Εδώ και έναν μήνα τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ινδία καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και πλησιάζουν συνολικά τα 21 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι ξεπερνούν τις 240.000 – και είναι ουκ ολίγες οι μελέτες που δείχνουν ότι τα στοιχεία που ανακοινώνονται δεν αποτυπώνουν το αληθινό μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι στην ασιατική χώρα, που συγκεντρώνει το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού (με 1,4 δισ. κατοίκους απειλεί να ξεπεράσει την Κίνα και να γίνει η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο), αντιστοιχεί το 46% των συνολικών κρουσμάτων Covid-19 σήμερα στον πλανήτη.
Εν τω μεταξύ υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η ινδική πανδημική κρίση μεταδίδεται τάχιστα στις γειτονικές χώρες, όπως είναι στο εξίσου φτωχό Νεπάλ και στη Σρι Λάνκα, αλλά εισαγόμενα κρούσματα από την Ινδία έχουν αναφερθεί στα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης.
Κώδων κινδύνου
Στους επιδημιολόγους που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μείζονα απειλή που συνιστά η «ινδική περίπτωση» κυρίως σε ό,τι αφορά την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού και στους κοινωνιολόγους που προειδοποιούν για μια ανεξέλεγκτη ανθρωπιστική καταστροφή έχουν προστεθεί οι οικονομολόγοι που φοβούνται ανάσχεση της διαδικασίας ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας από την πανδημική ύφεση.
Από υγειονομικής πλευράς θα πρέπει να αναφερθεί ότι από τον περασμένο Οκτώβριο ήδη έχει εντοπιστεί η ινδική παραλλαγή του ιού με τον κωδικό B.1.617, κρούσματα της οποίας έχουν αναφερθεί σε τουλάχιστον 17 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Θα πρέπει να αναφερθεί επίσης η απαγόρευση εξαγωγών εμβολίων από τη χώρα για να αντιμετωπιστούν οι εσωτερικές ανάγκες και να ανασχεθεί η πανδημία – η Ινδία είναι, ως γνωστόν, μεγάλη παραγωγός εμβολίων με δικαιώματα παραγωγής του σκευάσματος της AstraZeneca και με ευθύνη να προμηθεύει εμβόλια σε πολλές φτωχές χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού βάσει της παγκόσμιας πρωτοβουλίας Covax.
Η έκτη οικονομία
Από οικονομικής πλευράς οι φόβοι έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η Ινδία είναι η έκτη σε μέγεθος οικονομία του πλανήτη – που συνηθίζει μάλιστα να αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ήγουν διψήφια ποσοστά ετησίως. Κάποιοι οικονομολόγοι ήδη αναθεώρησαν τις εφετινές προοπτικές ανάπτυξης της ινδικής οικονομίας, αν και το ΔΝΤ τον περασμένο μήνα είχε προβλέψει για το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2022 ανάπτυξη 12,5% του ΑΕΠ της χώρας – έπειτα όμως από συρρίκνωσή του κατά 8% που καταγράφτηκε το οικονομικό έτος 2020-2021.
Εξυπακούεται ότι η ινδική οικονομία, ως ανοικτή και παγκοσμιοποιημένη, επηρεάζει σημαντικά τις άλλες μεγάλες και μικρές οικονομίες του πλανήτη. Το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο προειδοποίησε ήδη ότι η προϊούσα υγειονομική κρίση στην Ινδία μπορεί να φρενάρει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και να βλάψει ουσιαστικά τις αμερικανικές επιχειρήσεις καθώς πολλές απ’ αυτές προσλαμβάνουν εκατομμύρια ινδούς εργαζομένους που, ειρήσθω εν παρόδω, διαθέτουν υψηλή κατάρτιση και επαγγελματικές δεξιότητες.
«Με τα δεδομένα αυτά και καθώς η ανθρωπιστική κρίση επεκτείνεται και βαθαίνει, έχει καταστεί επιτακτικό για ολόκληρο τον κόσμο να κινητοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν για να βοηθήσει την Ινδία. Να κινητοποιηθεί ανεξάρτητα από το αν η ίδια η χώρα θα ζητήσει τη διεθνή βοήθεια ή όχι» υπογραμμίζει η καθηγήτρια Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στη Βρετανία Ούμα Καμβαμπατί σε έκθεση για τις εξελίξεις στην Ινδία που δημοσίευσε η μη κερδοσκοπική ιστοσελίδα «The Conversation», που φιλοξενεί σχόλια ακαδημαϊκών και ερευνητών, όπως διευκρινίζεται σε ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNBC.
