Airbnb: Ριζικές αλλαγές στα ταξίδια – Ποιες χώρες είναι οι κερδισμένες

Η ταξιδιωτική συμπεριφορά αλλάζει κατά πολύ μετά την πανδημία, γεγονός που φέρνει αναταράξεις και στις προτιμήσεις διαμονής. Τι αναφέρουν τα στοιχεία της Airbnb.

Για αλλαγές στα ταξίδια ανάλογες με εκείνες που έφεραν οι πτήσεις στη ζωή μας, κάνει λόγο ο CEO της Airbnb Μπράιαν Τσέσκι, υπογραμμίζοντας ότι όσο φαίνεται το τέλος της πανδημίας τόσο αυτές εδραιώνονται.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο CNN Business, «η αλλαγή έγκειται στο γεγονός πως «οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των ταξιδιών, της εργασίας και της προσωπικής ζωής έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται», σημειώνοντας πως αυτό γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο όσο πλησιάζουμε στο τέλος της πανδημίας.

Όπως αναφέρει πολλοί από τους πελάτες της εταιρίας χρησιμοποιούν της υπηρεσίες της για μεγάλα χρονικά διαστήματα. «Όταν μένεις κάπου για πάνω από έναν μήνα, τότε δεν μπορείς να πεις πως ταξιδεύεις», αναφέρει και προσθέτει «στο σημείο αυτό, το 24% των πελατών μας είναι η μόνιμη διαμονή και όχι απλά τα ταξίδια».

Η τηλεργασία σίγουρα έχει βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση καθώς σύμφωνα με τον Τσέσκι οι νέοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να «κλείνονται» στα κλασικά γραφεία και προτιμούν -αφού ξέρουν από την τηλεργασία- να εργάζονται από όπου τους βολεύει καλύτερα. Ακόμη και οι εργοδότες, οι οποίοι μπορεί να θέλουν να έχουν μια εβδομάδα «επί προσωπικού» συνάντησης στα γραφεία θα μπορούν να απευθύνονται στην Airbnb για την ενοικίαση ακινήτων για μικρό χρονικό διάστημα.

Βέλγιο και Γερμανία στους κερδισμένους της Ευρώπης

Οι αλλαγές στον τρόπο που ταξιδεύουν οι πολίτες σε συνδυασμό με το φετινό καλοκαίρι μετά τις καραντίνες δείχνουν και τους κερδισμένους με βάση τα στοιχεία της Airbnb.

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει το πράσινο πιστοποιητικό για να διευκολύνει τα ταξίδια σε ολόκληρο το μπλοκ, στην πλατφόρμα καταγράφονται αυξήσεις στις κρατήσεις για το Βέλγιο και τη Γερμανία.

Η εταιρεία ενοικίασης και προσφοράς υπηρεσιών προσωρινής διαμονής δήλωσε ότι ο αριθμός των πελατών στην ΕΕ που αναζητούν διαμονή σε άλλες χώρες της Ευρώπης ήταν αυξημένος έως και κατά ένα τρίτο την εβδομάδα έως τις 24 Μαΐου σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα το 2019.

Το Βέλγιο είδε τη μεγαλύτερη αύξηση, με τις αναζητήσεις να ανεβαίνουν 31%, ακολουθούμενο από τη Γερμανία, η οποία αυξήθηκε 28% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Τρίτη στις αναζητήσεις ήταν η Γαλλία που είδε αύξηση 15%.

Η Airbnb δήλωσε ότι την εβδομάδα έως τις 22 Μαΐου, οι αναζητήσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας, ερμηνεύοντας την τάση ως μια ένδειξη της εμπιστοσύνης των καταναλωτών ότι οι εμβολιασμοί και τα τεστ θα ανακάμψουν την πανδημία.

Αυξήθηκε η ζήτηση σε πολυτελείς προορισμούς

Τα δεδομένα που προέκυψαν από τις κρατήσεις της Airbnb και ανάλυσε η εταιρεία AirDNA δείχνουν ότι οι καταναλωτές επιλέγουν επίσης πιο πολυτελείς διαμονές, καταναλωτική συμπεριφορά η οποία αποδίδεται σε δύο λόγους, αφενός στα υψηλότερα επίπεδα αποταμιεύσεων των νοικοκυρών κατά τη διάρκεια του lockdown αφετέρου στην επιθυμία να καλύψουν το κενό των διακοπών που χάθηκαν από την πανδημία.

Η ζήτηση για πολυτελή καταλύματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν το κορυφαίο 15% των ακινήτων ανά τιμή, έχει ανακάμψει στο 87% των επιπέδων του 2019 τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ενώ η ζήτηση για low- budget διαμονή έχει ανακάμψει μόλις στο 51%.

Σύμφωνα με την Airbnb, οι κρατήσεις για διαμονή που χαρακτηρίζονται ως «μοναδικές», όπως οι παραδοσιακοί τρόυλι (trulli) στη νότια Ιταλία ή τα κάστρα στην Ισπανία, αυξήθηκαν 94% τους τέσσερις μήνες έως τα τέλη Απριλίου 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.

Παράλληλα, οι αγροτικές τοποθεσίες νίκησαν τους αστικούς προορισμούς, με μέρη όπως το Βαρ στην Προβηγκία να έχουν περισσότερες κρατήσεις από το Παρίσι.

Ωστόσο, ο ταξιδιωτικός κλάδος σε όλη την Ευρώπη ανακάμπτει πολύ πιο αργά από ό, τι στις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν ταχύτερη διάθεση εμβολίων και λιγότερο αυστηρούς περιορισμούς, αναφέρουν οι Financial Times.

Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των ταξιδιών γύρω από την ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε κανονισμό για την ανάπτυξη του ψηφιακού πιστοποιητικού που θα δείχνει την κατάσταση εμβολιασμού ενός ατόμου, αν έχει νοσήσει ή αν έχει αρνητικό τεστ. Στην Ελλάδα εκδόθηκε η ΠΝΠ που ορίζει τα ζητήματα γύρω από το ψηφιακό πιστοποιητικό και από αύριο θα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που αυτό θα έχει εφαρμογή.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.