Μήνυμα ενόψει της επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τις κοινές δηλώσεις τους.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε ότι αφορά τις εξωτερικές σχέσεις, η Ανατολική Μεσόγειος είναι ζωτικός χώρος για τα συμφέροντα της ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό αναφερόμενος στην Τουρκία σημείωσε:
«Εξακολουθούμε να εμμένουμε στην κρυστάλινη θέση μας. Ο μόνος τρόπος για προσέγγιση με την Άγκυρα είναι να τερματισμούν οι προκλητικές ενέργειες και η εμπρηστική ρητορική. Μόνο τα δικά της (σ.σ. της Τουρκίας) συνετά βήματα είναι εκείνα που θα επιταχύνουν τα ευρωπαικά. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα διάλογο για τις θαλάσσιες ζώνες. Αυτό έχουμε αποφασίσει στα ευρωπαϊκά συμβούλια».
Στο πλαίσο αυτό ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η συμπαράσταση σε Ελλάδα και Κύπρο από την ΕΕ δεν αποτελεί απλά μια αυτονόητη πράξη αλληλεγγύης αλλά αποτελεί ρητή αναγνώριση ότι στο πεδίο αυτό δοκιμάζονται τα γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε την επίσκεψη του Σαρλ Μισέλ στον Έβρο μαζί με τους αξιωματούχους των άλλων θεσμών τονίζοντας τη σημασία που είχε η στήριξη της ΕΕ στην υπεράσπιση των συνόρων της Ελλάδας.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις αιχμές του κατά της Τουρκίας για εργαλειοποίηση του προσφυγικού και την αξιοποίηση προσφύγων και μεταναστών ως γεωπολιτικά πιόνια.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της γρήγορης ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ λέγοντας ότι το άνοιγμα και η διεύρυνση με νέα κράτη είναι μια ιστορική αποστολή που πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.
Σε ότι αφορά την υγειονομική κρίση και την οικονομία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι μια σημαντική ευρωπαϊκή κατάκτηση το ψηφιακό πιστοποιητικό ενώ επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρωτοστάτησε και στα τρία μέτωπα που απασχόλησαν την Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο.
Ξεπεράσαμε τα 5 εκ εμβολιασμούς και πρωταγωνιστήσαμε στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού που θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους να ανακτήσουν το δικαίωμα τηε ελέυθερης μετακίνησης εντός της ΕΕ, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η ΕΕ απέδειξε την ικανότητά της να αλλάζει ξεπερνώντας γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Σήμερα βαδίζει μπροστά με το Ταμείο Ανάκαμψης» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα «κοινό χρηματοδοτικό εργαλείο που θα μας επιτρέψει να κάνουμε πράξη τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για μια πιο πράσινη, ψηφιακή και συνεκτική Ευρώπη».