Οι ημιαγωγοί φρενάρουν την παραγωγή αυτοκινήτων
Τουλάχιστον έξι μήνες και πάντως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια ημιαγωγών, ξεκαθάρισε μιλώντας στο BBC ο διευθύνων σύμβουλος της Cisco Τσακ Ρόμπινς, ενώ οι «Financial Times» δημοσίευσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η διοίκηση της Volkswagen έστειλε εσωτερική ειδοποίηση στους διευθυντές της να προετοιμάζονται για μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο του 2021 εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών.
«Πιστεύουμε ότι θα έχουμε πρόβλημα για ακόμα ένα εξάμηνο. Οι προμηθευτές προσπαθούν να αυξήσουν τους ρυθμούς παραγωγής και είναι βέβαιο ότι σε ορίζοντα 12 ή 18 μηνών η κατάσταση θα βελτιώνεται διαρκώς» δήλωσε ο Ρόμπινς στον βρετανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης που εξηγεί ότι η αύξηση της παραγωγής ημιαγωγών είναι απολύτως απαραίτητη όσο καλπάζει η τεχνολογική πρόοδος, και συγκεκριμένα ο κλάδος των δικτύων 5G, του υπολογιστικού νέφους (cloud computing) και βεβαίως οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης.
Ζήτηση λόγω COVID-19
Η αλματώδης πρόοδος των νέων τεχνολογιών είναι η αιτία εκτίναξης της ζήτησης για ημιαγωγούς και οι δυσλειτουργίες της αγοράς που συνδέονται με την COVID-19 είναι η μεγάλη τροχοπέδη στην παραγωγή και η βασική αιτία για τις ελλείψεις που παρουσιάζονται στις αγορές.
Ο Τσακ Ρόμπιν δεν είναι ο πρώτος μάνατζερ που παρεμβαίνει στη συζήτηση για τους ημιαγωγούς. Και δεδομένου ότι το 85% της διαδικτυακής «κίνησης» γίνεται με συστήματα της Cisco, η άποψή του μετράει, σημειώνει το BBC. «Το πρόβλημα είναι μεγάλο διότι οι ημιαγωγοί χρησιμοποιούνται πρακτικά παντού» είπε ο αμερικανός μάνατζερ. Σύμφωνα με τον Νταν Αϊβς, αναλυτή της επενδυτικής Wedbush Securities, «η ζήτηση σήμερα για τσιπάκια είναι ίσως και κατά 25% υψηλότερη από όσο θα μπορούσε κανείς να προβλέψει».
Για να ανταποκριθούν στη ζήτηση οι μεγάλοι κατασκευαστές αυξάνουν την παραγωγή τους. Η αμερικανική Intel ανακοίνωσε πρόσφατα την επένδυση 20 δισ. δολαρίων για την αύξηση της παραγωγικής της δυνατότητας και την ανέγερση δύο βιομηχανικών μονάδων στην Αριζόνα. Σύμφωνα με την αμερικανική Ενωση Κατασκευαστών Ημιαγωγών πάντως, το 75% της παγκόσμιας παραγωγής συντελείται στην Ανατολική Ασία, με την TSMC της Ταϊβάν και τη νοτιοκορεατική Samsung να είναι οι κυρίαρχοι «παίκτες» στον κλάδο.
Ενα ποστάρισμα που κόστισε 16 δισ. δολάρια
Μια νέα γιγαντιαία επιχείρηση (μετά την Alibaba) έχει βάλει στο στόχαστρο η κινεζική νομενκλατούρα. Πρόκειται για την εταιρεία διανομών φαγητού Meituan, η οποία ερευνάται για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην κινεζική αγορά. Εν τω μεταξύ την περασμένη Κυριακή ο διευθύνων σύμβουλος της Meituan Γουάνγκ Σινγκ είχε την ατυχή έμπνευση να ανεβάσει στα κοινωνικά δίκτυα ένα ποίημα που γράφτηκε πριν από… δέκα αιώνες και το οποίο σατίριζε την αμορφωσιά ενός αυτοκράτορα που είχε κυβερνήσει ήδη εκατοντάδες χρόνια νωρίτερα. Το Πεκίνο θεώρησε ότι ο δισεκατομμυριούχος μάνατζερ θέλησε να ειρωνευθεί τον πρόεδρο Σι. Η κεφαλαιοποίηση της Meituan έχασε 16 δισ. δολάρια μέσα σε λίγες ώρες μετά το ποστάρισμα.