Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο πανδημίας, οι άνθρωποι συνεχίζουν να αγοράζουν υπολογιστές μαζικά, αλλά οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη για το «κτίσιμο» νέων μηχανημάτων ενώ πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος μίας ξαφνικής πτώσης της ζήτησης.
Η HP, η Dell Technologies και η Lenovo Group ανακοίνωσαν εξαιρετικά θετικά οικονομικά αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα, καθώς η έκρηξη στις πωλήσεις υπολογιστών λόγω της πανδημίας συνεχίζεται. Η κινεζική Lenovo, θεωρείται κορυφαίος κατασκευαστής και ανακοίνωσε αύξηση εσόδων της τάξης του 400% στα 15,6 δισεκατομμύρια δολάρια για το τελευταίο τρίμηνο χρήσης.
Είναι ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης που έχει καταγράψει η εταιρεία την τελευταία δεκαετία. Την ίδια στιγμή οι πωλήσεις καταναλωτικών προϊόντων της Dell ξεπέρασαν κάθε προσδοκία ενώ και η HP συνεχίζει να έχει θετικές επιδόσεις.
«Νομίζω ότι η μεγάλη διαφορά είναι οι άνθρωποι, άρχισαν να συνειδητοποιούν… ότι χρειάζονται ένα PC ανά άτομο και όχι ένα PC ανά σπίτι», δηλώνει ο Τζιανφράνκο Λάντσι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lenovo, όταν ρωτήθηκε για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας και αν υπήρξαν κάποιες αλλαγές στην αγορά.
«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι», για να συμπληρώσει «από όσα βλέπουμε σε επίπεδο ανάπτυξης», προσθέτοντας ότι δεδομένα των εταιρειών μετρήσεων επιβεβαιώνουν ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί για αρκετά ακόμα τρίμηνα.
Η εταιρεία μετρήσεων και ερευνών IDC επίσης «βλέπει» συνέχιση της ανάπτυξης για όλο το 2021, ενώ αναφέρει ότι οι παραδόσεις υπολογιστών αυξήθηκαν με τον απίστευτο ρυθμό του 55,2%, από έτος σε έτος. Η ίδια εταιρεία σημειώνει, ωστόσο, ότι οι ελλείψεις σε υποσυστήματα πιθανότατα θα είναι το θέμα συζήτησης για την πλειονότητα των κατασκευαστών το 2021, αλλά η πιο σημαντική ερώτηση θα είναι τι ζήτηση για υπολογιστές θα υπάρχει σε χρονικό διάστημα δύο ή τριών ετών από σήμερα.
Οι αναλυτές στις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων και των τριών εταιρειών εξέφρασαν ανησυχίες για το πόσο θα κρατήσει η αυξημένη ζήτηση και τι παρατηρούν οι ίδιες οι εταιρείες από την αγορά. Αλλά η μεγαλύτερη και πιο άμεση ανησυχία ήταν πώς ο κλάδος παρεμποδίζεται από τις ελλείψεις σε ημιαγωγούς και άλλα υποσυστήματα.
«Προφανώς πρόκειται για ένα ρευστό περιβάλλον», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Dell, Τομ Σουίτ, κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Πέμπτης.
«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι σχετικά με την αγορά των υπολογιστών για τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο Σουίτ. «Αλλά υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει βραχυπρόθεσμα καθώς εργαζόμαστε εν μέσω έλλειψης σε υποσυστήματα για τους υπολογιστές», κατέληξε.
Τα αποτελέσματα της Dell ήταν καλύτερα από όσο ανέμεναν οι αναλυτές με ένα άλμα πωλήσεων κατά 42% στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στα καταναλωτικά PC ενώ οι πωλήσεις επιχειρηματικών προϊόντων είχε αύξηση 14% στα 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η HP κατέγραψε αύξηση κατά 27,3% στα έσοδα που έφτασαν στο ποσό ρεκόρ των 15,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τα στελέχη της μιλούν ήδη για ένα ισχυρό δεύτερο μισό της χρονιάς, αλλά υπογράμμισαν επίσης κόστη που ενδεχομένως συμπιέσουν τα μελλοντικά περιθώρια κερδών.
«Είναι πιθανό να δούμε υψηλότερα κόστη στα εμπορεύματα, κόστη εφοδιαστικής αλυσίδας και αυτό θα μπορούσε πιθανά να επηρεάσει την ικανότητά μας να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της HP, Ενρίκε Λόρες.
Καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις αργά αλλά σταθερά ξανά ανοίγουν τα γραφεία τους, οι επενδυτές φοβούνται ότι η έκρηξη της ζήτησης που τροφοδοτήθηκε από την πανδημία θα επιβραδυνθεί, αν και τα στελέχη των επιχειρήσεων υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό των γραφείων τους.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Market Watch o κλάδος της κατασκευής υπολογιστών είχε μία σπάνια χρονιά με τρομακτική αύξηση των πωλήσεων, αλλά οι επενδυτές έχουν δίκιο να ανησυχούν για το τι θα συμβεί όταν η έκρηξη των πωλήσεων τελειώσει.
Πηγή: ot.gr