποκλειστικά βράδυ, καθώς στην ουσία δουλεύουν ένα τρίωρο.
Αγωγές κατά του δημοσίου
Τα προβλήματα είναι πολλά σύμφωνα με τους επαγγελματίες της εστίασης και δεν εξαντλούνται στο ωράριο και την κλείσιμο της μουσικής. Τα χρέη και η έλλειψη ρευστότητας, το τέλος κατάληψης κοινόχρηστων χώρων (το τέλος για τα τραπεζοκαθίσματα) και οι μισθωτικές συμβάσεις είναι κάποια από αυτά, όπως αναφέρουν.
Μάλιστα το πολύμηνο lockdown και κατ’ επέκταση τα μηδενικά έσοδα (χιλιάδες καταστήματα παραμένουν κλειστά μην έχοντας εξωτερικούς χώρους, οι ιδιοκτήτες πολλών επιχειρήσεων αποκλείσθηκαν από την επιστρεπτέες προκαταβολές, ενώ μεγάλος αριθμός επαγγελματιών αποκλείονται και από το ειδικό πρόγραμμα ενισχύσεων μέσω ΕΣΠΑ) έχει οδηγήσει αρκετούς να αναζητήσουν δικαίωση μέσω της δικαστικής οδού.
Το επόμενο 10ημερο αναμένεται η κατάθεση των πρώτων αγωγών για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από το ελληνικό Δημόσιο, καθώς η οικονομική ζημία που έχουν υποστεί είναι πλέον ανυπολόγιστη και την ίδια ώρα θεωρούν ότι η στήριξη από το κράτος δεν είναι επαρκής.
Σημειώνεται ότι η πτώση του κύκλου εργασιών στην εστίαση διαμορφώθηκε 37,7% μεσοσταθμικά το 2020, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 έφτασε το 52%.
Μείωση ειδικών φόρων και χαμηλό ΦΠΑ ζητούν οι επιχειρήσεις καφέ
Την ίδια ώρα, την ανάγκη ενός ξεκάθαρου και σταθερού θεσμικού και φορολογικού πλαισίου με δεκαετή ορίζοντα, χωρίς αιφνιδιασμούς για τις επιχειρήσεις του Κλάδου της εστίασης επεσήμανε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορίκων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς στην διάρκεια του Coffee Business Forum 2021, με κεντρικό θέμα «Η καφεστίαση μετά το άνοιγμα της αγοράς», θέτοντας παράλληλα το θέμα της μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο καφέ και τα αλκοολούχα ποτά αλλά και του ΦΠΑ στις υπηρεσίες που προσφέρει ο κλάδος.
«Αυτό που πρέπει να αλλάξουμε είναι να εμπεδωθεί μεταξύ φορολογικής αρχής και φορολογουμένων η εμπιστοσύνη. Ο στόχος πρέπει να είναι η κυβέρνηση να εξετάσει κάθε δυνατότητα να μειώσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τόσο του καφέ όσο και των αλκοολούχων ποτών και ταυτόχρονα να κρατήσει σε χαμηλό επίπεδο στο ΦΠΑ στην εστίαση. Η εστίαση είναι ένας κλάδος εντάσεως εργασίας. Έχει ένα τεράστιο πολλαπλασιαστή σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Άρα ένα από τα πρώτα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση είναι να συνεχίσει αυτή την πολιτική που έχει ξεκινήσει, της μείωσης των φορολογικών συντελεστών είτε του φόρου εισοδήματος αλλά και να προχωρήσει σε κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και βεβαίως του ΦΠΑ και των ΕΦΚ σε καφέ και αλκοολούχα».
Ελέγχους από 20 υπηρεσίες